Prețurile la alimente vor crește cu cel puțin 330 de euro pe an, deoarece inflația prețurilor la alimente a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
Noile date arată că familiile se confruntă cu o situație dificilă din cauza creșterii prețurilor, în special în contextul în care furnizorii de energie au operat șase majorări de prețuri, majorări care intră în vigoare în mai puțin de o săptămână.
Emer Healy, analist senior în domeniul comerțului cu amănuntul la Kantar, care analizează cheltuielile supermarketurilor, a declarat: “Impactul se resimte la scară largă pe rafturile magazinelor, iar consumatorii vor observa efectele asupra bugetelor lor. Alimente precum carnea gătită, pâinea, pastele și untul au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri de prețuri.
“O gospodărie medie se confruntă cu o creștere de 330 de euro a cheltuielilor anuale pe alimente, iar 23% dintre gospodării spun că acum se luptă să ajungă la sfârșit de lună atunci când vine vorba de cumpărăturile săptămânale.
Asociația Consumatorilor din Irlanda a reluat, de asemenea, îndemnul de a face cumpărături, afirmând în ultimul său buletin că este timpul să renunțați la mărcile preferate și la produsele alimentare de lux – și să economisiți peste 50% din factura de la supermarket.
Președintele Asociației Consumatorilor din Irlanda, Dermott Jewell, a declarat: “Rămâne valabil faptul că, dacă renunțați la mărci și cumpărați produse din magazinul propriu sau din gama de produse de calitate, veți reduce cu peste 50% factura de cumpărături.
‘Având în vedere costurile în creștere care ne lovesc din toate direcțiile, s-ar putea să fie timpul să renunțăm la mărci în favoarea unor alternative decente fără marcă’.
Kantar a remarcat în raportul său din martie că consumatorii caută deja să reducă costurile schimbând mărcile cu produsele din magazinul propriu și cu cele din gama valorică.
Prețurile produselor alimentare cresc în medie cu 4,7%, ceea ce, deși este mai mic decât inflația globală actuală de 7,3%, reprezintă cel mai ridicat nivel din septembrie 2013.
Creșterea bruscă a prețurilor a fost descrisă de dl Jewell ca fiind “îngrijorătoare”.
Acesta a declarat: “Realitatea este că prețurile se schimbă zilnic și fiecare raport întocmit în acest sens este depășit destul de repede.
“Un exemplu perfect în acest sens este sondajul nostru privind supermarketurile, pe care l-am actualizat în martie. În martie, o pâine era 1,75 euro, care a crescut acum cu 7%, ajungând la 1,87 euro. Deci, acest lucru s-a întâmplat în decurs de câteva săptămâni și se va schimba din nou. Prețurile alimentelor în Europa au crescut cu aproape 10%, iar inflația alimentelor în Irlanda se așteaptă să se apropie de acest nivel.
Economistul Austin Hughes, de la KBC, a avertizat: “Cred că vom asista la noi creșteri semnificative. Inflația europeană a prețurilor la alimente este aproape dublă față de cea irlandeză și cred că vom asista la o creștere a ratei irlandeze pe parcursul verii și poate chiar până în toamnă”.
Fermierii au avertizat, de asemenea, că nu se întrevede încă sfârșitul creșterii prețurilor la alimente, prețul cărnii de miel și al laptelui urmând să crească și mai mult, semnalând că ‘s-ar putea să ne apropiem de sfârșitul alimentelor ieftine’.
Deocamdată, concurența acerbă dintre supermarketuri ține în frâu cele mai mari presiuni asupra prețurilor pentru cumpărători – dar temerile persistă cu privire la cât timp va dura acest lucru.
Cumpărătorii încă nu au văzut efectul creșterilor masive ale prețurilor la îngrășăminte, provocate de războiul din Ucraina, asupra culturilor și apoi asupra prețurilor cu amănuntul.
Cea mai recentă cifră oficială a inflației pentru luna aprilie urmează să fie publicată joia viitoare și se așteaptă ca aceasta să arate o nouă creștere a ratei.
Creșterea rapidă a prețurilor a avut loc “pe fondul complex al problemelor legate de lanțul de aprovizionare la nivel mondial”, potrivit Kantar.
‘Retailerii reacționează la creșterea prețurilor bunurilor, concentrându-și eforturile pentru a oferi în fiecare zi prețuri mici pentru cumpărători’.
Pentru prima dată de la pandemie, vânzările de produse alimentare sunt în scădere, cu peste 5% mai puțin decât în urmă cu doi ani.
Doamna Healy a declarat: “Poate că pandemia nu mai este primul lucru la care se gândesc cumpărătorii, dar încă se văd efectele sale pe piața produselor alimentare pe măsură ce viața revine la normal.
‘Numărul de deplasări la supermarket în fiecare lună a continuat să scadă, cumpărătorii făcând în medie cu 3,5 vizite mai puține decât anul trecut în această perioadă, când restricțiile COVID-19 erau mult mai stricte.
‘De asemenea, cheltuiala medie pe cumpărător a scăzut semnificativ, cu 144 de euro, deoarece consumatorii mănâncă mai multe mese în afara casei.
‘În plus, s-au schimbat și tipurile de articole pe care le cumpărăm. Vânzările de gustări fierbinți instant și de pizza congelată au crescut cu 9% și, respectiv, 4,3% în ultimele patru săptămâni, deoarece cumpărătorii se orientează către mese rapide și ușoare acum că mulți dintre noi s-au întors la birou și jonglează din nou cu drumurile de la școală.’
Piața online a continuat să crească în ultimele patru săptămâni, vânzările crescând cu 3,9%, cumpărătorii cheltuind 2 milioane de euro în plus.
Doamna Healy a declarat: “Mulți oameni au devenit mai dependenți de cumpărăturile online pe parcursul pandemiei, iar acest lucru s-a potrivit în mod natural cu programele noastre mai aglomerate de după CODVID.
“În contextul creșterii prețurilor, acest lucru permite, de asemenea, consumatorilor să fie mai atenți atunci când adaugă articole în coșul lor.
‘În timp ce oamenii cumpără mai puțin în magazine, numărul mediu de articole cumpărate online este de fapt în creștere, crescând cu 3,2% de la an la an.’