🍀 Restricțiile la sosirile din Marea Britanie vor fi ușurate pe 19 iulie, spune ministrul transporturilor
Pasagerii care sosesc în Irlanda din Marea Britanie și care au fost vaccinați complet împotriva Covid-19 nu vor fi obligați să facă carantină acasă începând cu 19 iulie, a confirmat ministrul transporturilor.
Eamon Ryan a declarat că călătoria între Irlanda și Marea Britanie va fi „mult mai ușoară” după această dată, potrivit cotidianului Irish Times, coincizând cu adoptarea de către Irlanda a certificatului digital Covid al UE, care duce la întoarcerea călătoriilor neesențiale între statele membre ale UE.
După Brexit, Marea Britanie nu este inclusă în schema de călătorie a UE.
În prezent, sosirile din Marea Britanie trebuie să furnizeze dovezi ale unui test PCR negativ efectuat cu nu mai mult de 72 de ore înainte de călătorie și apoi trebuie să se intre în carantină acasă timp de 14 zile. Cei care sunt complet vaccinați se pot „testa” după cinci zile și să iasă din carantină, în timp ce sosirile nevaccinate trebuie să fie testate negativ în ziua a cincea și cea de-a 10-a zi înainte de a ieși din carantină.
Vorbind la RTÉ News, dl Ryan a spus că pasagerii din Marea Britanie care nu sunt complet vaccinați vor trebui să facă în continuare carantină acasă după 19 iulie. “Vom continua să analizăm acest lucru”, a adăugat el.
Ministrul și-a reiterat încrederea că sistemul de operare a certificatelor Covid din UE va funcționa bine până pe 19 iulie, certificatele urmând să fie trimise persoanelor complet vaccinate prin poștă sau e-mail începând cu săptămâna viitoare.
🍀 Facturi mai mari pentru electricitate, gaz și internet
Consumatorii se confruntă cu facturi mai mari pentru electricitate, gaz și internet în anul următor, după o serie de creșteri ale prețurilor de către furnizori.
Costul facturii medii de gaze la Bord Gáis va crește cu 12,7% pe 8 august, în timp ce factura medie a energiei electrice va crește cu 11,6%. Acest lucru va duce la creșterea facturii anuale tipice de gaz a unui client cu 100,32 euro sau cu 136,68 euro pe an pentru clienții de energie electrică.
Anunțurile vin după o serie de creșteri recente ale prețurilor la cei mai importanți furnizori de energie din țară, inclusiv Electric Ireland, Flogas, Pinergy și Panda Power, toți care au pus scumpirile pe baza creșterilor prețurilor de achiziție.
Dave Kirwan, director general Bord Gáis Energy, a declarat că au existat creșteri susținute ale pieței angro în ultimele șase luni și că trebuie să reflecte aceste costuri mai mari în prețurile facturilor.
“Am căutat să atenuăm acest impact și nu am luat această decizie cu ușurință, dar presiunile angro sunt o provocare ale pieței pe care nu o putem controla”, a spus el.
Prețurile irlandeze sunt cu 23% peste media Uniunii Europene
Potrivit Eurostat, prețurile energiei electrice din Irlanda sunt deja cu 23% peste media UE și al patrulea cel mai scump din UE din cele 27 de națiuni. Prețurile la gaz sunt pe locul 7 la cele mai scumpe din UE.
Între timp, Eir își va crește prețurile la internet de mare viteză și telefoane pentru unii dintre clienții săi cu 8%, cu 72 euro în plus anual față de factura medie.
🍀 Discuțiile despre ospitalitate se vor concentra pe utilizarea certificatelor digitale ale UE
Reprezentanții sectorului ospitalității și înalții oficiali guvernamentali se vor întâlni astăzi pentru a evalua modul în care restaurantele și puburile ar putea redeschide pentru ospitalitatea la interior în cursul acestei luni.
Se înțelege că discuțiile se concentrează pe modul în care certificatul digital Covid al UE ar putea fi folosit pentru a asigura admiterea în orice local și modul în care noul sistem ar putea fi controlat.
Certificatele digitale europene vor fi trimise persoanelor complet vaccinate începând de luni.
Se pare că posibilitatea testării antigen să fie utilizată pentru a permite persoanelor nevaccinate să beneficieze de ospitalitate la interior este deasemenea o posibilitate, împreună cu ideea unei aplicații special concepute pentru smartphone-uri.
Reprezentanții restaurantelor și puburilor doresc să audă de la Guvern dacă acest plan este legal; claritate despre modul în care va funcționa; confirmare cu privire la sistemul de inspecție care se va aplica; și o garanție că va fi instituit un pachet financiar pentru a ajuta la costul redeschiderii.
O altă problemă crucială va fi stabilirea unei date exacte pentru redeschidere a restaurantelor și puburilor la interior.
Nimic nu a fost încă semnat – cu toate acestea, dacă Guvernul va aproba acest plan marțea viitoare, ar fi posibil ca sectorul ospitalității să reimprovizeze și să fie gata de deschidere pe 19 iulie.
🍀 În Dáil s-a adoptat un amendament controversat care permite fondurilor de investiții să evite taxa de timbru de 10%
DÁIL A ADOPTAT un amendament controversat care permite fondurilor să evite impozitul de timbru de 10% dacă închiriează case statului pentru a fi folosite ca locuințe sociale.
Luna trecută, guvernul a decis să introducă o nouă rată de 10% a taxei de timbru la achizițiile în masă de 10 sau mai multe case. Cu toate acestea, amendamentul care a venit în fața Dáil aseară va scuti investitorii de taxe în aceste condiții.
Eoin Ó Broin TD, de la Sinn Féin, a fost printre cei care au criticat pe durata dezbaterii, care a primit o oră în programul Dáil, acuzând guvernul că „nu respectă regulile”.
Sinn Féin s-a retras dintr-un un acord prin care deputații din opoziție sunt de acord să se abțină la vot dacă un deputat guvernamental este obligat să lipsească din Dáil din cauza unei numiri inevitabile.
Cu toate acestea, amendamentul a fost adoptat cu 74 de voturi pentru și 59 împotrivă.
Vorbind în timpul dezbaterii, ministrul finanțelor, Paschal Donohue, care a depus amendamentul, a spus că fondurile au un rol de jucat în „furnizarea de cazare pentru închiriere care altfel cred că în multe cazuri nu ar mai fi construite”.
Noua modificare a taxei de timbru avea ca scop descurajarea fondurilor de investiții imobiliare (numite și fonduri cuc) care cumpără complexuri întregi de locuințe în defavoarea cumpărătorilor privați care încearcă să achiziționeze o primă casă. Membrii opoziției au spus că noul amendament înseamnă „steagul alb al predării” către fondurile cuc.
🍀 Trei bărbați și-au pierdut viața într-o coliziune dintre o mașină și un camion pe N7 în Dublin
Trei bărbați au murit într-o coliziune între o mașină și un camion pe autostrada N7 din Co Dublin. Garda spune că accidentul s-a produs miercuri la ora 23.40 între Citywest și Baldonnell.
Mașina circula în direcția greșită pe autostradă când a lovit camionul. Toți cei trei ocupanți ai mașinii și-au pierdut viața.Șoferul camionului a fost dus la Spitalul Universitar din Tallaght pentru tratament pentru răni grave.
AA a declarat că intrarea N7 este închisă între J4 Rathcoole și J3 Citywest în urma coliziunii. Gardaí direcționează traficul și există întârzieri la apropiere.
Garda a declarat că au interacționat cu mașina înainte de accident și incidentul a fost trimis Comisiei Ombudsmanului Garda Síochána. Garda a spus că nu urmărea mașina când sa produs accidentul.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Formularul COVID-19 pentru localizarea pasagerilor trece la un sistem exclusiv online și devine obligatoriu înainte de îmbarcare!
Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a semnat legislația care mută formularul COVID-19 de localizare a pasagerilor într-un sistem exclusiv online. Completarea formularului online înainte de călătoria în Irlanda va fi, de asemenea, o cerință OBLIGATORIE de pre-îmbarcare pentru pasageri.
Măsurile vor intra în vigoare începând cu 12 iulie. Orice pasager care călătorește în Irlanda din străinătate de la acea dată va trebui să completeze formularul online înainte de călătorie. Pasagerii care intenționează să călătorească în Irlanda ar trebui să fie conștienți de această modificare și să se asigure că își completează formularul înainte de călătorie!
Ministrul Sănătății a spus:
„Trecerea la un formular online de localizare a pasagerilor este parte integrantă a sistemului nostru de mesaje de sănătate publică COVID-19 către pasageri după sosirea în Irlanda.”
Note de reținut:
– versiunile pe hârtie ale formularelor de localizare a pasagerilor COVID-19 nu vor mai fi acceptate începând cu 12 iulie
– începând cu 12 iulie, va fi o infracțiune să călătoriți în Irlanda fără a completa acest formular
– transportatorii sunt obligați să refuze îmbarcarea pasagerilor care nu au un formular online completat, cu excepția cazului în care se aplică o scutire
– după completarea formularului online, unui pasager i se va emite o confirmare printr-un un e-mail care va trebui să fie prezentat la îmbarcare
– formularul COVID-19 de localizare a pasagerilor este utilizat pentru a sprijini urmărirea contactelor și un sistem de angajare a sănătății publice cu pasagerii după sosire.
Trecerea la un formular exclusiv online va îmbunătăți furnizarea acestor activități, se menționează în comunicat.
Formularul de localizare a pasagerilor poate fi completat AICI
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie și este de așteptat să rămână în vigoare până pe 19 iulie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro