🍀 Românii pe primul loc în rândul străinilor care aplică pentru locuințe sociale în Dublin

Numărul de persoane aflate pe lista de așteptare pentru o locuință socială oferită de consiliul local al orașului Dublin continuă să scadă, ultimele cifre indicând o reducere de 16% în ultimii doi ani.

Ultimele cifre arată că au fost 14.672 de cereri pentru locuințe sociale adresate Consiliului Local în ianuarie, de la 17.510 în martie 2019. Aceasta reprezintă o scădere continuă din 2016, când erau 19.811 de familii pe listă și reducerea totală de la acel moment până în ianuarie acest an se ridică la 26%.

Cifrele publicate în temeiul Legii privind libertatea de informare arată că proporția persoanelor de altă naționalitate decât cea irlandeză, a scăzut ușor de la 34% la 32% între 2019 și 2021. Numărul de aplicanți din toate țările a scăzut, dar în proporții diferite.

Proporția migranților din UE și Marea Britanie a scăzut de la 19% la 15%, numărul cererilor din afara UE și din afara Regatului Unit crescând la 17% de la 15% în aceeași perioadă. Proporția numărului de cereri făcute de persoane irlandeze este de 68% de la 66%. Numărul de cereri ale irlandezilor a scăzut cu 13%, până la 9.962 în doi ani.

Cea mai mare reducere dintre alte naționalități este pentru polonezii care obișnuiau să reprezinte cel mai mare număr de cereri, dar care au scăzut acum cu 33%, până la 584.

Cel mai mare număr de cereri pentru o locuință socială este din partea cetățenilor din România, cu 710 cereri în scădere cu 14%, iar Lituania reprezintă al treilea cel mai mare număr, 277, în scădere cu 28%.

Marea Britanie are acum cel mai mare număr dintre țările din afara UE care solicită locuințe sociale, cu 278 de persoane în scădere cu 15%. Nigeria este pe locul doi cu 201 în scădere cu 31% și Somalia cu 188 în scădere cu 20%.

🍀 Dublin va pierde drepturile de găzduire Euro 2020 pentru jocurile amânate

Dublin este unul dintre cele trei orașe care își pierd drepturile de a găzdui meciuri de la Campionatului European scrie presa de specialitate.

Capitala Irlandei a fost unul dintre cele 12 orașe selectate de Uefa ca parte a primei găzduiri paneuropene a turneului, care a fost amânată cu 12 luni din cauza pandemiei de coronavirus.

După cum relatează Irish Examiner, stadionul național cu o capacitate de 51.000 de locuri era programat să organizeze trei meciuri de grupă și o șaisprezecime din 14 iunie, dar abordarea prudentă adoptată de stat cu privire la reducerea restricțiilor de blocare a ridicat îndoieli cu privire la acest plan.

Directorul executiv al FAI, Jonathan Hill, a recunoscut săptămâna trecută că Dublinul va fi menținut de Uefa pe lista organizatorilor numai dacă autoritățile sanitare ar permite spectatorilor să revină pe stadion, lucru ce pare extrem de improbabil.

Hill a confirmat marți delegaților că a avut o întâlnire cu medicul-șef adjunct al guvernului, Ronan Glynn, pe tema Euro 2020, dar nu a dezvăluit detalii despre aceasta.

Se înțelege că atât Glasgow, cât și Bilbao au fost, de asemenea, puse sub semnul întrebării din cauza lipsei de garanții privind întoarcerea spectatorilor în tribune.

Uefa va lua o decizie finală cu privire la modificarea formatului la începutul lunii aprilie.

🍀 Bărbat arestat pentru o fraudă cu credite ipotecare de 20 de milioane de euro

Garda l-a arestat pe suspectul principal pentru o fraudă complexă pe bază de credite ipotecare, utilizând identitățile și conturile bancare a 16 persoane, fraudă în urma căreia băncile au fost păgubite de aproximativ 20 de milioane de euro.

Băncile au împrumutat bani în credite ipotecare pentru achiziționarea a 12 proprietăți, iar când ratele nu au mai fost plătite, instituțiile financiare au încercat să contacteze clientul să primească banii. Dar au aflat rapid că proprietățile au fost vândute, banii din vânzări au dispărut și proprietățile erau deținute de oameni nevinovați care le cumpăraseră cu bună-credință.

Succesul fraudei s-a bazat pe utilizarea unor documente falsificate pentru a înșela autoritățile de înregistrare a proprietăților care nu au fost legate de unele credite ipotecare restante atunci când au fost vândute.

