Rasismul și discriminarea sunt experiențe zilnice pentru mulți tineri din a doua generație din Irlanda, potrivit unui raport publicat de Comisia irlandeză pentru drepturile omului și egalitate.

Raportul arată că rasismul se manifestă în multe forme și poate avea un efect negativ asupra stimei de sine și a respectului de sine ale tinerilor.

Prin intermediul unor grupuri de discuții online, 20 de persoane din a doua generație aparținând minorităților etnice, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, au dezvăluit că sunt victime ale discriminării în fiecare zi. Definiția din raport a “celei de-a doua generații” nu cuprinde doar tinerii proveniți din minorități etnice care s-au născut în Irlanda, ci îi include și pe cei care au venit aici de mici.

Printre formele de discriminare omniprezentă experimentate zilnic se numără “privirile urâte”, “oamenii care traversează strada” pentru a evita să treacă pe lângă cineva pe stradă și prejudecățile legate de accentul unei persoane sau de capacitatea percepută de a comunica în limba engleză.

Atunci când au vorbit despre egalitatea și incluziunea reală, tinerii și-au exprimat adesea dezamăgirea, frustrarea, oboseala și deziluzia. Cu o ocazie, egalitatea a fost menționată ca o realitate “de basm”.

Această preocupare a fost împărtășită de alți participanți care au subliniat că, până în prezent, rasismul și discriminarea au fost abordate doar la un nivel aspirațional, cu puține acțiuni semnificative sau schimbări reale în viața lor. Acest eșec și această inacțiune au fost atribuite unei lipse de motivație în rândul autorităților și al politicienilor, care nu răspund nevoilor minorităților etnice.

Raportul subliniază, de asemenea, că, în literatura de specialitate, hărțuirea în locuri publice și în transportul public a fost cea mai frecventă formă de discriminare și rasism întâlnită.

Raportul afirmă că o schimbare semnificativă va veni doar cu o conducere puternică și incluzivă, o abordare sistemică a colectării de date și o finanțare strategică.

Se sugerează participarea celei de-a doua generații la elaborarea viitoarelor politici și o mobilizare a întregii societăți.

Raportul afirmă că, în contextul actual al creșterii numărului de persoane care au acces la azil în temeiul Directivei privind protecția temporară (DPT) și care solicită protecție internațională (PI), trebuie promovate măsuri antirasiste în cadrul instituțiilor politice și publice, prin formare sistemică și prin recrutarea mai diversificată în poliție, în instanțe, în sistemul de sănătate și în profesiile didactice.

În timp ce constată că au existat dovezi consistente de rasism instituțional și o cultură a discriminării față de comunitatea de călători din Irlanda, raportul afirmă că a existat o creștere a organizațiilor rasiste, antiimigranți și de extremă-dreapta, care trebuie combătute cu fermitate.

Comisarul-șef Sinéad Gibney a declarat că abordarea rasismului este un proiect pe termen lung care necesită o atenție susținută și o conducere coerentă din partea statului.

“Irlanda este o țară diversă din punct de vedere etnic. Rasismul nu numai că îi afectează în mod direct pe cei vizați, dar, de asemenea, dacă nu este combătut, trimite un mesaj că unii dintre oamenii noștri nu aparțin și, prin urmare, pot fi maltratați cu impunitate”, a declarat aceasta.

Autorul raportului, Dr. Malgosia Machowska-Kosciak, a declarat că studiul explorează circumstanțele unei categorii de tineri irlandezi ale căror experiențe nu au fost raportate până în prezent.

Ea a spus că, indiferent de cât de inofensivi sună termenii utilizați în raport, cum ar fi “microagresiune sau microinsulte”, “natura mereu prezentă și cumulativă a acestor incidente în viața participanților, are un impact devastator asupra sentimentului de apartenență al tinerilor și asupra bunăstării lor”. De asemenea, acestea contribuie la un tratament discriminatoriu și au un impact asupra accesului tinerilor la educație, la locuri de muncă și nu numai”.

Autoarea raportului, Dr. Maria Barry, a declarat că tinerii care au participat la studiu au vrut și au nevoie să fie ascultați.