În data de 20 decembrie Informatia IRL primit un anunț legat de un protest care urma să fie organizat la Ambasada Germaniei din Dublin, de către unii membrii ai comunității românești din Irlanda.
Redăm mai jos textul aceste invitații:
„Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng.”
(Romani 12:15)
Pace fraților!
Așa după cum am anunțat, dorim să avem o acțiune de protest prin care să fim aproape și să susținem cazul familiei Furdui, din Germania. În acest sens la data de 14 decembrie 2021, a avut loc o ședință de organizare la care au fost invitați liderii bisericilor penticostale din Dublin. În urma întâlnirii considerăm că trebui să fie publicate bisericilor participante și celorlalți doritori participanți următoarele detalii cu privire la organizarea protestului. Vă rugăm să le publicați în mediile de activitate a dumneavoastră!
1. Data și locul protestului: 22 decembrie 2021, ora 14.30, Adresă: 31 Trimleston Ave, Merrion, Booterstown, Co. Dublin, A94 TX94
– Așteptăm pe fiecare frate și soră din fiecare biserică să participe. Trebuie să ne gândim că este posibil ca oricare dintre părinți să ajungă în astfel de situații, iar unitatea noastră contează în astfel de momente.
– Rugăm pe fiecare să se organizeze cu parcarea funcție de posibilitate. Respectiva zonă nu este foarte generoasă în parcări, dar rugăm pe fiecare participant să se organizeze cât de bine poate.
– Rugăm pe fiecare participant să respecte indicațiile echipei de organizare și a oamenilor de ordine desemnați pentru această activitate.
2. Organizarea materialelor:
– Participanții care doresc vor primii banere și materiale specific protestului de la organizatori.
– Ursuleți sau jucării de pluș , carduri de Crăciun, care să fie trimise copiilor familiei Furdui. Aceste materiale să fie aduse de către copii care participă. Rugăm pe fiecare să ambaleze ursuleții în plastic transparent, ca să nu se ude în cazul în care va ploua și va fi ud unde se vor depozita până la destinație.
3. Măsuri de prevenire COVID:
– Fiecare participant să aibă masca sanitară.
– Pe cât posibil să stăm pe familii.
– Cei care au simptome de boală sunt rugați să nu participe.
4. Organizarea publicității:
– Rugăm participanții să nu publice materiale de la protest decât cele care for fi oficiale, puse de echipa de organizare. Ne dorim ca publicarea protestului să fie făcută efficient .
PREMISA ANCHETEI JURNALISTICE
Pe baza invitației de mai sus am încercat să aflăm mai multe informații despre acest protest și despre cazul familiei Furdui care a ajuns până în comunitatea românească din Irlanda, mai exact prin intermediul bisericilor penticostale din Irlanda.
PRIMELE DIFICULTĂȚI DE COMUNICARE
Așa cum se stipulează în invitația de mai sus, liderii bisericilor penticostale au decis organizarea acestui protest. Informația IRL a încercat să contacteze organizatorii și să ceară mai multe detalii despre acest protest, detalii despre cum este perceput acest caz în comunitatea românească din Irlanda, ce crede comunitatea despre acest caz, ce știe ea despre acest caz și alte detalii organizatorice.
Am reușit să discutăm cu foarte puține persoane din comunitatea penticostală, marea lor majoritate spunând că ei nu sunt în măsură să discute despre acest protest sau despre cazul în sine, invocând că nu vor să dea declarații în caz că nu ar avea o imagine completă a cazului, dar tot susțin familia Furdui în demersul lor de a-și recupera copiii.
Protestul a fost anunțat autorităților irlandeze și a primit toate aprobările legale necesare.
Unul dintre organizatorii protestului ne-a comunicat că protestul din Dublin, este parte dintr-o acțiune desfășurată în mai multe țări unde sunt comunități românești și cu implicarea creștinilor din diferite denominațiuni, care apără unitatea familiei și militează pentru ca statul să nu despartă părinții de copii, ci acolo unde este cazul să găsească soluții care sunt cu adevărat în interesul superior al copilului. La Dublin a fost o întâlnire cu ambasadorul Germaniei unde i s-au înmânat o petiție cu aproape 10000 de semnături inițiată de români din Irlanda care susțin cazul familiei Furdui.
Cam acestea au fost informațiile cele mai importante pe care le-am primit de la organizatori care ne-au trimis pe pagina https://furduifamily.org/ pentru mai multe informații “reale” despre acest caz.
Informatia IRL a contactat Ambasada Germaniei în Dublin, care ne-a transmis la data de 21 decembrie că era la curent cu organizarea unui protest în fața sediului ambasadei în data de 22 decembrie. Legat de caz, purtătorul de cuvânt al ambasadei a transmis către Informatia IRL că Protecția Copilului din Germania nu are dreptul de a da detalii despre acest caz unor persoane terțe, în acest caz reporterului Informatia IRL. Cu toate acestea reprezentantul ambasadei ne-a transmis că decizia de custodie a copiilor familiei Furdui a fost decisă de o instanță de judecată germană iar familia are dreptul de a face apel.
Protestul a avut loc la data și ora anunțată și conform unor persoane care nu participau la protest, au fost câteva zeci de persoane. Interpelați de un reporter Informatia IRL dacă este adevărat că au participat câteva zeci de persoane, organizatorii au refuzat să răspundă.
Pe pagina de Facebook Sustinem familia Furdui printr-un poster de mulțumire se stipulează că la Dublin au fost 300 de persoane.
CUM ESTE PREZENTAT CAZUL DE SUSȚINĂTORII FAMILIE?
Conform paginii furduifamily.org aflăm că familia Furdui este o familie de români care locuiește în Walsrode, Germania de nouă ani. Familia are 7 copii: David – 15 ani, Naomi – 14 ani, Estera – 13 ani, Natalia – 12 ani, Ruben – 11 ani, Albert – 9 ani și Lea – 1 an. Petru lucrează în domeniul instalațiilor și amenajărilor interioare, iar Camelia este casnică, dedicându-și tot timpul îngrijirii și creșterii copiilor.
Susținătorii familiei spun că aceștia au trăit fericiți, în spiritul principiilor creștine, cu respect și dragoste față de Dumnezeu și semeni și că familia este o familie echilibrată, educată, manierată, lipsită de abuzuri sau excese.
În data de 26 aprilie 2021, pagina de web scrie că, statul german, prin instituția de protecție a copilului, JUGENDAMT, le-a confiscat copiii fără preaviz și fără o anchetă socială. Totul s-a desfășurat rapid, abuziv, FĂRĂ DREPT DE APĂRARE SAU PROTEST, adaugă editorul paginii respective. În jurul orei prânzului, au venit două persoane de la Jugendamt și i-au ridicat pe cei 4 copii care erau acasă la acea oră, inclusiv fetița de numai un an, spunând părinților că ceilalți 3 copii vor fi luați direct de la școală.
În acest moment, aceștia sunt ținuți nejustificat în două cămine, iar fetița cea mică într-o familie surogat. Copiii și-au exprimat pe diverse căi dorința de a veni acasă și de a fi împreună cu părinții, dar acest lucru nu este luat în considerare.
JUGENDAMT nu a oferit părinților absolut niciun ajutor sau consiliere cu privire la ce ar trebui îmbunătățit în relația dintre părinți și copii. Nu oferă sub nicio formă sprijin în direcția reîntregirii familiei, dimpotrivă, încearcă pe orice cale să îndepărteze copiii de părinți.
PROTESTE
Pe baza informațiilor de mai sus, pagina intitulată și “Susținem familia Furdui” este motorul și creatorul de evenimente pe Facebook a acestor proteste, inclusiv a protestului de la Dublin. Tot ei par a avea o exclusivitate media când e vorba de imagini de la proteste, participanților fiindu-le interzis a posta pe rețelele sociale altceva decât ceea ce este aprobat. Contactați de Informatia IRL, administratorii paginii ne-au indicat pe unul dintre pastorii bisericii penticostale Betania ca fiind cel care se ocupă în Irlanda de organizarea protestului.
Pagina este creată de un grup care se intitulează simplu susținători ai familiei. La secțiunea “IMPLICĂ-TE” există o scrisoare prin care se face apel la donații, apel venit din partea familiei lărgite și a suporterilor. Există și o pagină de donații pe Go Fund Me care până în acest moment a strâns nu mai puțin de 38.000 de euro.
Protestele au de regulă aceleași mesaje, același format, același design.
Cităm citeva din ele: “Germania, oprește răpirea copiilor!”, “Jugendamt = distrugător de familii”, “Jugendamt = ucigaș al copilăriei”, “Germania – dă înapoi copiii familiei”, “Copiii aparțin familiei”, “Nu separați familii!”, “Germania fură 7 copii!”. Majoritatea acestor mesaje sunt în limba engleză, indiferent de locul unde are loc protestul.
La toate aceste proteste, părinții aduc copii, care țin pancarte cu unele din mesajele de mai sus.
CARE ESTE POZIȚIA STATULUI GERMAN ÎN ACEST CAZ
Așa cum ni s-a comunicat și de către Ambasada Germaniei, Jugendamt nu oferă detalii despre acest caz persoanelor terțe și totuși ele au fost comunicate la un moment dat autorităților române după ce familia și-a dat acordul de divulgare a datelor confidențiale din acest caz.
Ce a spus MAE German în întâlnirea cu autoritățile române la Ambasada României la Berlin?
Jugendamt deși nu a oferit informații publice despre acest caz în primă fază, a oferit ulterior MAE câteva informații care sunt cruciale în imaginea de ansamblu a acestui caz.
Trebuie specificat, că conform autorităților române, familia nu a cerut ajutorul României în acest caz și nu a contactat Ambasada României pentru a cere ajutor.
Cu toate aceste Ambasada României la Berlin a inițiat un prim contact cu doamna Miclău Camelia, mama copiilor. Conform mamei și documentelor oficiale ale MAE pe care Informatia IRL le deține, mama, a declarat că la data de 26 aprilie toți cei șapte copii au fost luați în custodie de Jugendamt cu acordul părinților. Mama a declarat în acel moment că familia este deja consiliată, are avocați specializați în dreptul familiei și nu dorește reprezentare din partea Ambasadei României.
Ambasada totuși a cerut informații despre acest caz mai multor autorități germane din districtul Heidekreis și localitatea Walsrode. Ambasada a cerut de asemenea sprijinul Ministerului Afacerilor Externe german. Conform informațiilor, Oficiul pentru Protecția Copilului din Heide a refuzat să ofere date concrete despre ancheta în curs, invocând obligații de confidențialitate, stabilite prin legea națională. Cu toate acestea, datorită preocupării autorităților române, instituția germană a comunicat autorităților române că există suspiciunea unui pericol la adresa binelui copiilor și acest lucru este în curs de a fi verificat prin mijloace specifice.
La 6 mai Ambasada României a avut o întrevedere oficială cu reprezentanta Departamentului Juridic al MAE federal german, responsabilă pentru problema minorilor plasați sub tutelă și pentru dreptul familiei. Pe parcursul discuției, statul român a invocat interesul suprem al bunăstării copiilor și al valului de emoții generat de acest caz, care ar putea pune în pericol și mai mult discuțiile bilaterale.
Reprezentantul MAE german a transmis autorităților române că de regulă misiunile diplomatice sunt informate în cazul în care este luată o hotărâre definitivă a instanței. Reprezentantul a asigurat statul român că nu se pune problema unei încălcări a legii din partea Jugendamt, cu atât mai mult cu cât decizia finală aparține unei instanțe judecătorești.
Reprezentanta MAE a Germaniei, a respins, ca nefondate și nedrepte, acuzațiile vehiculate în spațiul public românesc, potrivit cărora decizia de preluare în custodie a copiilor este bazată pe confesiunea sau naționalitatea familiei.
DECLARAȚIILE FAMILIEI
La data de 6 mai instanța judecătorească a hotărât menținerea preluării temporare a minorilor de către autoritatea locală pentru protecția copiilor.
Ce au declarat părinții?
Părinții au spus reprezentanților Ambasadei României la Berlin că în cadrul audierii, toți cei șase copii mai mari au spus că fetița cea mai mică de 1 an și 4 luni ar fi fost bătută de părinți. Cu toții au declarat că au primit corecții fizice de la părinți, chiar și de mai multe ori pe zi. Cei trei băieți, de 15, 10 și 9 ani, refuză orice fel de contact cu părinții și se consideră bine integrați în noul format, iar cele trei fiice mai mari de 14, 13 și 12 ani au susținut că ar accepta să se întoarcă acasă. Ambii părinți au declarat din proprie inițiativă că au aplicat corecții dar nu atât de dese pe cât declară copii și nici atât de intense încât să lase urme de violență pe corp. Instanța a precizat că astfel de practici, chiar dacă ar fi avut loc mai demult ar fi în continuare relevante în proces.
Abia acum părinții au acceptat o exceptare a autorităților germane de la obligațiile de confidențialitate și autoritățile române au obținut mai multe detalii. Avocatul familiei a discutat și el cu reprezentanții ambasadei și conform informațiilor obținute de Informatia IRL acesta ar fi declarat că: “esențial din perspectiva situație de drept, este potrivit declarațiilor și reacțiilor copiilor, actele de violență ale părinților la adresa copiilor ar fi avut un caracter regulat, fiindu-le aplicate corecții fizice chiar și de mai multe ori pe zi.”
Avocatul a spus că având în vedere declarațiile și reacțiile copiilor, această decizie a instanței era cumva inevitabilă atât juridic cât și etic.
Avocatul a declarat că obiectivele lui la acel moment erau introducera unui recurs la instanța superioară și stabilirea unui program de contact regulat al copiilor cu părinții. Avocatul a mai spus că cei trei băieți mai mari au refuzat ideea unui contact regulat cu părinții.
CE A DECLARAT JUGENDAMT Autoritatea de Protecție a Copilului din Germania, cea atât de contestată de protestatarii români, inclusiv cei din Irlanda?
La data de 6 iunie, Ministerul Afacerilor Externe din România a primit o notă informativă de la Jugendamt.
Autoritatea locală pentru protecția copilului (JUGENDAMT) a declarat în scris că la data de 26 aprilie anul curent, a fost sesizată cu o situație de pericol la adresa bunăstării copiilor familiei Furdui. Autoritatea a organizat o discuție cu băiatul cel mare în prezența mai multor responsabili sociali și de protecție a copilului. Din discuție a rezultat că fetița cea mică și băieții sunt supuși în mod regulat unor pedepse corporale din partea părinților. De asemenea, fetele sunt sub o presiune imensă psihologică, se arată în nota informativă.
Reprezentații s-au deplasat la domiciliul familiei, unde mama a negat în mod repetat că ar aplica pedepse fizice copiilor și a arătat că nu ar avea nici un băț în casă. În urma explicării consecințelor legale ale unui refuz de a lua în custodie copiii, părinții au fost de acord ca copiii să fie conduși la o facilitate de îngrijire a Jugendamt.
JUGENDAMT a declarat că potrivit prevederilor legale germane minorii trebuiau imediat preluați în protecție. Starea de pericol a fost apreciată a consta în: aplicarea de pedepse corporale până la violență fizică, utilizate ca metode de educare și creștere a copiilor; exercitarea unei presiuni psihologice masive; tratarea drept “normală” a violenței fizice și psihice; lipsa accesului copiilor la persoane din afara familiei; lipsa legăturilor sociale cu alți copii ăn afara celor din clasă și din comunitatea confesională; lipsa înțelegerii și acceptării problemelor de către părinți.
Măsura de preluare în custodie a copiilor a fost confirmată prin hotărârea judecătorească din 06 mai anul curent a mai spus Autoritatea Locală de Protecție a Copiilor din Germania.
De la data de 11 mai părinții pot vedea fetița cea mai mică săptămânal în prezența unui responsabil de caz, iar de la 20 mai părinții își pot vizita toți ceilalți copii în prezența celor care sunt în grijă.
Aceste informații au fost confirmate de părinți și inclusiv de imaginile de pe pagina sus menționată.
FINAL
Părinții sunt sfătuiți de mai mulți avocați și încearcă prin orice metode să recupereze copiii. Au început din proprie inițiativă o serie de ședințe de pregătire psiho-pedagogică în ceea ce privește creșterea și educarea copiilor, cel mai probabil la recomandarea unui avocat.
Familia extinsă și susținătorii spun în continuare că este o decizie nedreaptă și copiii sunt reținuți ilegal, iar tocmai de aceea protestele vor continua.
Ajută aceste proteste?
Unul dintre organizatorii protestului din Irlanda crede că da. El crede că protestele au ajutat familia Bodnariu din Norvegia într-un caz similar și tocmai de aceea comunitatea penticostală va rămâne alături de familia Furdui. El spune că în cazul familiei Bodnariu s-a demonstrat abuzul protecției copilului din Norvegia și acel caz ajută la demascarea altor abuzuri asupra familiilor precum cel al JUGENDAMT în cazul familiei Furdui.
Mulțumim încă odată tuturor celor care au răspuns întrebărilor noastre în realizarea acestei anchete jurnalistice.