🍀 Carantina obligatorie în hoteluri a devenit lege

Legislația pentru a introduce un nou regim de carantină obligatorie hotelieră în Irlanda a fost semnată  de către președinte.

Într-o declarație făcută duminică după-amiază, Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a declarat că următorul pas al procesului ar fi finalizarea și semnarea unui contract cu un furnizor de servicii.

„Anticipez că acest lucru se va întâmpla în scurt timp”, a spus el.

Măsurile de carantină hotelieră se vor aplica sosirilor din 33 de țări „cu risc ridicat” aflate în prezent pe lista „categoriilor 2” a Guvernului, unde riscul de transmitere a Covid-19 sau a mutațiilor bolii este considerat ridicat. România nu este pe această listă!

Ministrul Sănătății a subliniat că măsurile se vor aplica indiferent de naționalitatea unei persoane și că lista poate fi modificată și poate fi extinsă.

De asemenea, este de așteptat ca cei care ajung în Irlanda fără dovada unui test PCR negativ pentru Covid-19 efectuat în ultimele 72 de ore, vor trebui să intre în carantină obligatorie într-un hotel. Aceasta este valabilă și pentru cetățenii care vin din România fără test Covid!

Pasagerii care sosesc în Irlanda și care sunt obligați să intre în carantina obligatorie la o „unitate desemnată” sau la un hotel vor trebui probabil să-și rezerve un loc în sistem înainte de a ajunge.

Călătorii își vor achita propria factură pentru sejurul la hotel, care se așteaptă să fie de aproximativ 2.000 EURO pentru un adult. Fiecare călător va fi obligat prin lege să rămână în camera sa pentru o perioadă de 14 zile, fără vizitatori și fără socializare cu alți călători. Interacțiunile cu personalul hotelului vor fi reduse la minimum.

Se așteaptă ca călătorii să primească o „scrisoare de confirmare” la finalizarea perioadei de carantină.

Mesele vor fi livrate probabil de trei ori pe zi în camere în containere de unică folosință și sunt probabil eșalonate pentru a evita oaspeților să deschidă ușile de-a lungul unui coridor în același timp.

Este de așteptat ca fumatul în camere să fie interzis. De asemenea, poate exista o limită a cantității de alcool pe care o persoană o poate comanda.

Aranjamentele privind exercițiul fizic rămân neclare. Exercițiul în aer liber este interzis în cadrul sistemului australian, în timp ce în Noua Zeelandă este permis în zonele desemnate cu controale stricte.

Este probabil ca cei care stau la hotelurile din carantină din Irlanda să fie supuși unui regim de testare Covid-19.

Unde sunt aceste hoteluri? Se înțelege că Guvernul dorește să găsească un furnizor de „unic” de servicii de carantină care să ofere cazare, împreună cu organizarea transportului de la aeroporturi, mese și securitate.

Oficialii Departamentului Sănătății sunt în discuții cu un număr de hoteluri în încercarea de a se asigura că noul sistem este operațional „cât mai curând posibil”, potrivit cotidianului The Irish Times.

Cum vor fi supravegheate hotelurile? Este probabil ca hotelurile să se bazeze pe firme private de securitate pentru a aplica regulile generale. Garda nu se așteaptă să fie, în general, la fața locului la facilități și, de asemenea, este puțin probabil să aibă vreun rol în escortarea pasagerilor de la avioane și porturi la hoteluri. Cu toate acestea, ofițerii vor fi chemați la hoteluri dacă cei din carantină nu respectă regulile sau părăsesc hotelul înainte de a li se permite acest lucru.

Ce se întâmplă dacă nu respect regulile? Sancțiunile pentru încălcările regulilor în carantină la hotel includ amenzi de până la 4.000 EURO și / sau o pedeapsă de o lună închisoare pentru prima infracțiune. Infracțiunile care fac obiectul acestor sancțiuni includ părăsirea facilității, periclitarea sănătății sau siguranței altei persoane sau refuzul unui test Covid-19.

🍀 Până la 600 de medici ar putea părăsi sistemul de sănătate irlandez în iulie, avertizează OMI

Ingrijorare în rândul medicilor neconsultanți din spitale cu privire la condițiile de muncă.

Până la 600 de medici neconsultanți din spitale ar putea părăsi sistemul de sănătate irlandez în această vară pentru a lucra în străinătate, a avertizat Organizația Medicală Irlandeză (OMI).

Acesta a spus că în ultimele luni a existat o neliniște tot mai mare în rândul acestor medici cu privire la condițiile de muncă, în timp ce numărul posturilor de stagiari disponibile se așteaptă să scadă și în această vară, fiind crescut acum un an pentru a ajuta spitalele să facă față focarului inițial de Covid19.

OMI a declarat că această scară a plecărilor medicilor neconsultanți din sistemul de sănătate irlandez în această vară ar fi „fără precedent”.

Medicii din spitale care nu sunt consultanți își rotesc de obicei locurile de muncă o dată la șase luni pentru a câștiga experiență în diferite specialități și spitale. OMI a spus că a avut loc o rotație cheie în fiecare vară – în iulie.

Vicepreședintele comisiei medicilor non-consultanți din spitale al IMO, dr. Gabriel Beecham, a declarat că acest grup de medici „a fost strâns pe mai multe fronturi”.

„Pe de o parte, vor exista mai puține locuri pentru a lucra ca medici la începutul carierei, deoarece HSE reduce locurile disponibile pentru stagiari și face ca formarea de bază a specialiștilor să fie și mai selectivă. Pe de altă parte, medicii neconsultanți pun la îndoială motivarea de a rămâne în Irlanda, având în vedere orele lungi de lucru și problemele cronice de forță de muncă din serviciile de sănătate de aici. ”

🍀 Guvernul va încerca revigorarea sectorului studențesc internațional estimat la 2,5 miliarde de euro

Planul pentru al treilea nivel face parte din strategia de trei ani publicată de ministrul.

Ministrul învățământului superior, Simon Harris, va lansa o acțiune majoră pentru a ajuta la recuperarea veniturilor de 2,5 miliarde EURO pentru colegiile de nivelul trei din sectorul studențesc internațional, care s-a prăbușit aproape în ultimul an din cauza Covid-19.

Planul de a recâștiga statutul Irlandei în acest sector face parte dintr-o strategie de trei ani publicată astăzi de Departamentul său.

În 2019, 44.000 de studenți internaționali au studiat în Irlanda, fie ca studenți, fie postuniversitar, oferind injecții financiare substanțiale universităților și colegiilor.

Analizele interne au sugerat că venitul brut de la studenții internaționali, din taxe și cheltuieli în economie, sa ridicat la aproape 2,5 miliarde EURO.

„În Irlanda post-pandemică, vom avea nevoie de o nouă strategie internațională care să ne ajute să ne dezvoltăm sectoarele educației, științei și cercetării”, a spus dl Harris. „Evident, aceasta este o conversație dincolo de Covid, dar este una pentru care trebuie să începem să ne pregătim.”

El a spus între timp că Brexit ar putea oferi un avantaj pentru instituțiile irlandeze de nivel III, cu studenți care ar fi putut merge în Marea Britanie în trecut, optând acum pentru universități și colegii aici.


🍀 100.000 de copii se întorc la creșe și grădinițe

Aproximativ 100.000 de copii se întorc la educația preșcolară în această dimineață, în cadrul sistemului de îngrijire și educație pentru copii. Aceasta face parte dintr-o redeschidere treptată a îngrijirii copiilor, cu o revenire completă planificată în trei săptămâni.

Schema ECCE face parte din programul preșcolar al statului, care este livrat de peste 4.000 de furnizori de servicii la nivel național.

Acesta dă dreptul cursanților să primească îngrijirea gratuită pentru copii, trei ore pe zi, cinci zile pe săptămână pe parcursul a doi ani.

Copiii se întorc în această dimineață pentru prima dată de înainte de Crăciun. În afară de sistemul preșcolar, serviciile de îngrijire a copiilor au continuat să funcționeze sub restricții de nivelul 5 doar pentru copiii lucrătorilor esențiali și ai copiilor vulnerabili.

Între timp, datele din școlile primare, la o săptămână după redeschidere, au arătat că nivelurile de pozitivitate ale virusului rămân foarte scăzute.

Cu toate acestea, atât Guvernul, cât și Echipa Națională de Urgență a Sănătății Publice au fost dornici să sublinieze că toate întoarcerile treptate la școală vor fi monitorizate continuu.

🍀 Autoritatea irlandeză pentru produse de sănătate va monitoriza ancheta austriacă privind un lot al vaccinului AstraZeneca

Autoritatea de reglementare a produselor de sănătate din Irlanda a declarat că monitorizează îndeaproape o investigație austriacă asupra rapoartelor unor reacții adverse în urma vaccinărilor dintr-un lot de vaccin AstraZeneca.

Autoritățile austriece investighează moartea unei persoane și boala la o a doua persoană după administrarea vaccinului și au suspendat inoculările dintr-un lot specific de vaccin  AstraZeneca ca măsură de precauție.

“Oficiul Federal pentru Siguranța în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură temporală cu o vaccinare din același lot de vaccin AstraZeneca din clinica raionului Zwettl”, în provincia Austria Inferioară.

O femeie în vârstă de 49 de ani a murit ca urmare a unor tulburări severe de coagulare, în timp ce o femeie în vârstă de 35 de ani a dezvoltat o embolie pulmonară și se recuperează. O embolie pulmonară este o boală pulmonară acută cauzată de un cheag de sânge dislocat.

Într-o declarație făcută aseară, HPRA a spus că în prezent nu există „nicio dovadă a unei relații cauzale” între vaccin și aceste evenimente.

În declareație se spune că suspendarea acestui lot specific este o „acțiune de precauție a autorității de reglementare austriece în așteptarea unei investigații suplimentare”.

HPRA spune că zeci de milioane de doze din acest vaccin au fost utilizate în întreaga lume și efectele secundare raportate au fost în concordanță cu cele identificate în timpul studiilor clinice și că profilul beneficiu-risc al acestui vaccin rămâne pozitiv.

“Nu există nicio confirmare că vaccinul a provocat aceste evenimente”, a spus într-un comunicat.

Autoritatea va continua să monitorizeze situația împreună cu Agenția Europeană pentru Medicamente și alte autorități naționale din Europa.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda a fost scoasă de pe lista galbenă pe 5 martie, deci nu mai e nevoie de test PCR și nici nu se mai intră în carantină începând cu data de 06 martie ora 21:00.