🍀 Moldova scoasă de pe lista de carantină hotelieră obligatorie

Cu efect imediat de ieri seara Republica Moldova, Bonaire, Sint Eustatius și Saba, San Marino, Monaco, Insulele Wallis și Insulele Futuna au fost scoase de pe lista obligatorie de carantină hotelieră.

India se numără printre cinci țări care au fost adăugate pe lista statelor desemnate din care pasagerii care sosesc în Irlanda trebuie să intre în carantină obligatorie la hotel.

Începând de marți, 4 mai, de la ora 04:00, pasagerii care vin sau care au tranzitat prin Costa Rica, Georgia, India, Iran și Mongolia trebuie să intre în carantină la un hotel desemnat de stat.

Ministrul sănătății a declarat că protejarea sănătății publice este o prioritate pentru guvern.

„Scenele la care asistăm în India sunt îngrijorătoare și ne amintesc cât de devastatoare poate fi forma severă și moartea pe care Covid-19 o poate provoca.

“Guvernul va continua să acționeze pentru a proteja populația de variantele îngrijorătoare și să ia decizii care să consolideze biosecuritatea Irlandei”, a spus Stephen Donnelly.

Guvernul continuă să sfătuiască împotriva tuturor călătoriilor internaționale neesențiale.

Toți călătorii care vin în Irlanda din țări care nu sunt pe lista de carantină hotelieră obligatorie, tot trebuie să aibă un test negativ PCR și să respecte carantina acasă.

🍀 Vaccinarea pentru cei între 35 și 59 de ani va începe în iunie, cei de 24-34 de ani au de așteptat până în iulie, spune Departamentul Sănătății

Persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 59 de ani vor începe vaccinările împotriva Covid-19 în iunie, dar abia în iulie persoanele mai tinere să fie vaccinate, a declarat Departamentul Sănătății.

Declarația vine în timp ce Ministrul Sănătății de la Fianna Fáil, Stephen Donnelly, a spus că persoanele de 40 de ani pot fi vaccinate în paralel cu cele de 50 de ani.

Statul a primit vineri cel mai mare transport de vaccinuri AstraZeneca până în prezent, vineri fiind livrate 165.000 de doze.

Se așteaptă ca dozele împotriva Covid-19 să fie utilizate imediat în imunizarea celor cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, deși directorul serviciului de sănătate este în curs de elaborare a unui plan de vaccinare revizuit.

Într-un comunicat vineri, Departamentul a prezentat un grafic cu predicțiile numărului de persoane vaccinate: în luna mai cei peste 70 de ani, peste 60 de ani și cele din categoriile de risc.

În iunie, continuă vaccinarea pentru cei cu risc crescut, în timp ce ar începe inocularea celor cu vârste cuprinse între 35 și 59 de ani.

În iulie, cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani s-ar putea aștepta să înceapă să primească prima doză.

Nu se oferă o predicție pentru momentul în care persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani vor fi vaccinate.

Între timp, domnul Donnelly a declarat că vaccinarea actuală în care cei peste 60 de ani sunt vaccinați merge „foarte bine”, iar portalul de programări online pentru cei de peste 50 de ani se deschide săptămâna viitoare.

🍀 Sondaj – 67% din Republica Irlanda vor o Irlandă unită

Un nou sondaj de opinie sugerează că există o majoritate substanțială în Republica Irlanda care sunt în favoarea unei Irlanda unite. Cu toate acestea, sondajul, realizat de Kantor pentru Irish Independent, indică faptul că o majoritate a celor din Irlanda de Nord se opune unificării.

Sondajul făcut pe 1.500 de persoane din Republica Irlanda, între 16 și 23 aprilie, a cerut părerea lor despre o Irlanda unită și organizarea unui referendum – marja de eroare a fost de 2,5%.

Sondajul Irish Independent / Kantar a constatat că doi din trei, 67%, vor o Irlanda unită, comparativ cu doar 16% care s-au opus.

În Irlanda de Nord, 750 de persoane au fost chestionate pe aceeași problemă, între 14 și 22 aprilie – unde marja de eroare a fost mai mare, de 3,6%.

Acest sondaj a sugerat că, în timp ce 35% dintre adulți erau în favoarea unei Irlande unite, 43% erau împotrivă – deși, în mod semnificativ, unul din cinci nu și-a exprimat opinia.

În ciuda acestei diferențe de opinie cu privire la Irlanda unită nord-sud, sondajul sugerează că șapte din zece alegători – în ambele jurisdicții – vor un referendum de reunificare în termen de cinci ani.

Acestea fiind spuse, sondajul a indicat, de asemenea, că majoritatea oamenilor – de ambele părți ale frontierei – nu vor să plătească impozite mai mari pentru o unificare a Irlandei.


🍀 Penneys urmează să se redeschidă pentru unii clienți chiar mai devreme de 17 mai

Penneys se va redeschide pe bază de programare, pentru cumpărături, înainte de redeschiderea completă de pe 17 mai, a spus compania.

Se întâmplă în timp ce cozi uriașe au fost formate în afara magazinelor Primark din Irlanda de Nord vineri, odată cu redeschiderea acolo a magazinelor ne-esențiale. Cozile erau atât de mari încât a fost nevoie de ofițerii PSNI pentru a asigura o distanțare socială adecvată.

Într-un comunicat, compania nu a dat o dată exactă pentru cumpărăturile pe bază de programare. „Salutăm decizia Guvernului de a introduce cumpărăturile prin programare ca prim pas, acest serviciu fiind testat de noi cu succes pe unele dintre piețele europene”, se arată în comunicat.

„Vom oferi cumpărături pe bază de programare în fiecare magazin irlandez înainte de redeschiderea completă pe 17 mai și am început să lucrăm la logistică, începând cu readucerea la muncă a echipelor noastre magnifice din magazine.”

Magazinul de haine a declarat că va confirma calendarul și detaliile complete săptămâna viitoare.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro