Un nou sondaj, a cărui rezultate au fost publicate de Irish Times, a arătat că abia un sfert dintre pacienții care se prezintă la departamentele de urgență ale spitalelor sunt internați în timpul maxim recomandat.
Doar 29 la sută dintre pacienți au fost internați într-o secție în timpul de așteptare țintă al HSE de șase ore, potrivit sondajului național privind experiența pacienților internați 2021 realizat de HIQA (Health Information Quality Authority).
Peste 300 de persoane, sau 4% din cei 10.743 de respondenți la sondaj, au declarat că au așteptat 48 de ore sau mai mult pentru a fi internați.
În general, majoritatea pacienților declară că au avut o experiență bună în spital, 83% dintre ei apreciind îngrijirea spitalicească ca fiind “bună” sau “foarte bună”. Majoritatea au declarat că au fost întotdeauna tratați cu respect și demnitate și că li s-a oferit suficientă intimitate atunci când au fost examinați sau tratați.
De asemenea, pacienții au acordat calificative foarte bune curățeniei, gestionării durerii și încrederii în personalul spitalului.
Disponibilitatea sprijinului emoțional, timpul necesar pentru a discuta despre îngrijire și tratament cu un medic sunt identificate în sondaj, iar informațiile privind modul de gestionare a unei afecțiuni după ieșirea din spital și oportunitățile pentru membrii familiei de a vorbi cu un medic au fost identificate ca fiind alte domenii care necesită îmbunătățiri.
Acesta este al patrulea an în care sondajul este realizat de HSE; a început în 2017, dar a fost anulat în 2020 din cauza pandemiei. Sondajul din 2021 a continuat, dar luna în care a fost efectuat a fost schimbată din mai în septembrie din cauza atacului cibernetic asupra sistemelor informatice din HSE.
Majoritatea pacienților chestionați au declarat că nu se simt expuși riscului de a contracta Covid-19 în timpul spitalizării. Cu toate acestea, unii au spus că nu au putut găsi un membru al personalului cu care să vorbească în cazul în care aveau îngrijorări sau temeri legate de virus și că nu au primit ajutor pentru a păstra legătura cu membrii familiei.
Mulți pacienți și-au exprimat aprecierea față de personal și față de îngrijirea pe care au primit-o, dar le-a lipsit posibilitatea de a avea vizitatori. Restricțiile privind vizitele au reprezentat provocări deosebite pentru pacienții cu deficiențe senzoriale, fizice sau cognitive.
Aproximativ 81% dintre pacienți au declarat că au fost întotdeauna tratați cu respect și demnitate în departamentul de urgență, 76% au declarat că camera lor era foarte curată și 86% au fost mulțumiți de intimitatea de care au beneficiat în timpul examinărilor.
Externarea pacienților a primit cea mai slabă notă, doar 69% dintre pacienți spunând că personalul le-a explicat complet scopul medicamentelor pe care le luau acasă și 45% spunând că personalul le-a explicat complet potențialele efecte secundare ale acestora.
“Externarea sau transferul” a fost cea mai slab evaluată etapă a îngrijirii, cu o evaluare medie a pacienților de 6,9 din 10. 69% dintre pacienți au declarat că personalul le-a explicat “complet” scopul medicamentelor pe care urmau să le ia acasă, în timp ce 45% au spus că personalul le-a explicat “complet” potențialele efecte secundare ale medicamentelor.
Pacienții internați în spitale mici și în spitale elective specializate au avut tendința de a raporta experiențe mai pozitive decât cei internați în spitale medii și mari.
Spitalul ortopedic Cappagh din Dublin (9,5 din 10) și spitalul Bantry (9,3) au obținut cele mai mari scoruri pentru experiența generală; St Vincent’s din Dublin și Spitalul Universitar Kerry din Tralee au obținut cele mai mici scoruri (ambele 7,7).
La prezentarea rezultatelor sondajului HSE, ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a declarat că este încurajator să constate că pacienții continuă să aibă experiențe pozitive în ceea ce privește tratarea cu demnitate și respect și încrederea în personalul spitalului.
“Rezultatele sondajului evidențiază, de asemenea, faptul că există încă loc de îmbunătățire și este absolut esențial ca serviciul de sănătate să asculte și să răspundă atunci când pacienții își împărtășesc experiența.”
Dl Donnelly a recunoscut că serviciile de urgență sunt supuse unei presiuni serioase și că timpii de așteptare țintă nu sunt respectați. “Mă aflu în mijlocul unei runde foarte intense de discuții și acțiuni cu HSE pentru a mă asigura că punem în aplicare nu doar un plan național pentru departamentele de urgență, ci și pentru a merge spital cu spital pentru a identifica care sunt provocările și ce sprijin suplimentar este necesar.
“Vrem să ne uităm înapoi în lanțul de evenimente, astfel încât, înainte ca oamenii să ajungă la departamentul de urgență, să aibă acces la unitățile pentru răni minore? Au acces la un medic de familie de gardă? Au toate informațiile de care au nevoie înainte de a ajunge la urgențe? Avem suficient personal?
“Au suficient spațiu? Avem consultanți în medicină de urgență acolo nu doar în timpul zilei, ci și noaptea târziu, sâmbăta și duminica? Pot pacienții să aibă acces la diagnostice? În mod critic, pot avea acces rapid la un pat dacă sunt internați? Și au spitalele ceea ce au nevoie pentru a externa pacienții în ceea ce privește pachetele de îngrijire la domiciliu, personalul de pe teren și facilitățile de acces?”.
Directorul general al HSE a declarat că organizația va folosi constatările pentru a continua să dezvolte și să implementeze inițiative de îmbunătățire a calității pentru a îmbunătăți experiența pacienților.