🍀 Mult anticipatul protest din Cork a trecut fără incidente

O demonstrație antiblocare din Cork a trecut fără incidente, la o săptămână după ce un protest din Dublin s-a încheiat cu violențe.

Garda a confirmat că au fost făcute șase arestări pe parcursul zilei, aparent toate persoanele arestate voiau să meargă la protestul organizat la mai mult de 5 km de casele lor.

Doi bărbați au fost arestați în orașul Cork, în timp ce trei bărbați și o femeie au fost arestați în cadrul Operațiunii Fanacht, operațiunea națională în desfășurare în sprijinul restricțiilor actuale de călătorie.

Cele patru arestări în cadrul Operațiunii Fanacht au fost făcute în Kildare, Kerry și Cork.

O declarație a Garda a confirmat că peste 200 de membri ai Garda au fost implicați în operațiunea de poliție de ieri, în timp ce unele magazine și-au blocat geamurile în așteptarea mulțimii pe Patrick Street.

Potrivit Irish Examiner, cel puțin 450 de persoane au participat la protest, în ciuda faptului că au fost îndemnați să rămână acasă, mulți dintre ei nerespectând regulile de sănătate publică, nepurtând măști.

Purtătorii de cuvânt ai organizatorilor, Convenția Populară, au reamintit mulțimii că adunarea este un eveniment pașnic și oricine intenționează să provoace probleme ar trebui să plece.

Punctele de control au fost efectuate de Garda pe rutele către Cork, iar Convenția Populară a susținut că unii dintre cei care plănuiau să participe la demonstrație au fost întorși înapoi de Garda.

Domnul primar al orașului, Joe Kavanagh, și ministrul afacerilor externe, Cork South Central, Simon Coveney, au făcut apeluri pentru anularea evenimentului.

Discursurile au fost ascultate de participanții care purtau bannere precum „Spune adevărul” și „Libertate nu tiranie”, iar protestul s-a terminat cu intonarea Amhrán na bhFiann.

Planul de poliție implementat ieri a fost descris ca fiind o oglindire a modului în care Garda va face față unui protest în masă așteptat la Dublin în ziua de Sf. Patrick.

🍀 Ținta de 500.000 de vaccinări în Irlanda a fost atinsă ieri

Taoiseach Micheál Martin a afirmat că ținta de jumătate de milion de vaccinuri administrate în Irlanda a fost atinsă ieri după-amiază.

Domnul Martin a salutat progresele înregistrate în pandemie, postând pe Twitter că a fost informat de către executivul serviciului de sănătate că țara a trecut de 500.000 de vaccinări.

Vorbind într-un videoclip postat pe Twitter, domnul Martin a spus că a fost emoționat de vizitele recente la centrele de vaccinare, unde mii de lucrători medicali de primă linie erau vaccinați.

El a spus că Guvernul și Executivul Serviciului de Sănătate fac tot ce pot pentru a asigura aprovizionarea și pentru a oferi vaccinuri oamenilor cât mai repede posibil.

Primul vaccin împotriva coronavirusului din Irlanda a fost dat pensionarei din Dublin, Annie Lynch, în urmă cu 63 de zile.

„Săptămâna viitoare vom începe să vaccinăm pe cei cu afecțiuni de sănătate, precum și să continuăm să vaccinăm persoanele peste 70 de ani și lucrătorii din domeniul sănătății”, a spus Primul Ministru al Irlandei.

Taoiseach a spus că vaccinurile reduc impactul pe care îl are virusul, adăugând: „Acest lucru se poate observa în nivelurile reduse de infecție în casele noastre de îngrijire medicală și în rândul angajaților din domeniul sănătății.

„Acest lucru aduce speranță, împreună cu scăderea continuă a numărului cazurilor, datorită sacrificiilor pe care le-ați făcut. „Nivelul de incidență de 14 zile a scăzut sub 200 săptămâna aceasta pentru prima dată de la Crăciun.

In timp ce serviciile noastre de sanatate sunt inca sub presiune, numarul de pacienti din spitalele noastre si de la terapie intensivă se reduce semnificativ. Cu toate acestea, el a adăugat o notă de precauție, avertizând că variantele virusului înseamnă că oamenii nu ar trebui să se relaxeze în respectarea restricțiilor.

