Electric Ireland anunță o nouă majorare a prețurilor pentru clienții de gaze și electricitate.

Cel mai mare furnizor de energie din Irlanda pune majorarea pe seama creșterii prețurilor angro la nivel internațional.

Electric Ireland a declarat că va majora prețurile standard la electricitate și gaze pentru consumatorii casnici cu 26,7% și, respectiv, 37,5% de la 1 octombrie, ca răspuns la recenta creștere a prețurilor angro la gaze.

Măsura va avea un impact asupra a aproximativ 1,1 milioane de clienți de electricitate și 175.000 de clienți de gaz. Acesta este al patrulea anunț de creștere a prețurilor făcut de un furnizor de energie în mai puțin de o săptămână, după creșterile anunțate de SSE Airtricity, Community Power și PrepayPower.

Electric Ireland a precizat că majorările echivalează cu 37,20 euro pe lună la factura medie de electricitate rezidențială și cu 42,99 euro pe lună la factura medie de gaz rezidențială. Aceste majorări vor adăuga aproximativ 446 de euro pe an la factura medie de electricitate și 516 euro la factura de gaz a clienților.

“Aceasta continuă să fie o perioadă foarte dificilă pentru clienți și o perioadă fără precedent în industria energetică, cu creșteri ale prețurilor angro la gaze de peste 700% în ultimele 12 luni și de 200% numai din iunie 2022″, a declarat Pat Fenlon, director executiv al Electric Ireland.

‘Cu o reticență considerabilă, majorăm din nou prețurile la electricitate și gaze pentru clienții noștri, ceea ce este necesar având în vedere creșterile continue ale prețurilor angro la energie, în special la gaze. Pentru a pune în context, anul trecut, în această perioadă, prețurile angro la gaze pentru iarnă erau de aproximativ 1,15 lire sterline pe termie, iar săptămâna trecută, prețurile pentru această iarnă erau de aproximativ 7,70 lire sterline pe termie”, a spus el.

Aceasta este cea de-a treia majorare majoră a prețurilor anunțată de Electric Ireland în acest an. În luna mai, aceasta a majorat prețurile la electricitate și gaz cu 23% și, respectiv, 25%, ca răspuns la accelerarea prețurilor cu ridicata, care a fost agravată de războiul din Ucraina. Aceasta a fost urmată de majorări de 10 și 30 de procente în august. Acestea au venit pe fondul a două creșteri de prețuri anul trecut.

Dacă se iau în calcul toate creșterile, gospodăriile riscă să plătească peste 1.000 de euro în plus pentru electricitate în fiecare an și peste 1.100 de euro în plus pentru gaz, a declarat Daragh Cassidy, șeful departamentului de comunicare al site-ului de comparare a prețurilor Bonkers.ie.

“A spune că sunt vremuri fără precedent este puțin spus. Creșterile de prețuri de această frecvență și de această amploare sunt în mod clar nesustenabile”, a spus el. “În timpul ultimei crize energetice din anii 1970, prețul petrolului a crescut cu aproximativ 400% pe piețele angro. Acum avem o creștere a gazului cu peste 1.000 de procente. Acest lucru vă arată amploarea crizei la care ne confruntăm”, a spus el.

“Ne îndreptăm spre iarnă cu prețuri la gaze și electricitate la niveluri absolut astronomice. Și ar putea deveni și mai rău. Factura medie la gaz și electricitate este acum de aproximativ 4.000 de euro. Aceasta este aproape de plafonul de preț din Marea Britanie de 3.549 de lire sterline”, a spus el.

“În Marea Britanie, se preconizează că plafonul de preț va crește la peste 6.000 de euro în ianuarie. Peste 70% din gazul nostru provine din Marea Britanie, astfel încât prețurile noastre sunt relativ apropiate de cele din Marea Britanie (de fapt, gazul și electricitatea din Marea Britanie au fost, în general, ușor mai ieftine decât cele din Irlanda în ultimii ani). Asta vă arată la ce ne-am putea aștepta”, a declarat dl Cassidy.

“Guvernul trebuie să decidă acum cum intenționează să ajute gospodăriile în lunile următoare. Este menținută reducerea temporară a TVA-ului și va fi redusă în continuare? Va fi plătit un alt credit pentru energie? Cât de mare va fi acesta? Are de gând guvernul să aplice un impozit pe câștiguri neașteptate asupra companiilor energetice – și dacă da, cum va funcționa acest lucru, având în vedere că multe dintre ele au sediul în străinătate și fac bani din gaze și petrol care nu sunt ale noastre?”, a spus el.

Un raport recent al Institutului de Cercetare Economică și Socială a avertizat că, în cel mai rău caz, până la 70% dintre gospodăriile din Republica Irlanda ar putea fi aruncate în sărăcie energetică dacă actualul val de creșteri de prețuri continuă.