🍀 Peste 100 de invitați au participat la o petrecere de nuntă, în ciuda faptului că instanța judecătorească a dispus demontarea cortului în care a avut loc petrecerea

Peste 100 de invitați au participat miercuri seară la o petrecere de nuntă într-un cort din Co Longford, în ciuda unei hotărâri judecătorești anterioare pentru demontarea structurii.

Autoritatea locală a obținut miercuri dimineață o decizie a Tribunalului Circuitului Districtual din Sligo pentru demolarea structurii, după ridicarea acesteia cu mai puțin de 24 de ore mai devreme.

Câteva unități de Garda în uniformă au fost pregătite pentru a menține o acțiune „de supraveghere” la fața locului miercuri după-amiază, în încercarea de a preveni orice tulburare a liniștii publice.

Se înțelege că cortul totuși nu a fost demontat și petrecerea de nuntă s-a desfășurat pe seară.  Unii dintre invitații la petrecerea de nuntă participaseră mai devreme la o ceremonie religioasă la Catedrala Sf. Mel.

Paul Ross, din Consiliul Județean Longford, a criticat decizia de a construi cortul care putea găzdui 200 de persoane, insistând că autoritățile locale nu au putut face altceva decât să solicite un ordin judecătoresc de urgență.

„Ieri [marți] consiliul local a fost informat că a fost instalat un cort pentru a găzdui o petrecere după nuntă în orașul Longford”, a spus el.

“Evident, cu pandemia și liniile directoare de sănătate publică cu privire la adunări, consiliul nu putea să rămână indiferent și să permită acest lucru să se întâmple în orașul Longford.”

Sup. Jim Delaney a confirmat că Garda a acordat asistență consiliului în urma obținerii ordinului judecătoresc. El a spus, de asemenea, că încercările ofițerilor de a discuta atât cu organizatorii nunții, cât și cu proprietarul cortului au eșuat.

„Am luat legătura atât cu familiile, cât și cu proprietarul cortului și le-am dat copii scrise ale actualelor reguli de sănătate publică Covid-19, dar ambii au ales să nu se angajeze cu noi”.

Șeful Longford Garda a spus că, în ciuda refuzului, dosare cu privire la orice încălcare suspectată a acestor reglementări vor fi trimise directorului procuraturii pentru a stabili ce acuzații pot fi aduse organizatorilor.

🍀 Consiliul chiriașilor și departamentul de locuințe vor investiga „măsluirea prețurilor chiriilor”

Ministrul solicită „transparență” după ce ar fi primit informații că prețurile chiriilor sunt artificial ridicate.

Guvernul investighează rapoarte privind „fixarea artificială a chiriei” de către un fond de investiții pentru a înregistra chiriile în mod artificial mai mari decât suma percepută chiriașilor.

Ministrul locuințelor, Darragh O’Brien, a declarat în Dáil că a cerut oficialilor săi și Comitetului pentru chiriașii rezidențiali (RTB) să analizeze problema în urma unui raport publicat în Business Post.

Problema a fost ridicată de purtătorul de cuvânt al social-democraților, Cian O’Callaghan, în raportul mass-media care „a găsit dovezi de publicitate și înregistrare a unor chirii de piață ridicate artificial, care nu reflectă chiriile reale care sunt taxate efectiv”.

Dl O’Callaghan a spus că practica “fixării” chiriei are implicații serioase pentru închirieri pe termen lung „care se bazează pe reducerile de pe piață”.

Unii proprietari de imobile ar fi redus chiriile în timpul pandemiei, dar nu le-au înregistrat oficial ca fiind mai mici, pentru a masca o scădere a chiriilor în timpul pandemiei, pe măsură ce chiriașii s-au mutat din Dublin.

Acordurile ar putea ocoli regulile de control al chiriei, chiria plătită lunar fiind mai mică decât cea din contractul de închiriere oficial.

🍀 Guvernul va împiedica fondurile de investiții să cumpere cartiere de locuințe

Guvernul va trece la blocarea fondurilor de investiții de la cumpărarea unor ansambluri rezidențiale, conform unor surse implicate în proces.

