Polul de crestere economica de la Cluj este concentrat pe cercetare, inovatie si servicii IT si va ingloba firme IT dupa modelul Silicon Valley iar concentrarea de structuri de afaceri de la Iasi, numita Future Hub Iasi, va fi de tipul “hub”- un punct central in jurul caruia vor fi grupate 4 clustere structurate pe domeniile: transport si logistica, farmacie si sanatate, universitar, tehnologie si servicii IT.
Polul de crestere de la Cluj va avea doua componente, una fizica si una virtuala si urmeaza modele similare dezvoltate la Skolkovo- Rusia si in Luxembourg.
Componenta fizica urmareste crearea infrastructurii necesare – transport, cladiri, utilitati – pentru ca firmele din cadrul acestui cluster sa poata functiona in cadrul aceleiasi platforme, asigurand posibilitatile crescute de colaborare. Componenta ordin virtual se bazeaza pe realizarea unei structuri intra-net, care sa usureze schimbul de informatii si colaborarea pe proiecte comune ale membrilor clusterului.
Polul de crestere se bazeaza, in strategia sa de dezvoltare, pe o serie de factori, destinati sa aduca o contributie exponentiala la dezvoltarea acestei initiative economice.
Primul factor de crestere il reprezinta companiile mici si mijlocii de IT din zona. Activitatea acestora a adus Clujul intre primele trei orase din Romania ca venituri generate din IT si pe primul loc ca venituri aduse din export. Aceasta deschidere catre export si in special catre pietele din UE si SUA, faptul ca firmele din Cluj acopera un larg areal de servicii IT, existenta in actionariatul acestor companii atat a capitalului romanesc cat si al celui strain indica posibilitatea atingerii unor ritmuri mari de crestere in cazul formarii acestei aglomerari de tip cluster.
Al doilea factor de crestere il constituie proximitatea unora dintre cele mai mari universitati din Romania – institutii precum Universitatea Tehnica din Cluj si Universitatea Babes Bolyai – Cluj – al caror numar mare de studenti pot sa constituie baza pentru resursele umane necesare la dezvoltarea acestui cluster.
Conducerea acestor unitati va colabora cu conducerea clusterului la ajustarea curicullei in domeniile de interes (stiinte reale si tehnice, indeosebi) pentru ca studentii sa detina setul de cunostinte necesar pentru a face fata rigorilor.
Al treilea factor de crestere va fi sprijinul oferit de statul roman, care a definit o serie de instrumente prin care vor fi sustinute aceste noi initiative de crestere economica.
Prin polul de crestere de la Cluj se va crea un set de companii care va oferi servicii IT cu accent pe export si va aduce un efect de multiplicare sporit in plan economic cu influente pozitive la nivelul intregii societati.
Future Hub Iasi , concentrarea de structuri de afaceri la Iasi, in regiunea Moldova, va fi o structura de tipul “hub”- adica un punct central in jurul caruia vor fi grupate 4 clustere structurate pe urmatoarele domenii: transport si logistica, farmacie si sanatate, universitar, tehnologie si servicii IT.
Polul de crestere structurat pe transport si logistica urmareste sa faca din Iasi un centru capabil sa proceseze un numar mare de pasageri si marfuri si sa ajute la cresterea productivitatii companiilor care vor intra in ceilalti poli de crestere asociati acestui hub. Actiunile concrete vizeaza lungirea pistei aeroportului existent, pentru a permite cresterea traficului aerian, precum si completarea cu o componenta de autostrada si un parc logistic. Suplimentar aeroportul va dispune si de un terminal cargo si astfel, orasul Iasi va putea oferi o solutie completa la nivel de transport si procesare.
Polul de crestere concentrat pe cercetarea farmaceutica si servicii de sanatate va functiona o retea de laboratoare pentru cercetare a caror inovatii vor fi introduse in productie atat de catre fabricile de medicamente existente ( de exemplu fabrica de medicamente Antibiotice Iasi), cat si de noile unitati de productie care vor fi infiintate pe viitoarea platforma.
Cel de-al treilea pol de crestere se va axa pe servicii avansate, cum ar fi cele de biotehnologie. Prin intermediul a 5 cladiri, dotate cu laboratoare cu design inovator, care vor opera in regim de colaborare de business cu universitatile locale, studentii romani vor avea posibilitatea de a face cercetare in Romania, in cadrul Future Hub Iasi.
Al patrulea pol de crestere va fi concentrat pe servicii de tehnologia informatiei. Strategia de baza a acestui pol de crestere este atragerea marilor companii pentru a deschide centre de tehnologia informatiei, care sa profite de existenta unui numar mare de personal calificat in domeniul IT, ca urmare a existentei unor institutii de invatamant performante precum Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi.
Demersul de realizare a Hub-ului Regional de la Iasi este unul complex, ce implica atat mediul privat cat si pe cel guvernamental si al autoritatilor locale. Prin Future Hub Iasi se va crea un set de companii care va oferi servicii integrate in domeniile transport si logistica, farmacie si sanatate, universitar, tehnologie si servicii IT si va produce un efect de multiplicare sporit in plan economic cu influente pozitive la nivelul intregii societati.
Structurarea acestori poli de crestere permite gruparea de sinergii din mai multe domenii concomitent, pe fondul existentei mai multor instrumente de stimulare care vor fi oferite in perioada urmatoare de statul roman. Spre exemplificare, la finalul lunii iulie, Guvernul Romaniei a aprobat o noua schema de ajutor in valoare de 100 milioane euro pentru firmele IT care creeaza mai mult de 200 de locuri de munca.
Totodata, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri colaboreaza cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului la elaborarea, in viitorul apropiat, a unei scheme de ajutor pentru structurile de afaceri, care va acoperi atat nevoile de tip infrastructura, prin acoperirea de cheltuieli necesare transportului, utilitatilor si constructiei fizice, cat si pe cele de achizitie de know-how, dotare cu aparatura si training.
Printre instrumentele create de stat pentru sustinerea acestei initiative se numara si cele legislative. Astfel, noua Lege a IMM-urilor, aflata in avizare, prevede o serie de facilitati pentru firmele care fac cercetare si inovare, si de care vor beneficia si membrii acestor clustere.
Biroul de presa al MECMA