În trei săptămâni, pe 8 martie, alegătorii din Irlanda vor fi chemați la vot pentru două schimbări constituționale foarte importante – dar majoritatea oamenilor spun că nu știu mare lucru despre ele.
De ce e nevoie de aceste două referendumuri?
Oficialii lui Éamon de Valera au scris Constituția din 1937, influențați considerabil de episcopii catolici, și a fost aprobată la limită în primul nostru referendum în iunie al acelui an. De-a lungul celor 87 de ani, documentul a evoluat prin decizii ale Curții Supreme în cazuri de test și 38 de referendumuri.
Dar mulți oameni au simțit de mult timp că referințele la rolul femeilor în casă și familie bazată strict pe căsătorie sunt în dezacord cu viața de astăzi trăită în Irlanda modernă. Aceste schimbări propuse au fost discutate timp de decenii iar acum este rândul alegătorilor să decidă pe 8 martie.
Care este problema cu rolul femeilor?
Articolul 41.2 spune efectiv că femeile care lucrează în casă sunt centrale pentru buna funcționare a Statului și societății. De asemenea, se angajează să „se străduiască” să sprijine femeile care lucrează acasă astfel încât acestea să nu fie obligate să iasă la muncă și să neglijeze îndatoririle familiale.
Dacă alegătorii spun DA, atunci acel articol ar fi eliminat și un nou Articol 42B ar fi introdus. Noua completare ar recunoaște rolul important al îngrijitorilor (nu doar al femeilor căsătorite) în societatea irlandeză.
În noua legislație, îngrijitorii sunt numiți că pot fi membri ai familiei sau legați în alte moduri. Adăugirea propusă promite că Statul „va încerca” să sprijine un astfel de îngrijire.
Care este disputa despre această schimbare?
Ministrul Egalității, Roderic O’Gorman, argumentează că această prevedere descalifică femeile și este lipsită de sens în viața irlandeză modernă, unde femeile și-au urmărit de mult propriile cariere, combinând munca în afara casei cu îndatoririle familiale. Susținătorii DA spun că prevederea a susținut o viziune în societate care a sterotipizat femeile și a contribuit la lucruri precum „interdicția căsătoriei”, care a forțat femeile să părăsească munca în sectorul public în momentul în care s-au căsătorit.
Această interdicție a luat sfârșit abia când Irlanda s-a alăturat CEE, predecesorul Uniunii Europene, în 1973.
Dar susținătorii NU spun că această schimbare ar milita împotriva femeilor care lucrează doar acasă. Ei argumentează, de asemenea, că în termeni practici nu ar schimba nimic cu adevărat. Deci, nimic nu este greșit sau nimic nu necesită schimbat aici, este argumentul taberei NU. Alții spun că este nevoie de un limbaj mai puternic privind sprijinul practic pentru îngrijitori care economisesc statului milioane.
Ce schimbări sunt propuse despre familie și relații?
Așa cum stă, Articolul 41.3.1 acordă un statut foarte special familiei ca unitate de bază a societății cu drepturi legale puternice. El definește o familie ca bazată pe căsătorie. Schimbarea propusă ar defini familia ca „fondată pe căsătorie sau alte relații durabile”. Practic aici se referă la cuplurile care trăiesc împreună pe termen lung, fără ca să fie căsătoriți.
Și care sunt neînțelegerile aici despre relații?
Taoiseach Leo Varadkar a spus că până la un milion de irlandezi trăiesc în situații familiale unde nu este implicată căsătoria. Susținătorii DA punctează spre aprobarea referendumului constituțional din 2015 privind căsătoria între persoane de același sex. Partea DA citează, de asemenea, o decizie recentă a Curții Supreme care a acordat o pensie de văduv unui tată care nu era căsătorit cu partenera sa acum decedată.
Susținătorii NU, inclusiv fostul procuror general și ministrul justiției, Michael McDowell, argumentează că această schimbare este o rețetă pentru haos legal cu implicații pentru lucruri, inclusiv legea succesiunii și imigrației.
Unii critici resping termenul „relații durabile” ca fiind ceva ce ar putea fi decis de lucruri la fel de facile precum primirea de cărți poștale sau a unei felicitări de Crăciun adresate în comun. Din nou, ideea că nimic nu e greșit sau că nu necesită reparare, este folosit ca argument principal pentru a nu vota.
Cum arată acum sondajele? Vor fi adoptate cele două referendumuri?
La prima vedere pare că ar trebui să treacă ambele. Un sondaj Ipsos/B&A pentru Irish Times săptămâna trecută a arătat că șase din 10 persoane favorizează schimbarea privind femeile acasă, în timp ce peste jumătate susțin schimbarea definiției familiei.
Dar istoria referendumurilor din Irlanda și nu numai, ne arată că sondajele nu sunt un predictor de încredere la o lună de la votare. Prezența la vot la referendumuri este adesea extrem de redusă, cu doi din trei alegători abținându-se.
Apatia alegătorilor face ca problemele să fie expuse campaniilor determinate ale susținătorilor NU care sădesc îndoieli. Doar 8% dintre cei întrebați săptămâna trecută au spus că sunt bine informați despre aceste probleme pentru care se votează. Cei din campania NU au o retorică destul de simplă: „Dacă nu știți – votați Nu” și „Dacă aveți îndoieli – lăsați-o așa.”
Guvernul și alți susținători ai campaniei DA au o mare provocare pentru a informara populația. La fel și noua Comisie Electorală, care se confruntă cu primul său test crucial, în special pe dezinformarea pe rețelele sociale, care din nou este foartă răspândită.
Ar trebui să votez?
Faceți un mic efort pentru a vă informa și apoi luați o decizie corectă.
Aceste două întrebări care vor fi puse pe buletine de vot separate pe 8 martie, chiar dacă vi se pare că nu vă afectează, sunt extrem de importante pentru viețile de zi cu zi ale multor oameni.