🍀 O cameră la un hotel de carantină va costa aproximativ 2000 de euro

Nu va exista o limită a numărului de camere disponibile în hotelurile selectate pentru carantina obligatorie, în cadrul unui sistem care urmează să fie introdus în curând de guvern.

Se așteaptă ca președintele Michael D Higgins să semneze legislația privind carantina obligatorie în hoteluri în următoarele zile.

Se înțelege că măsurile de carantină fără precedent nu vor avea un număr stabilit de camere, deoarece Guvernul nu poate prezice câte persoane care sosesc în țară vor avea nevoie de cazare. Cei care sosesc din 33 de țări cu „risc ridicat” vor trebui să rezerve în avans camera în hotelul de carantină, unde vor trebui să stea până la 14 zile.

Costul șederii lor este de așteptat să fie de aproximativ 2.000 EURO pentru un adult și 500 EURO pentru un copil.

Departamentul Sănătății se apropie de finalizarea unui contract cu un grup hotelier pentru furnizarea acestui serviciu.

Cu toate acestea, președintele Higgins trebuie mai întâi să semneze noile legi înainte de a putea fi semnat un contract. Furnizorul care câștigă contractul de carantină hotelieră va fi obligat să transporte pasagerii care sosesc în aeroporturi și porturi la hotel.

De asemenea, li se va cere să ofere securitate 24 de ore pe toate etajele hotelurilor lor pentru a se asigura că oamenii respectă legile obligatorii de carantină. Se așteaptă ca aceasta să implice o prezență puternică de securitate pe coridoarele fiecărui etaj al fiecărui hotel. Garda va fi sunată dacă există nerespectări a carantinei obligatorii.

Persoanele care încalcă legile s-ar putea confrunta cu amenzi de 4.000 EURO și o lună de închisoare.

Forțele de apărare vor juca un rol de legătură între hoteluri și guvern.

Oamenilor li se vor oferi oportunități limitate de a părăsi hotelurile pentru a face mișcare sau pentru fumat, potrivit unor surse familiare cu noul plan.

Legislația a fost adoptată de Dáil și Seanad, dar Guvernul așteaptă ca legislația să fie semnată de președinte, cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare.


🍀 Prețurile la pâine și pizza vor crește

Pâinea irlandeză, aluatul pentru pizza și pâinea integrală se confruntă cu creșteri ale prețurilor din cauza tarifelor legate de Brexit.

Sunt temeri că pledoariile guvernului pentru o scutire de reguli vor fi ignorate de Bruxelles.

Deși UE a convenit un acord comercial cu Marea Britanie în decembrie, un amestec special de făină britanică folosit de brutarii irlandezi a fost prins în rețeaua tarifară.

Tánaiste Leo Varadkar i-a scris recent vicepreședintelui și șefului comerțului UE Valdis Dombrovskis cerându-i „să ia în considerare orice flexibilitate care poate fi aplicată”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat săptămâna aceasta că „analizează problema, deoarece este complexă din punct de vedere tehnic”. Cu toate acestea, UE a spus anterior că nu acordă o renunțare la regulile comerciale.

UE se teme că va crea un precedent și va deschide o ușă din spate pentru produsele britanice. Decizia unilaterală a guvernului britanic din această săptămână de a prelungi perioadele de grație pentru produsele alimentare și coletele cu destinația Irlanda de Nord a făcut ca cererea Irlandei să fie și mai dificilă.

Food Drink Ireland, un grup Ibec, a avertizat cu privire la creșterea prețurilor și a solicitat renunțarea pentru sectorul de panificație irlandez.

Se estimează că tarifele vor crește costurile de producție cu 50% și vor crește prețurile pâinii cu 9%, ceea ce va face ca produsele irlandeze să fie mai scumpe decât cele produse în Marea Britanie sau UE.

Irlanda importă aproximativ 90% din făina folosită din Regatul Unit, potrivit Bord Bia. Dar o parte din această făină conține 45% grâu canadian. Iar limitele complexe de „reguli de origine” permit maxim o proporție de 15% de cereale din afara UE sau din Marea Britanie. Orice este peste acest prag atrage un tarif de 172 EURO pe tonă.

Există puțini furnizori alternativi în Irlanda, deoarece majoritatea fabricilor de aici au fost închise. Costurile ar putea afecta în curând producătorii irlandezi, odată ce vor epuiza stocurile de dinainte de Brexit și vor negocia noi contracte de aprovizionare cu supermarketurile.

„Supermarketurile pot spune „nu creștem prețurile”. Atunci brutarii vor trebui să superte costurile, a spus Edgar Morgenroth, profesor de economie la Școala de Afaceri a Universității Dublin City. El a spus însă că brutarii irlandezi pot găsi furnizori alternativi în UE.  „Nu există niciun motiv – niciun motiv – pentru creșterea prețurilor la pâine. Nu trebuie să-ți cumperi făina din Marea Britanie”, a spus el.

🍀 Coveney afirmă că UE „pur și simplu nu poate avea încredere” în guvernul britanic după mutarea Protocolului NI

Ministrul Afacerilor Externe a declarat că UE negociază cu un partener în care „pur și simplu nu poate avea încredere” după cea mai recentă mișcare britanică legată de Brexit.

Simon Coveney a descris decizia unilaterală a guvernului Regatului Unit de a continua perioadele de grație a frontierei Mării Irlandeze până în octombrie drept „foarte frustrantă”.

Vorbind la RTÉ Radio 1, dl Coveney a declarat că guvernul britanic încalcă Protocolul Irlandei de Nord și propriile angajamente. „Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, că negociază cu un partener în care pur și simplu nu pot avea încredere”, a spus el.

În esență, guvernul britanic încalcă protocolul, își încalcă din nou propriile angajamente, iar UE trebuie să ia în considerare modul în care reacționează la acest lucru „De aceea, UE analizează acum opțiunile legale și acțiunile legale, ceea ce înseamnă efectiv un proces de negociere mult mai formalizat și rigid, spre deosebire de un proces de parteneriat în care partenerii încearcă să rezolve împreună problemele, deci acest lucru este cu adevărat neplăcut.

„În esență, guvernul britanic încalcă protocolul, își încalcă din nou propriile angajamente, iar UE trebuie să ia în considerare modul în care reacționează la acest lucru”.

Primul dintre schemele de reglementare a tranzitului de mărfurilor din restul Regatului Unit care tranzitează în Irlanda de Nord trebuia să expire la sfârșitul lunii martie.

Supermarketurile ar fi trebuit să producă certificate de sănătate la export pentru toate transporturile de produse de origine animală, deoarece Irlanda de Nord face parte din piața unică a UE.

Membrul cabinetului britanic Lord David Frost a declarat că intervenția Regatului Unit ar trebui să aloce timp pentru discuții constructive cu omologii din Bruxelles. Dl Coveney a spus că momentul ales de Regatului Unit nu poate fi mai rău și că guvernul britanic „și-a schimbat abordarea”. „Au decis să acționeze unilateral, ceea ce încalcă în mod clar protocolul și angajamentele asumate în urmă cu doar câteva săptămâni”, a spus el.

Dl Coveney a declarat că a avut o conversație „directă” cu Lord Frost și secretarul Irlandei de Nord, Brandon Lewis, miercuri, după ce a aflat despre acțiunile guvernului britanic și „i-a sfătuit cu tărie să nu o facă”.

“Înainte ca Lord Frost să fi vorbit chiar în detaliu cu Maros Sefcovic în noul său rol, acest lucru a fost anunțat într-o declarație scrisă a guvernului britanic la Westminster”, a spus el.

„A spune că este lipsit de respect, ar fi o subevaluare”.

Dl Coveney a spus că nu este în favoarea ca UE să ia măsuri legale în această privință, dar Marea Britanie a părăsit UE fără opțiuni.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda a fost scoasă de pe lista galbenă pe 5 martie, deci nu mai e nevoie de test PCR și nici nu se mai intră în carantină începând cu data de 06 martie ora 21:00.