🍀 NPHET nu va schimba sfaturile cu privire la ospitalitatea în interior, spune Taoiseach

Echipa Națională de Urgență a Sănătății Publice (NPHET) nu își va schimba sfaturile cu privire la întoarcerea ospitalității la interior, a spus Primul Ministru al Irlandei.

Experții în sănătate publică au solicitat amânarea redeschiderii restaurantelor și a pub-urilor la interior de la data planificată până pe 19 iulie, până când se poate stabili un sistem aplicabil care să permită intrarea numai a persoanelor vaccinate.

Se propune ca o schemă de aprobare a celor vaccinați, prin care cele 1,8 milioane de persoane care au fost complet vaccinate sau care au avut Covid-19 să primească documente care le vor permite să folosească ospitalitatea interioară.

Spun acest lucru industriei, foarte clar: trebuie să ne înțelegem și să trecem la rezolvarea problemelor. Să vedem cât de repede posibil putem redeschide ospitalitatea, într-un mod sigur.

În ciuda cererilor din partea sectorului ospitalității, membrii NPHET nu au participat la ședința de luni.

Întrebat de ce, Micheál Martin a spus: „NPHET și-a dat deja sfaturile de sănătate publică. Provocarea pentru guvern, împreună cu sectorul, este de a operaționaliza acest sfat cât mai bine posibil.

„NPHET nu își va schimba sfaturile în ceea ce privește servitul în interior, ospitalitatea în interior, în curând.

„Și-a dat sfatul cu privire la varianta Delta și cât de repede se răspândește varianta. Apoi revine guvernului să se ocupe de diferitele sectoare ale economiei, luând în considerare sfaturile date. Va fi foarte provocator. Trebuie menținută și independența afacerilor publice.”

Comentariile au venit în timp ce părțile interesate s-au întâlnit luni cu oficialii guvernamentali pentru a discuta o cale de urmat.

Vorbind după întâlnire, directorul executiv al Asociației Restaurantelor din Irlanda, Adrian Cummins, a spus: „Nu suntem încă acolo, există încă multe discuții de purtat.

„Am auzit că va fi trimisă o scrisoare către 1,8 milioane de persoane, indicând că au fost fie vaccinați, fie vindecați de Covid. Acest număr va crește treptat, presupun.

„Această scrisoare ar fi prezentată apoi la punctul de intrare. Avem nevoie de o anumită claritate în acest sens – în primul rând dacă acest lucru este legal și, dacă este, cum poate fi pus în aplicare.

„Ar putea fi ceva similar cu verificarea actului de identitate la ușă. Nimic nu a fost exclus sau interzis ”.

Întrebat cum s-a simțit în urma întâlnirii, el a spus: „Cel puțin Guvernul se angajează. Am dori să vedem și un anumit angajament din partea miniștrilor.”

🍀 Varianta Delta „începe să aibă un impact major”, spune Primul Ministru, cu o creștere așteptată până la jumătatea lunii iulie

Taoiseach a avertizat că impactul variantei Delta Covid-19 începe să fie resimțit în Irlanda, în timp ce ofițerul medical principal, dr. Tony Holohan, a confirmat că varianta reprezintă acum peste 70% din cazurile noi detectate.

Martin a spus că există „o indicație clară” că Delta „începe să aibă impact”, deoarece Departamentul Sănătății a confirmat luni seara 365 de cazuri noi de virus. De asemenea, au fost 51 de persoane în spital cu Covid, dintre care 14 erau în terapie intensivă.

The Irish Times scrie că există temeri tot mai mari în cadrul guvernului că creșterea numărului de cazuri cauzate de Delta ar putea duce la peste 1.000 de cazuri pe zi în mai puțin de două săptămâni, asta exact când ar trebui reluate călătoriile internaționale neesențiale pe 19 iulie.

În ciuda acestui fapt, Micheál Martin a spus că planurile de redeschidere a călătoriilor internaționale și adoptarea schemei certificatului digital Covi UE rămân „pe drumul cel bun”.