Discuțiile continuă în cadrul Guvernului cu privire la modalitatea cea mai bună de punere în aplicare a politicii, dar surse de rang înalt din Coaliție au confirmat că măsura a fost convenită între părți.

Decizia vine după critici aduse Guvernului din partea opoziției cu privire la problema locuințelor, în urma unor rapoarte conform cărora ansambluri rezidențiale întregi din case de familie au fost cumpărate de fonduri de investiții, o tendință despre care partidele de opoziție și militanții pentru locuințe au spus că vor să scoată familiile din piața imobiliară.

Atât Primul Ministru Micheál Martin, cât și Tánaiste Leo Varadkar și-au exprimat ieri nemulțumirea față de această metodă practicată de fondurile de investiții, dl Martin spunând în Dáil că este „inacceptabilă” și „va fi examinată”.

Surse implicate în discuțiile din culise au spus că liderii partidului au luat decizia de a pune capăt practicii, iar oficialii examinează modalități de a face acest lucru. Oficialii examinează opțiunile, deși unele surse se tem că procesul ar putea fi plin de dificultăți legale.


🍀 Vaccinul cu o singură injecție de la Johnson & Johnson va fi astăzi administrat pentru prima oară în Irlanda

Executivul serviciului de sănătate a invitat pe cei de 57 de ani să se înregistreze pentru programare de vaccinare Covid-19 prin portalul său online sau linia sa telefonică HSE Live începând de astăzi.

Peste 80.000 de persoane cu vârste cuprinse între 58 și 59 de ani s-au înregistrat în platforma de vaccinare în ultimele două zile.

Între timp, primele doze de vaccin unic Johnson & Johnson vor fi administrate astăzi prin intermediul serviciilor celor fără adăpost din Dublin.

Șapte sute de doze de vaccin Johnson-Johnson Covid-19 cu o singură injecție au fost distribuite ieri la o clinică din centrul orașului Dublin pentru a vaccina persoanele vulnerabile din punct de vedere medical, care locuiesc în serviciile fără adăpost și serviciile conexe începând de astăzi.

HSE are deja în stoc peste 26.000 de doze de vaccin, cu alte 75.000 care vor ajunge în următoarele două săptămâni, dar astăzi va fi prima dată când acest vaccin va fi administrat în Irlanda.

Alte grupuri vulnerabile și greu accesibile care ar primi vaccinul Johnson & Johnson includ comunitatea de romi, travelers, persoanele care trăiesc în centrele de aprovizionare directă (azilanții), persoanele cu dependențe și persoanele aflate în închisoare.

Între timp, directorul executiv al HSE, Paul Reid, a făcut un apel la public să păstreze un accent suplimentar asupra protejării școlilor și a centrelor de îngrijire a copiilor. Domnul Reid a cerut ca oamenii să fie atenți în mod special la studenții Leaving Certificate care urmează să susțină examene.

El a spus că măsurile de sănătate publică în afara școlii sunt esențiale pentru a le menține în siguranță.

🍀 Cel mai mic număr de pacienți internați cu Covid-19 din octombrie anul trecut

Numărul persoanelor tratate în spital pentru Covid-19 a scăzut la cel mai scăzut nivel de șapte luni. Au existat 122 de pacienți cu coronavirus în spital la ora 20:00 aseară, cel mai scăzut număr din seara de 2 octombrie anul trecut. Dintre aceștia, 37 sunt tratați în terapie intensivă.

Între timp, Departamentul Sănătății a raportat aseară 418 cazuri noi de Covid-19, precum și șapte decese. Cinci dintre decese au avut loc luna trecută, unul în februarie și unul în ianuarie. Vârsta medie a celor care au murit a fost de 82 de ani, iar intervalul de vârstă a fost de 67-92 de ani.

Au existat în total 4.915 decese legate de Covid-19 și 251.087 cazuri confirmate de Covid-19.

Dintre cazurile notificate aseară, 199 sunt bărbați și 214 sunt femei, 73% au vârsta sub 45 de ani și vârsta medie este de 30 de ani. 167 de cazuri sunt în Dublin, 39 în Cork, 32 în Donegal, 29 în Kildare, 22 în Meath, iar restul de 129 de cazuri sunt răspândite în alte 20 de comitate.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro