🍀 Doar 11,4% din salariații cu salariul minim din Irlanda sunt expuși riscului sărăciei
Un nou raport arată că Irlanda are cel mai mare procent de angajați cu salariu minim cu studii superioare.
Există mai puțini oameni cu salariu minim în Irlanda, cu risc crescut de sărăcie, decât în oricare dintre cele 14 țări care au participat la studiul pentru un nou raport al Institutului de Cercetare Economică și Socială (ESRI).
Intitulat “O evaluare comparativă a salariului minim în Europa”, studiul a constatat că doar 11,4 la sută din lucrătorii cu salariu minim din Irlanda sunt expuși riscului sărăciei, deoarece cei mai mulți dintre ei trăiesc în gospodării cu venituri mari, cum ar fi studenții care locuiesc acasă cu părinții sau o casă în care un soț câștigă salariul minim, iar celălalt câștigă mai mult decât atât.
În Irlanda, 20% dintre salariații care lucrează pe salariul minim sunt angajați care nu sunt cetățeni irlandezi. Cu toate acestea, cu 13% dintre angajați Irlanda deține, de asemenea, una dintre cele mai mari ponderi de străini dintre toți angajații.
Raportul a menționat că Irlanda are al doilea cel mai mare salariu minim din Europa și al șaptelea cel mai mare atunci când este ajustat la costul vieții, sugerează noile cercetări. Irlanda are un salariu minim de 10,20 euro pe oră.
Aproximativ 10% din forța de muncă irlandeză (9,6%) lucrează pe salariul minim și este grupată în ocupații care au fost cel mai afectate de pandemie.
Irlanda are cea mai mare forță de muncă educată dintre toate țările studiate. Dintre toți angajații din Irlanda, 56% sunt educați la nivel post-secundar sau de nivelul trei. La 46 la sută, Irlanda are, de asemenea, cel mai mare procent de angajați cu salariu minim cu educație superioară.
🍀 Spitalele administrate de stat au încasat 12 milioane de euro pe an din taxele de parcare
Cifrele arată că operatorii privați administrează parcări la 11 spitale deținute de HSE.
Spitalele administrate de stat încasează mai mult de 12 milioane de euro pe an din taxele de parcare, cu aproximativ 7 milioane de euro din totalul respectiv în cadrul unor acorduri cu companii private.
Cifrele publicate de Health Service Executive (HSE) arată că operatorii privați administrează parcările de la 11 spitale deținute de HSE la nivel național.
Acestea nu includ așa-numitele spitale voluntare, care sunt în mare parte finanțate de stat, precum St Vincent’s, St James’s, Tallaght și Beaumont din Dublin, care operează și parcări private. HSE a declarat că spitalele voluntare nu au raportat serviciilor de sănătate aranjamente financiare cu operatori privați, care „ar putea fi supuse unor acorduri comerciale”.
Deputatul Sinn Féin Dublin Mid-West Mark Ward, care a obținut cifrele de la HSE, a afirmat că parcările sunt folosite ca „scheme de câștig de bani” în detrimentul pacienților și al rudelor acestora.
„Nu ar trebui să fim într-o situație în care spitalele trebuie să taxeze pentru parcare pentru a genera venituri”, a spus el. „Ar trebui să existe suficiente venituri din partea statului, astfel încât spitalele să nu fie nevoite să caute metode de câștigare a banilor, cum ar fi parcarea.
„Putem observa presiunea suplimentară pe care o pun aceste taxe, de exemplu, pe pacienții cu cancer sau persoanele care ar fi în spitale în mod regulat, cum ar fi pacienții pentru dializă sau care primesc tratament pentru scleroza multiplă. La aceasta se adaugă o presiune financiară de care nu au nevoie. ”
Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a spus în Dáil că este „foarte conștient de povara financiară pe care această problemă o poate provoca unor pacienți și familii”, iar departamentul său și HSE „examinează problema în prezent”.
🍀 O firmă de software din SUA va crea 300 de locuri de muncă în Dublin
Deschis în 2018, centrul de proprietate intelectuală și dezvoltare al companiei din Dublin angajează inițial 30 de persoane, în principal în operațiuni cloud, precum și roluri de ingineri și juriști.
