[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]

wpaa0b291f_05_06Pentru că toată lumea ne întreabă dacă s-a mărit salariul minim în curățenie vom face câteva clarificări pe acest subiect.

Deputatul Pat Breen TD,  Ministrul pentru Ocuparea forței de muncă și a intreprinderilor mici, a semnat  la data de 1 noiembrie un amendament la Ordinul pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru Sectorul Curățeniei Contractuale,  care garantează trei creșteri salariale pentru lucrătorii din acest sector.
Ordinul care îl completează pe cel precedent intrat în vigoare la 1 octombrie 2015 garantează angajaților din firmele recunoscute ca firme contractuale de curățenie, un salariu minim de 10.05 euro pe oră, iar acest salariu va intra în vigoare la 55 de zile de la 1 noiembrie, adică după Crăciun. De la data de 27 octombrie angajații din acest sector nu vor mai avea dedus din salariu bani pentru uniforme. Noii angajați în aceste firme de curățenie contractuală, care se angajează de acum încolo vor plăti doar o taxă de 15 euro, taxă unică plătită numai odată la început pentru uniformă.

 

Ordinul reglementează alte două creșteri salariale:  una la 1 decembrie 2017 când salariul minim va ajunge la 10.40 euro pe oră și una la 1 decembrie 2018 când salariul va ajunge la 10.80 pe oră.

Articolul original poate fi citit la linkul: https://www.workplacerelations.ie/en/news-media/Workplace_Relations_Notices/Contract_Cleaners_ERO.html

Nota redacției: acest ordin se aplică doar persoanelor angajate cu contract la o firmă care se încadrează în categoria firmelor de curățenie contractuale. Aceste firme sunt de regulă recunoscute de sindicate, angajații sunt membrii unui sindicat și firmele sunt afiliate Irish Contract Cleaning Association.
Din păcate foarte mulți români preferă datorită nesiguranței sau a comunicării limitate în limba engleză să lucreze fără contracte de muncă. Acest lucru duce la exploatarea lor și la neaplicarea acestor salarii minime din sector. Mulți nu cer contracte de frică să nu-și piardă locul de muncă obținut cu ajutorul unui “prieten” și această frică duce la o expoatare în masă a lor.
Aceste probleme pot fi raportate online la linkul următor, dar iarăși mulți nu o vor face de frică să nu-și piardă locul de muncă.
Linkul unde se pot face plângeri  https://www.workplacerelations.ie/en/Complaints_Disputes/Refer_a_Dispute_Make_a_Complaint/
Dacă nu sunteți siguri că vreți să faceți o plângere sau nu știți cui să vă adresați puteți cere mai multe informații de la Workplace Relations prin formularul de contact de la linkul https://www.workplacerelations.ie/en/Contact_Us/
Evitați persoanele care vă cer bani pentru a vă rezolva problemele cu angajatorul. Problemele se pot rezolva legal, gratuit, iar în cel mai rău caz sunt organizații non guvernamentale care vă pot ajuta tot gratuit.

 

[/et_pb_text][et_pb_blog admin_label=”Blog” fullwidth=”on” include_categories=”39″ show_thumbnail=”on” show_content=”off” show_more=”off” show_author=”on” show_date=”on” show_categories=”on” show_comments=”on” show_pagination=”on” offset_number=”0″ use_overlay=”off” background_layout=”light” use_dropshadow=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]