Anglia a fost printre primele ţări care a anunţat CE, pe 24 noimebrie 2011, de a menţine restricţiile pe piaţa muncii românilor şi bulgarilor. A fost urmată de Irlanda (15 decembrie), Germania (21 dec), Belgia, Luxemburg, Malta, Austria (22 dec), Franţa şi Olanda (23 dec).
Toate 9 ţări au trimis CE rapoarte cu motivarea acestei decizii; motivaţia fiind dificultăţile majore de pe piaţa muncii care sunt în creştere. Dacă nu ar fi trimis aceste rapoarte, României şi Bulgariei li s-ar fi dat dreptul automat la muncă în aceste ţări de la 1 ianuarie 2012.
Sub tratatul de aderare UE-25, ţările fondatoare precum şi ţările care au fost acceptate în Uniune înainte de 2007 au puterea de a restricţiona accesul celor 2 ţări pe piaţa muncii înainte de a deveni membri cu drepturi egale în UE (în perioada de tranziţie).
Perioada de tranziţie de 7 ani este împărţită în 3 etape (2 ani plus 3 plus încă 2). Ultima etapă se poate impune doar în condiţiile de probleme majore ale forţei de muncă în ţările UE. Aceste restricţii vor fi irevocate la 31 decembrie 2013.
Exemple de probleme majore ale forţei de muncă sunt cele întâmplate în Spania anul trecut când Spania a cerut CE să suspende/restricţioneze dreptul românilor şi a bulgarilor pe piaţa muncii spaniole. Motivaţia Guvernului Spaniol a fost procentul ridicat al şomerilor şi ritmul foarte scăzut al strategiilor de recuperare din criza economică. CE a impus atunci restricţii temporare românilor şi bulgarilor până la 31 decembrie 2012. Aceste restricţii nu au fost valabile pentru cetăţenii romani sau bulgari care munceau legal deja în Spania înainte de 22 iulie 2011.
Traducerea şi adaptarea din RNA, 9 ianuarie 2012
Traducere: A. Lupu
actmedia.eu