Top 5

Related Posts

O bandă condusă de un român destructurată

O bandă care a vizat peste 500 de conturi bancare în 10 săptămâni a fost destructurată spun autoritățile, iar șeful ei, un român a fost condamnat pentru fraude la bancomate.

Condamnarea unui infractor a dus la destructurarea unei bande responsabile de o serie de incidente de clonare la bancomate, în care peste 500 de conturi bancare au fost vizate în doar 10 săptămâni.

Un infractor de carieră, în vârstă de 52 de ani, a fost condamnat pentru patru acuzații, printre care participarea la o bandă de crimă organizată și infracțiuni de spălare de bani, în urma unei anchete privind înșelăciunea la ATM-uri la nivel național.

Iulian Craciun a fost găsit vinovat săptămâna aceasta la Trim Circuit Court din Co Meath, după un proces care a durat mai mult de trei săptămâni.

Cotidianul Irish Independent a scris că Iulian Craciun este considerat de detectivi drept “actorul principal” dintr-o bandă de patru persoane din România, responsabilă pentru un val de incidente de clonare de carduri la bancomate între septembrie și decembrie 2018.

Skimming-ul (clonarea de carduri bancare) presupune ca infractorii să plaseze dispozitive în bancomate. Acestea scanează apoi detaliile cardului unei persoane atunci când acesta este plasat în aparat. Odată instalate, dispozitivele sunt folosite pentru a înregistra date și PIN-uri. Infractorii folosesc apoi aceste informații pentru carduri clonate pentru a retrage bani în diferite locații.

În 2018, ofițerii de la Garda National Economic Crime Bureau (GNECB) au stabilit că peste 550 de infracțiuni de skimming la bancomate au fost comise în 10 săptămâni.

Cu toate acestea, de la arestarea lui Craciun și a complicelui său, Daniel Munteanu (34 de ani), în martie 2019, nu a mai fost înregistrat niciun incident de acest tip de infracțiune în toată Irlanda.

Munteanu ispășește o pedeapsă de șase ani și jumătate de închisoare după ce a pledat vinovat de furtul a peste 120.000 de euro din bancomate cu ajutorul unor carduri clonate, într-o operațiune sofisticată în care au fost vizate bancomate din mai multe județe, pe o perioadă de cinci luni.

Baza bandei se afla în Navan, Co Meath. Detectivii încearcă să aresteze alți doi membri care au fugit din țară.

Craciun era considerat cel mai important jucător și se află în arest de când autoritățile din nord au emis un mandat european de arestare pe numele său în legătură cu 21 de infracțiuni suspectate de skimming la bancomate în Omagh, Co Tyrone, în mai 2015.

Inițial, el a fost eliberat pe cauțiune pentru infracțiuni comise în Irlanda și este posibil să fie extrădat în Nord după ce va termina orice pedeapsă privativă de libertate care îi va fi impusă în aprilie. El are condamnări anterioare pentru infracțiuni de fraudă legate de escrocherii la bancomate în Marea Britanie, Spania, Franța și România.

“El ar fi considerat în mare măsură șeful și principalul motor al activităților bandei în Irlanda”, a declarat o sursă.

Atunci când ofițerii GNECB au efectuat un raid la baza bandei de pe Slane Road, Navan, în martie 2019, au găsit o cantitate mare de accesorii ilegale de skimming, precum și două pașapoarte false.

Printre obiectele pe care le-au confiscat se numărau o fațadă falsă de bancomat, hard disk-uri, dispozitive de recepție, echipamente de lipit, laptopuri, aproximativ 500 de carduri goale care urmau să fie folosite pentru stocarea datelor copiate la bancomate și obiecte care includeau dispozitive de navigație prin satelit, camere de luat vederi și dispozitive de skimming.

Craciun a fost găsit miercuri vinovat de deținerea acestor articole, despre care a susținut că nu știa nimic.

Procesul de la Trim Circuit Criminal Court, desfășurat în fața judecătoarei Elva Duffy, a fost unic în sensul că a fost pentru prima dată când dovezile privind existența unei bande de crimă organizată au fost prezentate unui juriu de către un gardian. Acest tip de prezentare a probelor fusese audiat anterior doar în fața Curții Penale Speciale fără juriu.

Ofițerul care a condus ancheta detaliată, detectivul superintendent Michael Cryan, a prezentat activitățile bandei lui Craciun. El a declarat instanței că acest tip de infracțiune este foarte calificat, complex și organizat, mai multe persoane din bandă având roluri diferite. Banda trebuia să efectueze “cercetare și dezvoltare” pentru a decide ce bancomate urmau să fie vizate.

Adjunctul Cryan a subliniat nivelul de îndemânare implicat în construirea de fațade false pentru bancomate și în utilizarea unor dispozitive tehnice complexe.

Acuzațiile de spălare de bani de care Craciun a fost găsit vinovat se referă la faptul că a permis ca contul său bancar să fie folosit.

“Acesta era contul lor bancar operațional pentru cheltuielile lor zilnice”, a declarat o sursă. “De exemplu, a fost folosit pentru a plăti taxa auto pentru mașina pe care o foloseau și pentru a plăti chiria pentru locuința în care stăteau.”

Craciun a fost găsit vinovat de două infracțiuni de bandă, în conformitate cu secțiunea 72 din Legea privind justiția penală, în sensul că sporea abilitățile bandei, precum și că participa la organizația de crimă organizată.

Valul de infracțiuni de skimming la bancomate din 2018 a determinat GNECB să lanseze o anchetă, iar aceasta a identificat banda care a părăsit Irlanda și s-a întors în România pentru Crăciunul din acel an.

Sursele au declarat că cei patru membri ai bandei s-au întors individual, iar la jumătatea lunii februarie a aceluiași an, detectivii suspectează că urmau să pornească un nou val de infracțiuni.

Banda a vizat două bancomate din Dunshaughlin, Co Meath, pe 24 și 25 februarie 2019, dar până atunci au intrat în vizorul GNECB.

Acesta i-a supravegheat înainte de a efectua operațiunea de căutare și arestare în Navan, punând capăt afacerii ilegale. Ei au fost primii suspecți arestați pentru infracțiuni de fraudă în Irlanda în temeiul legislației privind bandele.

Munteanu, care este considerat “mult mai jos în lanțul trofic” în comparație cu Craciun, a fost și el arestat în acea zi. Alți doi membri ai bandei nu au fost încă prinși, dar gardaí au identificat locul unde se află aceștia.

La audierea de condamnare a lui Munteanu din martie 2021, Trim Circuit Criminal Court a fost informat că sute de tranzacții în care carduri clonate au fost folosite pentru a retrage bani din conturile clienților Bank of Ireland au fost efectuate în Monaghan, Louth, Meath, Westmeath, Galway, Kildare, Wicklow și Dublin.

Pentru unii clienți, conturile au fost golite în totalitate, deoarece au fost retrase sume de până la 700 de euro pe rând.

Printre cei care au fost jefuiți de banii lor se numără tineri și persoane în vârstă de 80 de ani. Unei persoane i-au fost furați peste 7.000 de euro.

Bank of Ireland a rambursat toți banii care au fost luați din conturi și a raportat furturile la gardaí.

Instanței i s-a spus că Munteanu are două condamnări anterioare în Marea Britanie pentru infracțiuni similare – posesia unui dispozitiv de skimming.

Informația IRL
Informația IRLhttps://www.informatiairl.com
Grup de jurnaliști voluntari ce oferă informații zilnice comunității românilor din Irlanda

Popular Articles