Primul ministru a contestat afirmația că Irlanda depinde de forțele armate ale Regatului Unit pentru protecția maritimă și a cablurilor submarine.
Leo Varadkar a vorbit la Consiliul de Securitate de la München 2024, în timpul unui eveniment despre neutralitate.
Irlanda are forțe de apărare, inclusiv o marină, dar a păstrat o poziție de lungă durată de a fi neutră din punct de vedere militar.
Domnul Varadkar a fost provocat cu afirmația că, în realitate, Irlanda depinde de forțele armate ale Regatului Unit pentru protecția maritimă și a cablurilor submarine.
El a răspuns: „În ceea ce privește protejarea mărilor noastre, avem propria noastră marină, nu este la fel de puternică pe cât trebuie să fie, și am încheiat acorduri cu Pesco și Parteneriatul pentru Pace al NATO, care se referă în special la cablurile din jurul insulei, care sunt importante pentru noi și, de asemenea, importante pentru vecinii noștri.
„Nu sunt la curent cu nicio intervenție specifică a Regatului Unit care ne-a ajutat în acest sens.”
Domnul Varadkar a fost provocat mai departe cu afirmația că „în practică, revine la Royal Air Force și Royal Navy”.
Primul Ministru al Irlandei a răspuns: „Când s-a întâmplat asta de fapt? „Când a avut loc o acțiune sau operațiune din partea forțelor aeriene sau a marinei care ne-a ajutat?”
I s-a spus că „toată lumea știe că în cazul unei amenințări la acele instalații, aceasta este sursa de securitate la care s-ar recurge, la fel cum se întâmplă destul de des în cazul siguranței maritime, siguranței persoanelor aflate în dificultate și așa mai departe – și de fapt alimentarea celor 26 de comitate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost garantată de Royal Navy care păzea convoaiele.
„Nu cred că ceea ce spun este în vreun fel controversat.”
Domnul Varadkar a răspuns spunând: „Spuneți într-un scenariu ipotetic că această intervenție a Royal Navy sau Royal Air Force ar putea avea loc, după câte știu eu, nu s-a întâmplat niciodată, și sugerați că Royal Navy sau Royal Air Force ar interveni în apele noastre teritoriale fără permisiunea noastră?”
I s-a spus că Regatul Unit ar interveni probabil dacă ar exista o incursiune rusă care amenință de asemenea securitatea Regatului Unit.
Domnul Varadkar a răspuns: „Exact asta este punctul, ei ar face-o pentru a se proteja pe ei înșiși, nu pe noi.”
Taoiseachul a pus la îndoială, de asemenea, o afirmație legată de dimensiunea ambasadei ruse în Irlanda, conectată cu proximitatea față de teritoriul Regatului Unit din Irlanda de Nord.
Domnul Varadkar a spus că există 15 diplomați și 15 alți angajați la Ambasada Rusă din Dublin, pe care a descris-o ca fiind „mare pentru o țară mică ca Irlanda, dar departe de a fi uriașă”.