Cifrele arată că 141 de persoane au fost internate la terapie intensivă în Irlanda, cu Covid, în 2023
COVID-19 a dus la internarea a 141 de persoane în terapie intensivă în ultimul an, dintre care 58 de persoane au decedat. Pacienții au fost grav bolnavi după ce au dezvoltat complicații serioase din cauza virusului.
Mai mult de o treime dintre ei au ajuns la departamentul de urgență al spitalului în stare foarte gravă, iar mai mult de jumătate au fost admiși în terapie intensivă de pe un salon.
Cifrele, care acoperă perioada din ianuarie 2023 până în prima săptămână a acestui an, arată că vârsta medie a celor mai grav bolnavi cu COVID-19 a fost de 70 de ani.
Cu toate acestea, vârstele lor au variat de la 15 la 89 de ani, conform raportului Centrului de Supraveghere a Protecției Sănătății.
Dintre aceștia, 136 aveau afecțiuni medicale preexistente și au suferit de sindrom de detresă respiratorie acută, aproape o treime necesitând ventilare mecanică.
Patru nu aveau afecțiuni medicale și nu există informații despre un al cincilea. Ei au suferit de pneumonie virală, leziuni renale acute, sepsis și insuficiență multiorgan.
Cei care au fost externați au stat în terapie intensivă între una și 86 de zile. Pentru cei care au decedat, durata a variat între două și 112 zile. Din totalul pacienților, 65% au fost bărbați și 35% femei.
Între timp, vaccinurile au salvat 1,4 milioane de vieți în Europa, inclusiv 9.360 în Irlanda, arată un nou studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Țările care au implementat programe timpurii de vaccinare, inclusiv Irlanda, acoperind mari părți ale populației, au văzut cel mai mare beneficiu în numărul de vieți salvate în general prin vaccinare.
Alte țări cu implementări timpurii ale vaccinării au fost Belgia, Danemarca, Islanda, Israel, Malta, Olanda și Marea Britanie.
Cifrele dezvăluite de OMS arată că vaccinurile au redus decesele cu cel puțin 57%, ceea ce reprezintă peste 1,4 milioane de vieți salvate în regiunea europeană a OMS.
„Am subliniat constant importanța vaccinurilor COVID-19, în special pentru persoanele în vârstă și cele mai vulnerabile”, a spus Hans Kluge, directorul european al OMS.
„Acest studiu documentează rezultatul țărilor care implementează acest sfat. Dovezile sunt irefutabile”.
Studiul a constatat, de asemenea, că fără vaccinări, aproximativ patru milioane de persoane ar fi murit din cauza virusului.
De la începutul pandemiei, Europa a înregistrat peste 277 de milioane de cazuri confirmate și peste 2,5 milioane de decese înregistrate.
„Astăzi, există peste 1,4 milioane de persoane – majoritatea fiind vârstnici – care se bucură de viață alături de cei dragi pentru că au luat decizia vitală de a se vaccina împotriva COVID-19. Aceasta este puterea vaccinurilor”, a spus Dr. Kluge.
Campaniile de vaccinare în țările UE au vizat inițial grupurile cu risc.
A fost o reducere de 57% a mortalității în rândul persoanelor în vârstă de 70-79 de ani și o scădere de 54% a deceselor
în rândul persoanelor cu vârsta între 60-69 de ani. Decesele au fost cu 52% mai mici în grupa de vârstă 50-59 de ani.
Grupa de vârstă care a beneficiat cel mai mult de vaccinare a fost cea peste 80 de ani, unde mortalitatea a fost redusă în general cu 62%.
Cu toate acestea, chiar și în rândul celor cu vârsta între 25 și 49 de ani, vaccinurile au salvat vieți.
Malta și Islanda au văzut cele mai mari beneficii pentru toate grupele de vârstă, cu o reducere a deceselor de 72%, respectiv 71%.
În Irlanda, cifra este de 61%.