Minstrul justiţiei, Alan Shatter TD a făcut publice câteva statistici în ceea ce priveşte migraţia în Irlanda în cursul anului trecut. De asemenea a făcut publice şi câteva din planurile ministeriale in ceea ce priveşte reformele semnificative din sistemul de imigrare pe 2012.
Ministrul Alan Shatter, de la numirea lui in funcţie în martie 2011 a iniţiat o ceremonie de oficializare a primirii cetăţeniei irlandenze. Acesta a oficializat 28 de ceremonii de acest gen în 2011.
Totodată s-a lansat şi un proiect pilot in domeniul vizelor – „Visa Waiver Programme” care a fost primit cu multă căldură de către sectorul turismului. Acest program a atras mai multi turişti din mai multe pieţe şi va rămâne valabil până la sfârşitul lunii octombrie 2012, cuprinzând întreaga perioadă de desfăşurare a jocurilor olimpice din Londra.
Ministrul Shatter a confirmat iniţierea unui nou proiect pilot prin care o parte din staff-ul civil din deparmentul pe care îl conduce (INIS) vor lua rolul Ofiţerilor de la Imigrări din Aeroportul din Dublin înlocuind în timp pe ofiţerii din Garda Siochana care se vor ocupa de problemele de poliţie de frontieră.
Statistici 2011
Aproximativ 164.000 de noi cereri (viza, rezidenţă, protecţie şi cetăţenie) au fost primite la INIS (Irish Naturalisation and Immigration Service). Au fost procesate 178.000 (cereri şi din anii trecuţi).
Au fost acordate 111.000 de cereri noi de a rămâne în stat cât şi de reînoire a permisului de rămâne în stat de către GNIB (Garda National Immigration Bureau).
Înregistrări la GNIB
Toţi cetăţenii non EEA care decid să rămână pe teritoriul Irlandei mai mult de 90 de zile trebuie să se înregistreze la GNIB.
Cifra estimativă la sfârşitul lui 2011 a cetăţenilor non-EEA care au primit permisiunea de a rămâne în stat a fost de 130.500. majoritatea cetăţenilor care au cerut să rămână în stat au aplicat pe motive de muncă şi studiu.
Top 6 naţionalităţi care cuprind 50% din aceste cereri au fost din India, China, Brazilia, Philipine şi SUA.
Vize
Cifrele indică aproximativ 83.000 de cereri de viză de intrare în 2011, o creştere de 8% faţă de 2010. 91% din cereri au fost aprobate. Top 5 naţionaliţăţi au fost din India, Rusia, China, Turcia şi Arabia Saudită.
Tourism Ireland a declarat că la introducerea iniţiativei (Visa Waiver Programme – cu ţările nou introduse) numărul turiştilor din China s-a dublat în perioada iulie-august 2011 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. În plus un număr mare de agenţii turistice din India şi din Golf au introdus Irlanda în itinerariile lor pentru prima dată.
Naturalizare/Cetăţenie
În 2011 au fost introduse reforme majore în procesarea cererilor pentru cetăţenie ca urmare a întârzierilor foarte mari datorită numărului ridicat de cereri pentru cetăţenie din ultimii ani. Vorbim de 1000 de cereri în 2000 la un salt uriaş de 25,671 în 2010; o creştere de 25 de ori mai mare.
Noile măsuri tind să reducă timpul de procesare la 6 luni. Ca urmare numărul procesărilor s-a dublat în 2011 la 16.000 comparativ cu 8000 în 2010.
Se anticipează ca până la începutul verii 2012 70% din cererile standard (nu cele complexe) să fie rezolvate într-o perioadă de cel mult 6 luni.
Anul acesta ministrul Shatter a introdus o ceremonie festivă marcată ca o ocazie specială a celor care devin cetăţeni noi ai acestei ţări.
Persoane din 112 ţări precum SUA, Africa de Sud, Nepal, Coreea, China, Australia, Chile, Japonia, Philipine, Ruanda şi Rusia au participat la cele 28 de ceremonii în 2011. Asemenea ceremonii vor fi planificate şi în 2012.
Venitul generat din obţinerea vizelor, reînnoirea lor, taxele de înregistrare, naturalizare, cetăţenie, rezidenţă au generat un venit de 29milioane de euro.
Deportări/refuz de intrare în stat
Aproape 4000 de persoane au fost deportate sau refuzate să intre pe teritoriul Irlandei în 2011. Din acest număr la 3700 li s-a refuzat intrarea în stat la punctele de intrare în stat şi trimise înapoi de unde au venit.
280 de azilanţi refuzaţi şi imigranţi ilegal au fost deportaţi din Irlanda în 2011. Top 5 naţionalităţi au fost din Nigeria, Africa de Sud, Pakistan, Republica Moldova şi Georgia.
144 de azilanţi au fost trimişi în ţările UE unde au aplicat pentru azil iniţial.
402 persoane au fos t ajutate să se întoarcă voluntar în ţara de origine cu sprijinul organizaţiei IOM. Top 5 naţionaliţăţi au fost din Brazilia, Republica Moldova, Nigeria, Georgia şi Mongolia.
Traducerea şi adaptarea după comunicatul oficial al Ministerului de Justiţie: Anca Lupu
Articol preluat de pe site-ul oficial: Office for the Promotion of Migrant Integration
Deparment of Justice and Equality
www.integration.ie