45 de văcuţe  care au aterizat la Aeroportul Internaţional Timişoara, în urmă cu o lună, din Irlanda, au fost  dăruite de Ziua Femeii gospodinelor din comuna Râşca, jud. Cluj care au intrat în proiectul “Milk for orphans” – „Lapte pentru orfani”. Fiecare familie a primit şi câte 50 de kg de suplimente nutritive ca să ajute animalele să se adapteze mai bine la condiţiile climatice din Apuseni.

„Mărţişoarele” irlandeze din rasa Holstein Friza au fost oferite de către Fundaţia Heifer România în parteneriat cu Fundaţia Bothar Irlanda. Reprezentantul conducerii Bothar Irlanda Peter Ireton, Senior Director of Strategy, s-a aflat alături de familiile beneficiare, invitaţi şi reprezentanţii echipei  Heifer România. De asemenea, Excelenţa Sa, Ambasadorul Irlandei în România, Oliver Grogan, a ţinut să îi cunoască personal pe cei care au primit văcuţele donate de fermierii irlandezi.

Vacile de rasă au fost transportate din Irlanda până în ţara noastră cu avionul, pentru a fi integrate într-un program de asigurare a hranei pentru orfani şi familii de ţărani nevoiaşi. Acesta este al doilea avion cu juninci irlandeze care a aterizat pe aeroportul din Timişoara. Din 18 ianuarie, de când au sosit in România, văcuţele au stat în carantină o lună şi jumatate, iar de Ziua Femeii au fost dăruite femeilor înscrise în acest proiect.

„Aceste acţiuni de voluntariat continuă o tradiţie începută acum mai bine de 20 de ani de câteva familii. Este o mândrie pentru fermierii  irlandezi să doneze aceste animale, mai ales că în urmă cu ani, şi ei au fost săraci. Sunt convins că donatorii acestor văcuţe ar fi bucuroşi că animalele lor au ajuns pe mâini bune.”, a declarat Excelenţa Sa, Ambasadorul Irlandei în România, Oliver Grogan.

“Este o plăcere să colaborăm şi de această dată cu echipa Heifer România care a dovedit profesionalism şi dăruire pentru proiectele caritabile.”, a declarat reprezentantul conducerii Bothar, Peter Ireton, Senior Director of Strategy.

“Condiţiile din zonă sunt excelente pentru creşterea animalelor, primele văcuţe care au ajuns în luna noiembrie s-au adaptat foarte bine şi cele mai multe dintre ele au viţei sănătoşi. Vă garantez că toţi beneficiarii vor îngriji animalele şi vor da mai departe atât lapte pentru copiii orfani, cât şi prima junincă.”, a declarat Ioan Morar, primarul comunei Râşca.

Vacile sunt aduse în România pentru a asigura necesarul de lapte copiilor instituţionalizaţi şi familiilor fără venituri. Proiectul urmează principiul de bază al Heifer International, “Passing on the gift – Dar din dar”. Astfel, fiecare dintre cei care primesc animale vor dona, la rândul lor, primele femele obţinute de la animalele primite. În acest fel, darul iniţial se va multiplica iar lanţul beneficiarilor va creşte. De asemenea, fiecare familie care va primi în îngrijire o vacă în cadrul acestui program va dona câte 300 l lapte pentru copiii din orfelinatele situate în centrul şi vestul României.

Prelucrarea laptelui va fi asigurată de „Asociaţia Crescătorilor de Animale din Coruşu”, a cărei instalaţie a fost construită şi echipată cu sprijinul fundaţiei Heifer România.

Heifer International este o organizaţie umanitară, care de mai bine de 65 de ani oferă asistenţă comunităţilor sărace, din peste 120 de ţări ale lumii, pentru a pune capăt foametei şi sărăciei, în vederea îmbunătăţirii vieţii şi a protejării mediului înconjurător. Heifer România este una din filialele Heifer International, face parte din divizia pentru Europa Centrală şi de Est, şi derulează proiecte în Romania, Republica Moldova şi Bulgaria.

 

(Ziarul de Cluj online, 8 martie 2012)