Aproape 20% dintre copiii mici locuiesc în cartiere “dezordonate”, potrivit unui raport ESRI
Unul din 10 copii de nouă ani trăiește în locuințe reci, umede sau supraaglomerate, ceea ce le afectează sănătatea și dezvoltarea cognitivă, potrivit unui raport publicat luni. Studiul, realizat de Institutul de Cercetări Economice și Sociale (ESRI), arată că aproape 20% dintre copiii mici trăiesc în cartiere “dezordonate”, iar aproape 7% dintre ei au locuit în locuințe reci în mod constant de-a lungul copilăriei.
Utilizând date privind copiii născuți în 2007-2008, colectate în cadrul proiectului Growing Up in Ireland (GUI), studiul este primul din Irlanda care examinează impactul locuințelor de proastă calitate asupra bunăstării copiilor.
Studiul analizează condițiile de trai ale acestora în copilăria timpurie și mijlocie și constată că încălzirea inadecvată este cea mai dăunătoare dintre toate deficiențele, afirmând că aceasta are un impact negativ asupra sănătății fizice și emoționale, asupra dezvoltării sociale și educaționale, precum și asupra bunăstării părinților.
“Am constatat că condițiile de locuit sunt asociate cu o serie de rezultate în materie de sănătate la vârsta de nouă ani”, au declarat autorii. “În concordanță cu cercetările anterioare la nivel internațional, problemele respiratorii (episoadele de respirație grea) sunt mai frecvente în cazul copiilor care trăiesc în condiții de locuit precare (inclusiv în condiții de umiditate), precum și în casele care nu sunt încălzite corespunzător.” Aceștia au descoperit că 8,1% dintre gospodării au rămas fără încălzire atunci când copilul avea nouă luni, între septembrie 2008 și aprilie 2009. Această cifră a crescut ușor la 9,1 la sută între decembrie 2010 și iulie 2011, înainte de un salt mai mare la 13,5 la sută între martie și septembrie 2013, când sărăcia a atins un nivel maxim.
Proporția a scăzut la 6,8 % aproximativ patru ani mai târziu, când economia era în redresare – ceea ce indică faptul că această proporție a rămas în mod persistent fără suficientă căldură “ceea ce este probabil să intensifice orice efecte negative asupra rezultatelor în materie de sănătate”.
Studiul notează că apartenența la o familie monoparentală, boala sau dizabilitatea mamei sau apartenența la o minoritate etnică “au apărut ca factori de risc semnificativi pentru o astfel de deprivare”. În general, la vârsta de nouă ani, 75 la sută dintre copii locuiau în locuințe ocupate de proprietari, 12 la sută în locuințe sociale, 11 la sută în sectorul privat cu chirie și mai mult de 1 la sută locuiau cu părinții lor în casa bunicilor.
“În timp ce majoritatea copiilor de nouă ani locuiau în locuințe pe care părinții le considerau potrivite, unul din 10 locuia în locuințe nepotrivite, în principal din cauza dimensiunii locuinței.”
Un total de 19% dintre copiii de nouă ani “locuiau în cartiere care, în opinia părinților, aveau un nivel mai ridicat de dezordine, cum ar fi gunoiul și vandalismul”, ceea ce avea un impact negativ asupra comportamentului “prosocial”.
“Cea mai consistentă influență este găsită pentru lipsa căldurii în casă, care nu numai că este asociată cu toate cele trei măsuri de sănătate [probleme respiratorii, accidente și sănătate generală], dar și cu scorul SDQ [chestionarul privind punctele forte și dificultățile] al copiilor.
“Acestea sunt rezultate importante nu numai pentru bunăstarea actuală a copiilor, ci și pentru traiectoriile lor pe termen lung”, precizează ESRI.
Acesta notează că rezultatele sunt pentru 2017/18 – “înainte de actuala criză energetică” și subliniază: “Actuala creștere rapidă a prețurilor la combustibil și a altor prețuri a avut un impact proporțional mai mare asupra [celor mai sărace 20 % din] gospodării”.
Institutul a documentat condițiile precare din locuințele sociale în urmă cu 20 de ani, spune acesta, ceea ce stă la baza “persistenței” locuințelor care au un impact negativ asupra copiilor. O investiție mai mare în îmbunătățirea condițiilor de trai ale celor mai sărace familii, precum și în combaterea sărăciei de combustibil, “din partea autorităților locale și naționale va avea dividende pentru cei mai tineri membri ai societății”.