RCI împreună cu Muzeul Județean de Istorie din Brașov și Asociația Forums vă invită la o suită de evenimente culturale și istorice adresate publicului larg cu ocazia sărbătoririi Centenarului nostru în perioada 21-23 septembrie la Dublin.
Este un demers cultural care își propune să promoveze peste hotare frumusețea și bogăția tradițiilor și a artei populare românești plecând de la mândria și pasiunea cu care Regina Maria a promovat aceste valori autentice atât prin activitatea sa politică, cât și prin opera culturală.
Ambasadorul nostru irezistibil pentru opinia publică din Occidentul Europei și America de Nord în perioada interbelică, Regina Maria devine în proiectul nostru sursă de inspirație pentru promovarea istoriei și artei populare românești și motiv de mândrie pentru comunitățile românești din Dublin, Washington și Montreal.
Contextul istoric este prezentat prin realizarea unei expoziții de fotografie istorică despre Regina Maria și dragostea sa pentru arta populară și calitatea sa de ambasador cultural al României în străinătate.
Proiectul mai cuprinde activități cultural-educative inspirate din așa-numitul stil Regina Maria cu sesiuni de lectură în limba română din poveștile pentru copii scrise de Regina Maria.
Lectura va fi susținută de doamna Irina Margareta Nistor, vocea istorică a filmelor străine din România anilor ’80.
Se va folosi și ilustrația cărților care abundă în desene vii şi pline de culoare inspirate din imaginea frumoaselor costume tradiţionale româneşti și a obiectelor împodobite cu motive populare.
Copiii vor avea ocazia să coloreze planșe copiate după desenele din cărțile reginei. Tot pentru acest atelier o să avem pentru colorat replici după litografii și cărți poștale românești din perioada reginei. Astfel, copiii descoperă istoria și arta populară românească sub o formă interactivă, inedită, de tip ,,souvenir”.
Pornind de la maniera simplă dar fermecătoare în care Regina Maria și-a decorat interioarele reședințelor cu numeroase obiecte de artă populară, folosind fotografiile istorice și filmele de arhivă cu suverana îmbrăcată în costum popular, vom organiza ateliere de artă populară românească: crestături în lemn, pictură icoane pe sticlă și țesut la război. Atelierele vor fi susținute de 2 meșteri populari autentici de lângă Castelul Bran, fosta reședință a Reginei Maria, și un artist specializat în arta populară. Pentru atelierul de țesut la război aducem un război de țesut original realizat la sfârșitul secolului XIX, cu lemn din Munții Bucegi.
Evenimentele proiectului sunt finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul sesiunii de selecție a manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018).
Programul va fi următorul:
Culture Night/Noaptea Culturii, vineri 21.09.2018 @18.00 – 23.00
Vernisaj expo, seară de lectură cu Irina Margareta Nistor și demonstrații ateliere de artă populară
https://culturenight.ie/event/romanian-community-of-ireland/
Sâmbătă 22.09.2018 @12.00 – 18.00
Expo, ateliere de artă populară, ateliere cu litografii & cărți poștale istorice
Duminică 23.09.2018 @12.00 – 18.00
Expo, ateliere de artă populară, ateliere cu litografii & cărți poștale istorice
Prin diversitatea activităților alese, proiectul se adresează tuturor categoriilor de vârstă.
Intrarea liberă.
Locația: Robert Emmet Community Development Project
Mai multe detalii pe pagina de Facebook a evenimentulu: https://www.facebook.com/events/751907111868141/