„Guvernul se angajează să intre în cadrul certificatului digital Covid până în 19 și o vom face”, a spus Martin. „Aceasta a fost o decizie conștientă a Guvernului în urmă cu ceva timp, că începem pe 19 iulie. S-au făcut progrese semnificative în această privință. Este clar că există provocări, dar s-au făcut progrese”, a adăugat el.

Pentru a-i liniști pe cei care au fost complet vaccinați, o declarație a dr. Holohan, luni seară, spunea: „Deși această variantă continuă să prezinte o amenințare, cei dintre noi care sunt complet vaccinați pot avea încredere în vaccinul lor și ar trebui să se simtă confortabil întâlnindu-se cu alte persoane complet vaccinate.”

Cu toate acestea, el a adăugat: „Din păcate, varianta Delta continuă să prezinte un risc pentru cei dintre noi care sunt nevaccinați sau care așteaptă o a doua doză de vaccin – trebuie să continuăm să urmăm sfaturile de sănătate publică, să gestionăm contactele, să evităm aglomerația, purtați o mască, spălați-vă pe mâini și, cel mai important, faceți-vă vaccinul Covid-19 atunci când vi se oferă unul. ”

🍀 Mai mult de jumătate dintre adulții eligibili sunt acum vaccinați complet împotriva Covid-19 – HSE

Mai mult de jumătate din populația adultă eligibilă este acum complet vaccinată împotriva Covid-19, a declarat directorul executiv al HSE, Paul Reid.

Între timp, 69% dintre adulți au primit o doză de vaccin Covid-19. Un total de 4,42 milioane de vaccinuri au fost administrate până în prezent, cu 345.000 administrate în ultima săptămână.

„Lucrăm din greu pentru a proteja cât mai multe persoane cât mai repede posibil”, a declarat Reid pe Twitter marți dimineață.

Peste 800 de farmacii din întreaga țară au început să administreze vaccinul cu o singură doză Janssen / Johnson & Johnson (J&J) persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani.

Dl Reid a declarat că toți adulții eligibili ar putea fi vaccinați complet până la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie dacă noile aranjamente care vor fi puse în aplicare funcționează conform planificării.

Se așteaptă ca miniștrii să fie informați la ședința de marți a Cabinetului cu privire la modelarea actualizată de la Echipa Națională de Urgență a Sănătății Publice (Nphet), care sugerează că o creștere a infecțiilor cu varianta Delta va fi în curs de desfășurare în decurs de 10 zile până la două săptămâni.

Cu toate acestea, oficialii nu se așteaptă ca aceste cazuri să ducă la o creștere similară a internărilor în spitale, deoarece vaccinarea oferă o protecție puternică împotriva îmbolnăvirii grave cu Covid-19.


🍀 Se cere ca polițele de asigurare să scadă, deoarece creanțele pentru vătămări corporale au scăzut cu 50% 

Raportul arată că valoarea plăților au scăzut după introducerea noilor linii directoare

Alianța pentru reforma asigurărilor a cerut companiilor de asigurări să reducă polițele de asigurare după scăderea cu 50 la sută a plăților în cazurile de vătămare corporală.

Directorul organizației, Peter Boland, a declarat că costurile asigurărilor în Irlanda au fost o „problemă existențială” în ultimii cinci ani și, în ciuda scăderii creanțelor în ultimele două luni, nu a existat nicio reducere a prețurilor polițelor.

Conform concluziilor preliminare ale unui nou raport, scăderea plăților pentru daune a avut loc în urma introducerii unor noi linii directoare care stabilesc nivelurile de daune care pot fi acordate sau evaluate în ceea ce privește vătămările corporale. Acestea reduc nivelurile de acordare pentru majoritatea categoriilor de leziuni.

Actualizarea Planului de acțiune al Guvernului pentru reforma asigurărilor, care urmează să fie prezetat la ședința de marți a Cabinetului, citează date de la Comitetul de evaluare a vătămărilor personale (PIAB).

Aceasta sugerează că s-a înregistrat o scădere semnificativă a valorii plăților de la intrarea în funcțiune așteptatelor noi linii directoare pentru vătămări corporale pe 24 aprilie. Raportul se înțelege că arată că liniile directoare au avut un impact, cele mai recente cifre arătând că 78 la sută din plăți au fost 15.000 euro sau mai puțin, comparativ cu aproximativ 30 la sută anul trecut.

