Cererea masivă de pe piața imobiliară face ca o creștere de două cifre a prețurilor să fie iminentă.
Un economist de top avertizează că ritmul de creștere este atât de rapid încât a început o adevărată panică în rândul cumpărătorilor.
Aceste previziuni vin după ce, conform celor mai recente date publicate de Oficiul Central de Statistică, prețurile au crescut cu aproape 10% în intervalul de un an până în iulie. Doar în luna iulie, prețurile au avansat cu 1,2%, una dintre cele mai mari creșteri lunare din ultimii trei ani.
Situația a devenit atât de alarmantă încât doar 14% dintre persoanele cu un singur venit își mai pot permite o locuință la prețul mediu de piață.
Dan O’Brien, economist-șef la Institutul pentru Afaceri Internaționale și Europene din Dublin și cercetător la Universitatea UCD, a declarat că saltul prețurilor între iunie și iulie este unul dintre cele mai mari de la criza declanșată de pandemie.
„Creșterile anuale sunt pe punctul de a depăși 10%. Cererea este atât de mare în comparație cu oferta, încât prețurile nu au cum să scadă”, a spus O’Brien.
Datele Oficiului Central de Statistică arată că cererea a depășit oferta timp de 11 luni consecutiv, ducând la o creștere de 9,6% în prețuri până în iulie. În Dublin, prețurile au urcat cu 10,3%, în timp ce în afara capitalei s-au majorat cu 9,1%.
Prețul median al unei locuințe a ajuns la 340.000 de euro în această perioadă, conform datelor oficiale.
Economistul independent Austin Hughes a remarcat că creșterea lunară din iulie a fost cea mai mare din ultimele 32 de luni. Prețurile locuințelor noi au fost cu 7,4% mai mari în trimestrul al doilea din acest an față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce locuințele second-hand au înregistrat o creștere de 8,6%.
Hughes a subliniat că principalul factor care influențează creșterea prețurilor este deficitul de ofertă, dar și cererea a crescut, posibil în așteptarea unor condiții mai favorabile de împrumut.
„Există și un element de cumpărare din panică, cauzat de lipsa ofertei și de accelerarea prețurilor din ultimele luni”, a explicat Hughes.
El a adăugat că o creștere în livrările de locuințe noi ar putea încetini ritmul de creștere a prețurilor în lunile următoare, însă este foarte probabil ca inflația prețurilor la locuințe să depășească 10% până în toamnă.
„Cu o inflație de aproape două cifre, tot mai puțini oameni, în special cei aflați la prima achiziție, își pot permite să devină proprietari”, a precizat Hughes.
El a explicat că, pentru a putea cumpăra o locuință la prețul median de 340.000 de euro, un cumpărător ar avea nevoie de un venit anual de 76.500 de euro, presupunând un avans de 10%. Date separate de la Oficiul de Statistică arată că doar 14% dintre persoanele cu un singur venit ar putea obține un credit ipotecar pentru o astfel de locuință.
Mai puțin de jumătate dintre cei care au două venituri ar îndeplini condițiile, chiar și în cazul în care ambii ar avea câștiguri egale.
În Dublin, cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat în sudul orașului, unde prețurile au crescut cu 12,1%, iar în Dún Laoghaire-Rathdown, creșterea a fost de 8,3%. În afara Dublinului, cea mai mare creștere a avut loc în regiunea de nord-vest, care include județele Clare, Limerick și Tipperary, unde prețurile au avansat cu 13,4%.
La polul opus, în sud-estul țării (Carlow, Kilkenny, Waterford și Wexford), prețurile au crescut cu doar 6,1%.
În luna iulie au fost înregistrate 4.723 de tranzacții imobiliare la prețuri de piață, ceea ce reprezintă o creștere de 13,2% față de cele 4.174 de achiziții înregistrate în aceeași lună a anului trecut.
Cel mai mic preț median plătit pentru o locuință a fost de 171.000 de euro în Longford, în timp ce cea mai scumpă zonă a fost D06 – Dublin 6 – unde prețul median a ajuns la 750.000 de euro. La polul opus, Castlerea (F45) a avut cel mai mic preț, de 140.000 de euro.