Surse au spus că, în timp ce un lot de tranzacții imobiliare a ajuns în atenția Garda și a fost investigat de ceva timp, detectivii din Irlanda nu au exclus posibilitatea ca alte fraude să fi fost orchestrate de același suspect principal.

Bărbatul respectiv a fost arestat miercuri în Co Louth. Este al nouălea arest până în prezent, în cursul unei anchete penale de către Biroul Național pentru Criminalitate Economică din Garda, care a început acum doi ani.

Surse au declarat că bărbatul de 37 de ani din nord-est arestat miercuri era principalul suspect și că unele dintre celelalte persoane reținute în ultimele luni erau suspectate de un nivel mai mic de implicare, inclusiv permiterea utilizării conturilor lor bancare.

Gardaí, de asemenea, nu a exclus posibilitatea ca unele dintre persoanele ale căror nume să apară pe documente și înregistrări falsificate sau false sau ale căror conturi bancare au fost utilizate, nu au fost implicate în mod activ, dar identitățile lor au fost folosite pentru a continua ceea ce a fost descris ca „o fraudă”.


🍀 Nu există o recomandare cu privire la purtatul măștii pentru copiii din școala primară

Ministrul Educației, Norma Foley, a declarat în Dáil că, în acest moment, echipa națională de urgență pentru sănătatea publică nu a recomandat copiilor din școala primară să poarte măști.

Ea i-a spus purtătorului de cuvânt al educației de la social-democrați, Gary Gannon, că copiii sunt liberi să poarte o mască dacă vor, dar nu este o cerință obligatorie.

Dna Foley a spus că departamentul va urma întotdeauna sfaturile de sănătate publică, dar în acest moment NPHET „nu a recomandat purtarea măștii pentru copiii din școala primară”.

În timpul unei serii de întrebări în Dáil ieri după-amiază cu privire la redeschiderea școlilor și a examenului Leaving Cert, doamna Foley a fost, de asemenea, întrebată despre simulări de examen pentru studenții de Leaving Cert.

Ca răspuns la întrebările purtătorului de cuvânt al educației a partidului Sinn Féin, Donnchadh Ó Laoghaire, doamna Foley a spus că departamentul „nu a recomandat și nici nu a sfătuit” ca școlile să susțină simulări de examene.

În schimb, li s-a cerut să folosească timpul rămas pentru a pregăti studenții pentru examen prin școlarizarea în clasă.

Cu toate acestea, doamna Foley a spus că școlile secundare pot decide singure dacă urmează sau nu acest sfat. Ea ia spus domnului Ó Laoghaire „că decizia este una autonomă și a revenit întotdeauna școlilor”.

🍀 Un caz Covid-19 a fost confirmat la o școală din nordul Dublinului.

Școala “Holy Family School for the Deaf” de pe Navan Road a declarat că o infecție a fost anunțată oficialităților medicale.

Aceștia le-au spus părinților că orice contact apropiat va fi informat și, dacă copiii dezvoltă simptome, trebuie să-și contacteze medicul.

O scrisoare trimisă părinților și tutorilor spune: „Un caz confirmat de COVID-19 în “Holy Family School for the Deaf” a fost notificat Departamentului de Sănătate Publică HSE.

„A fost efectuată o evaluare a riscului pentru sănătatea publică, iar personalul și părinții oricăror copii considerați a fi contacte strânse ale cazului confirmat au fost contactați și sfătuiți în consecință. Nu este nevoie de un test pentru Covid-19, pot continua să meargă la școală și nu sunt necesare alte acțiuni în acest moment.

„Dacă dumneavoastră / copilul dumneavoastră dezvoltați simptome specifice pentru infecția cu Covid-19 (cum ar fi tuse, febră, pierderi sau modificări ale simțului gustului sau mirosului), vă rugăm să nu vă trimiteți copilul la școală, contactați medicul de familie și începeți să restricționați mișcările copilului dvs., conform sfaturilor de sănătate publică.

„Mișcarea restricționată înseamnă evitarea cât mai mult posibil a contactului cu alte persoane. Se mai numește și„ auto-izolare ”.

„Mai multe informații despre COVID-19 sunt disponibile la: www.hse.ie.”

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 17 februarie.

Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document. Atenție: conform Art.2 aliniatul 5 de mai jos, operatorii de transport nu au voie să primească pasageri fără test RT-PCR, vaccin sau dovadă că deja au fost infectați cu Covid-19 în ultimele 90 de zile și au trecut 14 zile de confirmare.

Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.