Această extindere va crește de patru ori numărul actual de angajați din Dublin la peste 400.
Noile locuri de muncă, care vor fi create în următorii trei ani, vor fi axate pe inginerie și vânzări digitale, cu angajări în funcții de marketing, finanțe, juridice și alte funcții corporative.
IDA Irlanda a declarat că cele 300 de noi roluri sunt o susținere a atractivității Irlandei ca destinație pentru companiile de tehnologie. Taoiseach Micheál Martin a descris anunțul ca un imens vot de încredere al companiei în ecosistemul tehnologic și baza de talent din Irlanda.
🍀 Presiune asupra Guvernului pentru a revizui utilizarea vaccinurilor AstraZeneca
Donnelly și Glynn vor discuta despre acesta în contextul în care s-au impus unele restricții în alte țări ale UE
Este probabil ca guvernul să fie azi supus presiunii pentru a revizui utilizarea vaccinului AstraZeneca în Irlanda după ce autoritatea de reglementare europeană a medicamentelor a declarat că cheagurile de sânge neobișnuite sunt un efect secundar „foarte rar” al medicamentului, iar mai multe țări din UE și Marea Britanie au restricționat utilizarea acestuia.
Miercuri, Agenția Europeană a Medicamentului a concluzionat că cheagurile de sânge neobișnuite au fost legate de utilizarea vaccinului AstraZeneca Covid-19, dar agenția a adăugat că beneficiile pentru sănătate ale protecției pe care o oferă de la Covid-19 sunt mai mari decât riscurile.
Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a discutat problema în cadrul unei întâlniri cu omologii săi din UE și se așteaptă ca acesta să discute cu medicul-șef adjunct, dr. Ronan Glynn, joi dimineață.
Autoritatea de reglementare a produselor de sănătate a declarat miercuri seară că revizuiește rapoarte despre 18 cheaguri de sânge sau evenimente asociate posibil cu cheaguri de sânge ca efecte secundare ale vaccinului AstraZeneca din mai mult de 204.000 de doze administrate până acum în stat, dar „niciuna nu este de natura foarte rară a cheagurilor de sânge care îngrijorează ”.
Comitetul consultativ național pentru vaccinare se va reuni, de asemenea, joi pentru a lua în considerare constatarea EMA. În timp ce sfaturile cu privire la utilizarea vaccinului rămân neschimbate, există o așteptare din ce în ce mai mare că oficialii din domeniul sănătății publice pot fi influențați de deciziile altor țări din UE ca răspuns la constatările autorității de reglementare a medicamentelor din UE.
🍀 O femeie arestată într-o anchetă de fraudă ce vizează un grup internațional printre care și români
Femeia, a cărei naționalitate nu a fost încă dezvăluită, este cea de-a șaisprezecea persoană arestată în legătură cu escrocheria care Garda crede că totalizează 6,3 milioane de euro.
Gardaíde la Biroul Național pentru Criminalitate Economică a arestat miercuri femeia (29 de ani) în Dublin.
Ea a fost arestată în cadrul Operațiunii Skein, care este o anchetă ce vizează fraude internaționale de redirecționare a facturilor BEC (business mail compromise) care au fost emise din Irlanda. Aceasta implică, de asemenea, spălarea banilor din astfel de activități prin intermediul conturilor de aici.
Femeia este în prezent reținută în Kevin Street Garda Station, în conformitate cu articolul 50 din Legea privind justiția penală din 2007. Operațiunea Skein s-a intensificat în ultimele luni, iar femeia este a 16-a persoană arestată în cadrul anchetei.
Operațiunea a vizat un grup internațional cu o operațiune amplă în Irlanda și Garda crede că are legătură cu fraude în valoare totală de 6,3 milioane euro, din care 5 milioane euro au fost depuși sau mutați prin conturi bancare în Irlanda.
Garda crede că înșelăciunea este condusă de infractori nigerieni, cu sediul în Irlanda și în străinătate, mulți suspecți italieni și români fiind de asemenea identificați în timpul anchetei.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro