Știre Irlanda cripto
Cripto monede

Nouă bărbați au fost arestați de Garda din Waterford în cadrul unei anchete naționale și internaționale privind spălarea de bani și mesajele SMS/WhatsApp false.

Dintre cei nouă arestați, doi se află în prezent în fața instanțelor de judecată, fiind acuzați de diverse infracțiuni.

Ofițerii din cadrul Centrului de combatere a criminalității din cadrul Diviziei Waterford au desfășurat ceea ce a fost descris ca fiind o “anchetă penală complexă” care a dus la confiscarea a 1,12 milioane de euro în criptomonede.

Alți 30.000 de euro în alte sume de bani au fost confiscați, în timp ce vehiculele, inclusiv un VW Golf și un Mercedes, au fost, de asemenea, confiscate.

Ancheta a identificat, de asemenea, legături cu crima organizată în Europa, Marea Britanie, Dubai și Africa de Sud, precum și o proprietate în Dubai.

Investigația s-a concentrat asupra activităților infracționale transnaționale organizate care implică transmiterea în masă de texte de tip smishing, mesaje false, înșelăciune și spălare de bani, atât la nivel național, cât și internațional.

Infracțiunea penală de “smishing” implică mesaje SMS și WhatsApp false care pretind că provin de la oficiile poștale naționale, companii de curierat și instituții financiare.

“Gardienii care au efectuat investigațiile au confiscat în prezent valută, vehicule și bunuri despre care se crede că ar fi produsul infracționalității organizate”, a precizat biroul de presă al Garda într-un comunicat.

“Confiscarea criptomonedelor, în octombrie și noiembrie 2023, ca parte a investigației, este prima confiscare majoră de criptomonede, care depășește acum 1,12 milioane de euro în domeniul fraudelor organizate de tip Cyber Enabled de către An Garda Síochána.”

Investigația este coordonată de Waterford Crime Office cu ajutorul GNECB (Unitatea de investigare a activelor virtuale și FIU Ireland), GNCCB, Europol, Garda Passenger Information Unit (GPIU) și alte divizii ale Garda.

Europol și Garda Liaisons din cadrul ambasadelor irlandeze facilitează echipa de investigație alături de alte forțe de poliție pentru a progresa în această anchetă la nivel internațional, a declarat gardaí.

“Ancheta de până acum a stabilit că activitatea infracțională se desfășoară în mai multe țări din Europa, Marea Britanie, Dubai și Africa de Sud”, au adăugat aceștia.

“Ancheta desfășoară, de asemenea, anchete cu privire la persoane de diferite naționalități, multilingvistice, care vorbesc fluent mai multe limbi pentru a-și înșela victimele atât la nivel național, cât și internațional.”

În timpul unei ședințe de informare privind frauda privind preluarea conturilor de săptămâna trecută, gardaí le-a reamintit oamenilor să fie întotdeauna suspicioși în privința mesajelor și a apelurilor care le cer orice fel de date personale sau bani.

Escrocii sofisticați folosesc mesaje text, apeluri telefonice și e-mailuri pentru a păcăli oamenii să le dea datele personale, permițându-le să preia contul bancar sau dispozitivele sau detaliile cardurilor de debit și de credit.

Frauda de preluare a conturilor are loc atunci când o persoană primește un SMS (smishing), un apel (vishing) sau un e-mail (phishing) de la un escroc care pare a fi de la o bancă, un furnizor de servicii, o companie de livrare sau o agenție guvernamentală.

Dacă este vorba de un SMS (smishing), de obicei, escrocii îl conving pe individ să facă clic pe un link și să introducă PIN-ul.

Acest lucru poate fi urmat de un apel telefonic din partea escrocului care pretinde că este de la bancă. Rezultatul este preluarea contului sau adăugarea de beneficiari, cum ar fi “catârii de bani”, și efectuarea de transferuri online.

Alternativ, acesta poate convinge persoana să plătească o sumă mică, cum ar fi o taxă vamală, cu datele cardului său și le folosește pentru a face alte cumpărături online.

“Dacă este vorba de un apel (vishing), escrocul poate suna persoana pentru a-i spune că este “investigată” pentru fraudă fiscală și că poate rezolva problema plătindu-și imediat factura”, a declarat gardaí.

“Le poate cere detaliile contului bancar, ale cardului de credit sau numărul PPS. De asemenea, este posibil să îi încurajeze să descarce un software, cum ar fi AnyDesk, astfel încât să poată prelua controlul asupra computerului lor.”

Ca parte a campaniei de conștientizare, gardaí îi îndeamnă pe oameni să se ferească de mesaje, chiar și de cele care au în ele cuvintele unor mesaje autentice anterioare de la bănci, și mai ales dacă așteptați o livrare.

De asemenea, în ceea ce privește apelurile telefonice, ar trebui să întrebați întotdeauna apelantul numele și numărul de telefon al acestuia. Dacă aveți nelămuriri, închideți și sunați banca sau furnizorul de servicii folosind numărul de telefon de pe factură sau de pe extrasul de cont.

Vă sfătuim să nu uitați că, doar pentru că pare un număr irlandez, nu înseamnă că este un număr irlandez.

De asemenea, nu descărcați nicio aplicație care le oferă escrocilor controlul asupra dispozitivului dumneavoastră și nu dați niciodată click pe link-uri.

Nu ar trebui să vă dați niciodată datele personale, de exemplu, datele bancare, numerele PIN, parolele, codurile unice, numărul PPS și codul Eircode.

Garda recomandă ca, dacă ați fost victima unei fraude, să vă schimbați parolele/codurile PIN și să raportați cât mai curând posibil la banca dumneavoastră și să le cereți să facă o rechemare, iar apoi să le raportați problema.