🍀 Un român a primit condamnare pe viață pentru uciderea unei pensionare în Limerick

Un român în vârstă de 47 de ani a fost închis pe viață pentru uciderea unei femei în vârstă din Limerick, pe care a vizat-o în supermarket, a urmărit-o și ulterior a sugrumat-o în casa ei.

Tatăl celor doi au urmărit-o pe Rose „Rosie” Hanrahan, în vârstă de 78 de ani, în timp ce văduva plătea pentru alimente într-un supermarket în decembrie 2017, a doua zi după ce ajunsese în Irlanda. Alexandru Iordache a părăsit din nou Irlanda o săptămână mai târziu, dar a fost urmărit prin probele ADN pe care le-a lăsat în urmă.

Românul, cu o adresă anterioară pe Strada Dreptății, București, s-a declarat vinovat de asasinarea ei în jur de 14-15 decembrie 2017, pe New Road, Thomondgate, Limerick City.

El a primit luni sentința obligatorie pe viață la Curtea Penală Centrală pentru uciderea femeii, descrisă de familia ei ca fiind „o zână”.

Detectivul Garda Enda Haugh a declarat că doamna Hanrahan a trăit singură, soțul ei murind cu câțiva ani mai devreme. El a declarat pentru Ann-Marie Lawlor SC, în proces, că numărul mare de persoane din sala de judecată erau familia și prietenii ei de la Thomandgate.
„Era binecunoscută, iubită și avea o mulțime de legături cu comunitatea”, a spus el. „A fost descrisă de vecinii ei ca o doamnă pe care te-ai putea baza”. Detectivul a explicat că doamna Hanrahan a fost găsită moartă de familie și mai exact de sora ei.

„Nu a putut intra și, când a intrat, a putut vedea că era legată și decedată”, a spus el.

Gardaí a constatat că picioarele doamnei Hanrahan fuseseră legate și ancheta a arătat că a murit ca urmare a strangulării. „Un șnur de perdea fusese strâns în jurul gâtului ei”, a explicat detectivul. Doamna Hanrahan primise și lovituri la cap și la față. Leziunile la degete au indicat faptul că a încercat să se elibereze din strânsoare, a adăugat el.

Detectivul a explicat că aceasta a fost cea mai mare anchetă de crimă întreprinsă pe Henry Street într-o generație. Au existat mii de anchete și chestionare din ușă în ușă, dar Iordache nu avea legături cu comunitatea.

„Zbura în Irlanda și înapoi, pentru a comite infracțiuni”, a remarcat doamna Lawlor.

Au fost examinate o sută de mii de ore de înregistrări video și acest lucru sa dovedit a fi crucial în ceea ce a privit identificarea criminalului.

Filmările de la Tesco din Coonagh pe 13 decembrie au arătat pe cineva care se uita peste umărul doamnei Hanrahan în timp ce își introduce pinul în timp ce își folosea cardul bancar pentru a plăti. Mai multe înregistrări au arătat că această persoană a urmat-o apoi acasă. Mașina lui a fost văzută din nou în vecinătatea casei ei pe 14 și nu a plecat decât după ora 11 dimineața pe 15 decembrie. Familia ei și-a găsit cadavrul la ora 13:15 și nu se știe când a fost comisă crima.

Pe lângă dovezile video, criminalul a lăsat în urmă și ADN, care a fost găsit în timpul analizei locului crimei.

Casa doamnei Hanrahan era foarte sigură; avea ușile securizate. Cu toate acestea, geamul din spate a fost spart pentru a putea intra și s-a găsit sânge pe rama ferestrei și pe șnurul folosit pentru a o ucide.

ADN-ul a fost extras din aceste urme de sânge și trimis în mai multe țări din interiorul și din afara UE. Ancheta Garda s-a angajat cu autoritățile franceze, britanice, elvețiene și române, ceea ce a dus la identificarea lui Iordache drept ca fiind sursa ADN-ului.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro