🍀 Aproximativ 3% din populație complet vaccinată
Departamentul Sănătății a declarat că Irlanda este în prezent peste media UE, cu aproximativ 3% din populație complet vaccinată, iar 6% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin Covid-19.
Departamentul a spus că până acum au fost administrate 8,8 doze la 100 de persoane.
Acesta a spus că vaccinarea este „limitată doar de aprovizionare” și că trebuie să fie flexibilă pentru a face față „evenimentelor neprevăzute”.
Departamentul a spus că doza 500.000 va fi administrată săptămâna viitoare, adăugând că livrările de vaccinuri pentru această lună sunt „încă în curs de finalizare cu producătorii”.
“Planificarea anticipată pentru lunile aprilie, mai și iunie arată că Irlanda primește peste un milion de doze pe lună ca parte a acordurilor de cumpărare în avans. Termenele de livrare sunt încă în curs de elaborare cu producătorii”, a spus acesta.
În al doilea trimestru al acestui an, se prevede că distribuția vaccinurilor va consta din 54% Pfizer-BioNtech, 10% Moderna, 21% AstraZeneca și 15% Johnson & Johnson, ultimul dacă este aprobat de EMA.
Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a declarat pentru Dáil că persoanele cu afecțiuni medicale cronice vor începe să fie vaccinate săptămâna viitoare. Majoritatea celor cu vârsta peste 85 de ani ar trebui să fie deja vaccinați până la sfârșitul săptămânii.
Ministrul Donnelly a declarat că vaccinările pentru cei din faza 4, care îi cuprinde pe cei cu afecțiuni medical, vor începe luni și vor avea loc probabil într-o combinație de cabinete ale medicilor de familie și de spitale.
Vaccinările pentru faza 3, cei peste 70 de ani, continuă, cu 450.000 de persoane care urmează încă să fie vaccinate în cadrul grupului respectiv.
Între timp, directorul executiv al HSE, Paul Reid, a declarat că rata declinului în cazurile Covid-19 nu este „în ritmul pe care l-am dori, dar continuă să meargă în jos”.
Vorbind la conferința săptămânală al HSE Covid-19, dl Reid a declarat că imaginea generală cu privire la Covid-19 în Irlanda continuă să se îmbunătățească, deși „într-un ritm mai lent”.Dl Reid a spus că „semne pozitive ale impactului vaccinării” sunt observate în ratele de incidență la persoanele în vârstă. El a mai spus că transmiterea virusului s-a redus semnificativ în mediile de sănătate, ceea ce a spus că arată „beneficiile timpurii ale vaccinărilor”.
“În ultimele două săptămâni, 478 de cazuri au avut cea mai probabilă sursă de transmitere a unui cadru medical. Aceasta este în scădere față de peste 1.050 de cazuri din două săptămâni anterioare”, a spus el.
🍀 Mii de oameni ar putea avea dreptul la despăgubiri financiare pentru încălcarea protecției datelor personale
Mii de persoane ale căror date au fost expuse atunci când baza de date a vaccinului HSE a fost compromisă ar putea avea dreptul la despăgubiri.
Săptămâna trecută, Irish Daily Mail a dezvăluit faptul că mii de persoane care au primit vacciunul COVID au avut compromise datele personale după ce o terță parte a putut accesa sistemul IT.
Publicația Irish Daily Mail a publicat ieri “capturi de ecran” ale sistemului IT care arată informațiile personale ale pacienților.
Detaliile extrem de importante, inclusiv numărul PPS al fiecărui pacient, adresa, numele, vârsta, numele de fată al mamei, data nașterii, numărul de telefon, adresa de e-mail și locul în care au fost vaccinați erau toate accesibile, în ciuda avertismentelor emise în timpul evaluărilor riscului compromiterii datelor.
Acum Fred Logue, avocat specializat în dreptul informației, a declarat pentru Mail că ar putea exista dreptul la despăgubiri pentru persoanele ale căror date au fost afectate.
„HSE are obligația de a raporta [o încălcare a datelor] în termen de 72 de ore. Trebuie să raporteze ceva în această etapă și trebuie să fie o evaluare a faptului dacă persoanele vizate trebuie anunțate, dacă au existat prelucrări ilegale sau încălcări ale securității sau au fost măsuri de securitate inadecvate ”, a spus domnul Logue. „Dacă se va dovedi că nu au avut aceste măsuri, ar putea fi o încălcare a GDPR [Regulamentul general privind protecția datelor].”
HSE nu a făcut încă un raport către Comisia pentru protecția datelor în urma dezvăluirilor făcute de Irish Daily Mail. HSE a declarat că a colaborat cu DPC și „continuă să analizeze” problema.
🍀 Universitatea din Limerick ia în considerare exmatricularea studenților care au participat la petrecerea ce a adus rușine universității
Studenții care au luat parte la o petrecere pe stradă în Limerick pot fi exmatriculați din universitate, asta pe lângă posibilele arestări sau amenzi date de către garda.
Între timp, sindicatele studențești la nivel național s-au unit pentru a face apel la membrii lor să fie uniți și să respecte măsurile de sănătate publică, pe fondul unui val de focare de COVID în Limerick și Galway.
Până la 100 de persoane s-au adunat marți seara pentru a bea în College Court din Castletroy, zonă populară printre studenții Universității din Limerick. În videoclipurile de pe rețelele de socializare se puteau vedea inclusiv artificii, în timp ce muzica cânta în difuzoare amplasate în stradă.
Garda a împrăștiat petrecerea și a confirmat că doi bărbați de 20 de ani au fost arestați în legătură cu presupuse infracțiuni de ordine publică, cu unul acuzat și trimis în judecată pe 22 martie.
Au fost emise peste 50 de amenzi, rezultate din încălcări ale regulilor de sănătate publică.
Ministrul învățământului superior, Simon Harris, a spus: „Ceea ce s-a întâmplat [marți] seara a fost dincolo de inacceptabil. Nu prea departe de acele scene din Limerick existau pacienți care se luptau pentru viața lor în Spitalul Universitar Limerick și erau asistente medicale, cadre medicale și alții care lucrau non-stop pentru a salva vieți. A spune că a fost o palmă sau o lovitură dată acelor oameni, este probabil o subevaluare a acestei situații.”
El a spus că a fost un atac asupra efortului național de suprimare a virusului și că este „complet nejustificat”. El a spus că incidentul a fost luat în serios de garda, că trei persoane au fost deja arestate și că ar putea urma mai multe arestări.
Domnul Harris a declarat ieri la Newstalk că trebuie luate măsuri ferme de către universitate, de dragul altor studenți care respectă legea și comunitatea locală, adăugând că mesajul trebuie trimis în întreaga țară că evenimente ca acestea nu trebuie să se repete. Trebuie să existe consecințe grave. Pentru că suntem încă departe de a ieși din această situație și vrem să ne putem redeschide țara în următoarele săptămâni și luni”, a spus el.
🍀 Un bărbat din Dublin care susține că Bill Gates încearcă să distrugă societatea irlandeză insistă că „nu este un teorist al conspirației”
Un irlandez care susține că radioteleviziunea națională RTE „este virusul” și că Bill Gates „încearcă să îngenuncheze societatea irlandeză” a insistat că „nu este un teorist al conspirației”.
Înainte de coronavirus, mulți oameni din Irlanda ar fi presupus că nebunia și teoriile conspirațiilor e un fel de modă din SUA, cu oameni care poartă coifuri din staniol și luptători împotriva unor lucruri imaginare. Cu toate acestea, protestele violente împotriva măsurilor de blocare COVID-19 care au avut loc sâmbătă în centrul orașului Dublin au evidențiat răspândirea teoriilor conspirației în rândul populației irlandeze și credința neclintită a celor care le promovează.
Principalele ținte ale multora dintre cei care au demonstrat sâmbătă includ Guvernul, Echipa Națională de Urgență a Sănătății Publice (NPHET), vaccinurile COVID-19 care au fost dezvoltate, Gardai și RTE.
Pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la diseminarea online a dezinformării legate de pandemie, credințele celor care se opun măsurilor de blocare atât de violent au fost examinate.
Vorbind la postul de radio Newstalk, un protestatar a explicat că nu se consideră un teorist al conspirației, în ciuda convingerii sale că fondatorul și filantropul Microsoft Bill Gates „vrea să înghenunchieze societatea”. Bărbatul a insistat că refuză să asculte mass-media precum Newstalk și RTE, deoarece „ei sunt virusul”.
El a adăugat: „Nu sunt un autobuz anti-vaccininist, dar acesta nu este un vaccin. Este o terapie experimentală. O terapie experimentală RDNA. „Nu este nimic care să te împiedice, în acest așa-numit vaccin, să iei așa-numita boală.”
El a continuat: „Am ascultat doctori, specialiști în boli și jurnaliști independenți care nu au legătură cu mizeria principală pe care o produceți voi.”
Vaccinurile Pfizer și Moderna sunt vaccinuri bazate pe MRNA, s-au dovedit a fi extrem de eficiente în prevenirea simptomelor COVID-19, spitalizare și deces. Studii multiple din țări cu niveluri ridicate de vaccinare au sugerat, de asemenea, că vaccinurile ajută la reducerea transmiterii virusului.
Cu toate acestea, bărbatul a declarat că un pliant plin de dezinformare care a fost împărțit la protestul de sâmbătă era plin cu fapte „arhicunoscute de toată lumea”.
🍀 Numărul de licențe TV a scăzut anul trecut cu aproape 70.000
Scăderea ar putea duce la pierderi de venituri potențiale de 11 milioane EURO pentru serviciile publice de radio și televiziune.
Informațiile furnizate comisiei de supraveghere al cheltuielilor Dáil, Comitetul pentru Conturi Publice (PAC), arată faptul că pandemia a avut un impact asupra vânzărilor de licențe, datorită suspendării inspecțiilor din cauza liniilor directoare de sănătate publică.
Corespondența obținută de publicația “The Irish Times” arată că directorul general al RTÉ, Dee Forbes, i-a spus ministrului pentru mass-media Catherine Martin despre cum planificarea financiară pentru acest an a fost „extrem de dificilă” și a cerut claritate asupra obiectivului de licențe TV pentru anul următor.
Corespondența trimisă către PAC de la secretarul general al Departamentului Comunicațiilor, Mark Griffin, spune că Covid-19 a afectat vânzările anul trecut, deoarece inspectorii care mergeau pentru a verifica dacă locuințele au licențe tv nu au mai avut voie să facă acest lucru. Au fost vândute 961.277 de licențe TV, cu aproximativ 6,7% sub obiectivul pentru anul respectiv sau cu aproximativ 69.000 de licențe mai puține, care au costat 160 EURO fiecare.
Documentele mai spun că, deși rata actuală de evaziune de 12,6% este cu 2,4% mai mică față de nivelurile din 2016, aceasta echivalează cu o pierdere de până la 40 de milioane de euro pe an pentru serviciile publice de radiodifuziune.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 17 februarie.
Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document. Atenție: conform Art.2 aliniatul 5 de mai jos, operatorii de transport nu au voie să primească pasageri fără test RT-PCR, vaccin sau dovadă că deja au fost infectați cu Covid-19 în ultimele 90 de zile și au trecut 14 zile de confirmare.
Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.
(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.
(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.
(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.
Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.