🍀 Ce trebuie să fac înainte de a pleca din Irlanda?
Dacă călătoriți în UE, ar trebui să verificați ce restricții există în țara în care călătoriți. Pagina web ReOpen UE conține cele mai actualizate informații despre fiecare țară în parte.
La data de 22 iulie 2021 Irlanda a fost inclusă în zona galbenă din lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat a României.
Începând cu data de 25.07.2021, ora 00:00, pentru persoanele care sosesc din Irlanda, la intrarea în România se instituie măsura CARANTINEI la domiciliu sau la locația declarată, pentru o perioadă de 14 zile.
Sunt EXCEPTATE de la măsura carantinei:
a) persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;
b) persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);
c) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;
d) copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;
e) copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);
f)persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tării;
Persoanele care nu prezintă la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test RT-PCR, pot ieși din carantină, dacă efectuează un test RT-PCR , iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.
Dacă ați fost vaccinat sau ați făcut un test Covid-19 în Irlanda, puteți obține un certificat digital Covid UE. Se poate călători în continuare fără certificatul UE, dar vă ușurează călătoriile în Europa.
Dacă călătoriți în afara UE, ar trebui să verificați restricțiile de călătorie din țara respectivă pe site-ul web al Departamentului pentru Afaceri Externe al Irlandei.
Recomandările de sănătate publică pentru cei care nu sunt vaccinați rămân în vigoare pentru a evita activitățile cu risc ridicat, inclusiv călătoriile internaționale.
Ce este certificatul Covid digital al UE?
Certificatul digital Covid al UE are forma unui cod QR, care indică dacă un călător a fost complet vaccinat împotriva Covid-19, a primit un rezultat recent negativ al unui test sau are imunitate datorită vindecării recente dintr-o infecție cu Covid-19.
Este gratuit și este valabil în toate țările UE. Cetățenii irlandezi care sunt complet vaccinați au început să primească certificatul prin e-mail și poștă săptămâna trecută.
Sistemul se extinde și în țările din zona Schengen – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.
Certificatul era deja utilizat în restul UE – Irlanda fiind ultimul stat membru care a implementat pe deplin sistemul.
Cum ar trebui să păstrez certificatul digital?
Certificatul digital Covid al UE poate fi tipărit sau stocat pe telefon. Certificatul ajunge în format PDF când este trimis prin e-mail, astfel încât să poată fi salvat pe un dispozitiv sau tipărit cu ușurință.
Poate fi stocat și în aplicația oficială Covid Tracker lansată de Guvernul Irlandei.
🍀 De ce am nevoie pentru a mă întoarce în Irlanda?
Dacă veniți înapoi din Irlanda dintr-o țară din UE sau din zona Schengen, va trebui să completați în avans un formular de localizare a pasagerilor. Îl puteți completa online și va fi verificat înainte de plecare de către compania aeriană sau compania de feriboturi dacă veniți pe mare.
În formular, trebuie să indicați dacă călătoriți fie cu dovada vaccinării, fie cu dovada vindecării din Covid-19 în ultimele 6 luni, fie cu dovada unui test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore de la sosire.
Un certificat digital Covid al UE poate funcționa ca dovadă necesară pentru completarea formularului.
Unele țări din UE acceptă un rezultat negativ dintr-un test rapid antigen ca dovadă validă. Cu toate acestea, Irlanda va accepta doar un test PCR negativ pentru a intra în țară.
Începând cu 19 iulie, copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani li se cere să li se facă un test PCR negativ în termen de 72 de ore înainte de sosire pentru a călători în Irlanda, cu excepția cazului în care au dovezi valide de vaccinare sau recuperare.
Guvernul spune că vor fi efectuate controale asupra certificatelor digitale Covid, a altor dovezi ale vaccinării și a testelor PCR negative asupra pasagerilor care sosesc în Irlanda.
Ghid actualizat la data de 23 iulie 2021