De curand am aflat cu totii ca romanii sunt foarte aproape de un loc in top 5 nationalitati din Irlanda, reprezentand a sasea minoritate (conform datelor CENSUS 2011) cu o populatie de 17.304 persoane, situandu-se astfel dupa Polonia (122.585), Marea Britanie (112.259), Lituania (36.683), Latvia (20.593) si Nigeria (17.642); numarul imigrantilor romani dublandu-se fata de ultimul recensamant.
Aceste informatii stau la baza initiativei de a dezvolta mijloace de cunoastere si inter-relationare “la nivel inalt” intre comunitatea romanilor din Irlanda si reprezentanti ai institutiilor de aici, inclusiv personalitati politice din Irlanda.
Romanian Community of Ireland a initiat un proces prin care sa faca cunoscute aceste informatii despre romani, problemele cu care se confrunta comunitatea, activitatile derulate in ultimul timp dar si pentru a stabili o colaborare cu reprezentantii diferitelor partide politice din Irlanda. Aceasta strategie a debutat cu scrisori trimise tuturor partidelor pentru a le sugera sustinerea unor consilieri romani, dupa modelul de succes aplicat deja in alte tari europene (Italia, Spania, etc.).
Doamna Anca Lupu, presedintele organizatiei non-guvernamentale Romanian Community of Ireland, a declarat ca “implicarea RCI-ului in acesta actiune are ca scop principal sustinerea unor eventuali candidati romani la alegerile locale din 2014, indiferent de partidul din care fac parte. Problemele romanilor nu au “culoare” politica si ar fi minunat sa vedem candidati si din partea comunitatii romanilor de aici.”
Prima intalnire de acest gen a avut loc joi, 19 iulie a.c., la Leinster House, intre reprezentantul partidului Labour, domnul Eric Byrne TD si delegatii organizatiei RCI, doamna Anca Lupu impreuna cu domnul Florin Andreiu. “Labour Party a fost primul partid care ne-a contactat imediat pentru o intrevedere cu ei”, ne-a marturisit doamna Lupu. “Bineinteles ca am fost incantati de acest raspuns prompt!”, a mai adaugat ea.
La intalnire au fost prezentate portofoliul organizatiei, cateva dintre problemele cu care se confrunta romanii in Irlanda dar si activitatile destinate acestora. “Am fost placut surprinsa de ospitalitatea cu care am fost primiti, de interesul de a ne sustine si de a ne tine la curent cu problemele ce tin de integrare. Domnul Byrne ne-a oferit chiar si un tur al cladirii, facandu-ne cunostinta cu cativa alti lideri politici si ne-a detaliat demersul politic – procesul prin care o persoana ajunge sa fie candidat, apoi ales.”.
Ca raspuns la subiectul legat de reprezentarea politica a unui candidat roman, “trebuie sa recunosc ca TD-ul nu a fost prea incantat de idee deoarece, sustine el, un candidat trebuie sa serveasca interesele tuturor cetatenilor nu doar a unora (in cazul nostru a romanilor) si ca daca un candidat vrea sa urmeze o cariera politica exista anumite cerinte care trebuiesc respectate indiferent de etnie, nationalitate, etc. In schimb ne-a incurajat sa continuam cu aceasta initiativa si ne va oferi informatiile necesare despre acest proces”, a declarat doamna Lupu.
Aceasta a fost prima intalnire cu partidul Labor, urmand ca in toamna anului curent sa se reia discutiile intr-o maniera detaliata.
Din declaratiile Presedintelui Romanian Community of Ireland, Anca Lupu, urmeaza o serie de alte intalniri si cu reprezentantii celorlalte partide politice din Irlanda, in toamna fiind stabilita o intrevedere cu Fine Gael.
Salutam aceasta initiativa si le dorim mult succes in continuare!