🍀 Personalul HSE care refuză vaccinurile Covid-19 poate fi relocat în baza unei noi propuneri

HSE a reafirmat că vaccinurile nu sunt și nu vor fi obligatorii pentru cei care lucrează în domeniul sănătății. Personalul medical care refuză să fie vaccinat se va confrunta în schimb cu o relocare în baza unor propuneri luate în considerare de serviciul public de sănătate.

Personalul care nu poate dovedi că a fost vaccinat ar putea fi mutat din rolurile care au contact direct cu pacienții în funcție de rezultatul unei evaluări a riscurilor.

Lucrătorii din domeniul sănătății care nu sunt vaccinați ar putea scăpa de redistribuire doar dacă nu pot fi înlocuiți din cauza lipsei de personal sau a calificărilor specializate, dar se reiterează că nu există planuri ca vaccinurile Covid-19 să fie obligatorii pentru personalul medical.

🍀 Irlanda va cumpăra aproape 10 milioane de doze de vaccin Pfizer Covid-19 în 2022 și 2023

Irlanda urmează să achiziționeze aproape 10 milioane de doze de vaccin Pfizer / BioNTech Covid-19 în 2022 și 2023 la un cost de 191 milioane euro în cadrul planurilor aprobate de Guvernul Irlandei marți.

Vaccinurile fac parte din acordul de cumpărare suplimentar al Uniunii Europene cu gigantul farmaceutic și urmează să fie cumpărate în eventualitatea că în anii următori să fie nevoie de re-vaccinare.

Miniștrilor li s-a spus, de asemenea, că vaccinările ar putea fi extinse la tinerii cu vârsta sub 16 ani. În plus, Cabinetul a auzit că Pfizer / BioNTech sunt în curs de actualizare a vaccinului și că dozele asigurate prin noul acord ar putea fi stocate cu refrigerare standard.

Acest lucru va elimina necesitatea unui lanț complex de depozitare frigorifică, care există în prezent pentru vaccin, deoarece trebuie menținut la temperaturi foarte scăzute.

Miniștrii au semnat achiziția în așteptarea primirii contractului finalizat de la Comisia Europeană și examinarea ulterioară a acestuia de către Procurorul General și Agenția de Stat pentru Cereri.

Conform acordului UE, Irlanda ar primi aproximativ 4,9 milioane de doze în 2022 și la fel și în 2023.

Acest lucru ar fi suficient pentru vaccinarea completă a aproximativ 2,45 milioane de persoane cu două doze, cu un cost asociat de 191 milioane euro. Irlanda va păstra, de asemenea, opțiunea de a primi încă 9,8 milioane de doze pe parcursul acestei perioade.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat: „Sfaturile științifice indică faptul că variantele vor continua să evolueze în lunile următoare și că imunitatea vaccinului nu este pe termen nelimitat. Prin urmare, este probabil ca pentru o proporție foarte mare din populație să fie necesare rapeluri repetate cu formule actualizate de vaccin. ”

🍀 Garda deschide o linie telefonică directă pentru a raporta petrecerile sau alte încălcări ale restricțiilor

Acest lucru se întâmplă din cauză că în Donegal continuă să fie cea mai mare rată de infectare din toată Irlanda, crescând cu mult peste media națională. Oficialii spun că o serie de focare de coronavirus în Donegal au fost cauzate de adunări și petreceri între grupuri de toate vârstele.

Pentru a combate aceste focare, An Garda Siochana a înființat o linie telefonică dedicată în Letterkenny Garda Station.

Potrivit Garda, o serie de focare de coronavirus din comitat au fost cauzate de: tinerii organizează petreceri între ei în diferite locații, inclusiv petreceri pe plajă –  se organizează petreceri de naștere / ocazie pentru TOATE vârstele – elevii de liceu care se adună social
– adunări care se desfășoară cu încălcarea liniilor directoare și se organizează întâlniri sociale după înmormântări

Garda a cerut oricărei persoane care „observă o petrecere sau alt eveniment organizat sau care știe că are loc o petrecere sau un alt eveniment interzis” ar trebui să telefoneze la numărul 074-9167101. Orice informație furnizată către Garda va fi tratată cu cea mai strictă confidențialitate, iar apelanților nu li se va cere să-și dea numele dacă nu doresc să facă acest lucru.


🍀 Plafon maxim de prețuri pentru case în noua ordonanță pentru locuințe la prețuri accesibile a Guvernului

Noua legislație propusă de guvern va include un plan pentru a limita prețul locuințelor așa numite locuințe la prețuri accesibile, utilizând șapte zone de tarifare diferite în întreaga țară. Acest lucru se va aplica schemei prin care statul ar lua o parte de până la 30% dintr-o casă pentru a menține prețul accesibil.

Cumpărătorul de “prima casă” ar încheia un credit ipotecar pentru restul costului.

Limita maximă pentru orașul Dublin și Dún Laoghaire ar putea fi stabilită la 450.000 euro. Orașele Cork și Galway ar avea un plafon maxim de 400.000 de euro, orașul Limerick la 350.000 de euro, iar orașul Waterford a fost cotat la 250.000 de euro. Aceste plafoane trebuie încă aprobate de Banca Centrală.

Proiectul de lege privind locuințele accesibile a fost aprobat ieri de Cabinet.

Ministrul locuințelor, Darragh O’Brien, a promis că va ajuta la livrarea a până la 6.000 de case accesibile pe terenurile statului în termen de patru ani. Prima schemă prevăzută de proiectul de lege se așteaptă ca 50 de case să fie finalizate în Co Cork anul acesta.

Legislația va impune 10% din locuințele sociale și 10% din locuințele la prețuri accesibile în noile cartiere de locuințe construite în fiecare zonă a autorităților locale.

Domnul O’Brien a declarat că proiectul de lege a fost aprobat în unanimitate de Cabinet și următorul pas va fi publicarea sa în întregime și punerea sa rapidă în aplicare.

El a descris-o drept cea mai cuprinzătoare legislație privind locuințele la prețuri accesibile din istoria statului. El a spus că propunerile vor da speranță oamenilor care în prezent nu pot cumpăra o casă.

🍀 185 de locuri de muncă noi în opt companii IDA

Noile locuri de muncă vor fi răspândite în sectoarele tehnologiei și serviciilor de afaceri, cu o gamă largă de activități, cum ar fi dezvoltarea de software, dezvoltarea afacerilor, vânzări, marketing și suport tehnic.

Renovo Motors, o companie de software de gestionare a datelor pentru automobile, își va înființa sediul EMEA și centrul de dezvoltare software în Shannon, în Co Clare, care va crea cel puțin 30 de locuri de muncă în următorii trei ani.

Oomnitza, o platformă IT de gestionare a activelor concepută pentru a oferi o soluție de urmărire și gestionare a activelor unei companii, își va stabili sediul european în Galway, care va crea 20 de noi locuri de muncă în următorii trei ani.

TrustLabs, o companie privată de fintech blockchain, intenționează, de asemenea, să își stabilească sediul european în Dundalk în Co Louth, creând 20 de locuri de muncă în următorii doi ani.

Ellab, o companie de soluții de validare și monitorizare, a anunțat planurile de extindere a operațiunilor sale recent achiziționate în Cork, cu crearea a 20 de noi locuri de muncă.

Logic Manager, cu sediul în Boston, o companie de software de gestionare a riscurilor, și-a stabilit sediul în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) la Dublin, ceea ce va duce la crearea a peste 30 de locuri de muncă în următorii trei ani.

Neuroons, o companie de tehnologie specializată în Inteligența datelor, se extinde pe piața internațională, stabilindu-și sediul la Dublin. Compania creează 20 de locuri de muncă și angajează oameni în știința datelor, ingineria datelor și DevOps.

Compania IT din SUA, Terawe, își va înființa sediul european în Irlanda. Compania oferă servicii tehnologice, soluții și consultanță clienților din sectoarele public și comercial și intenționează să angajeze 20 de persoane în noul său sediu european din Irlanda.

Blacksquare, lider global în experiența digitală în industria băuturilor, a anunțat astăzi, de asemenea, înființarea sediului său central EMEA în Dublin. Cu sediul central în Calgary, Canada, compania va opera un model la distanță în toată Irlanda și urmează să creeze 20 de noi locuri de muncă la nivel național în următorii trei ani.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro