🍀 NPHET spune că este necesar un sistem internațional de recunoaștere a vaccinării pentru călătorii

Un sistem internațional pentru recunoașterea vaccinării va fi necesar pentru a facilita întoarcerea din călătoriile internaționale și pentru a elimina carantina obligatorie, au spus șefii din sănătatea publică.

Problema este în prezent examinată la nivelul Uniunii Europene și de către guvernul irlandez în vederea reluării călătoriilor internaționale la un moment dat cel mai probabil în vară.

Profesorul NPHET, Philip Nolan, a spus că speră să se revină la călătoriile internaționale, pe măsură ce vaccinarea crește în toată Europa, dar că va fi necesară o abordare coordonată la nivelul Uniunii.

Sistemul este criticat după ce, un lucrător din domeniul sănătății israelian a fost obligat să intre în carantină obligatorie la hotel când a ajuns în Irlanda, în ciuda faptului că a fost complet vaccinat și a prezentat un test negativ.

Întrebat de ce trebuie ca persoanele complet vaccinate să intre în carantină, prof. Nolan a spus: „Cred că în primul rând nu avem încă un sistem internațional care să recunoască certificarea de vaccinare.

„Avem nevoie de o modalitate de a putea verifica ceea ce arată oamenii ca dovadă a vaccinării și ca dovadă a imunității.”

UE a indicat că în luna iunie cel mai probabil va fi implementat un sistem de pașapoarte de vaccinare.

“Sperăm să vedem unele evoluții în următoarele săptămâni în legătură cu acest lucru”, a spus prof. Nolan. El a avertizat însă că alte probleme, cum ar fi noile variante ale virusului și ratele de incidență în alte țări, ar putea împiedica aceste planuri. El a spus: „Situația epidemiologică în întreaga Europă, și în general la nivel internațional, este mult mai gravă decât în Irlanda în ​​prezent. „În plus, știm că există variante îngrijorătoare. Există numeroase rapoarte la nivel internațional despre ineficacitatea vaccinului la unele variante.” „Persoanele care au fost vaccinate, ulterior au fost diagnosticate cu Covid, ceea ce cauzează îngrijorare. „Cred că ne-ar plăcea cu toții să vedem o situație în care există mai multă libertate pentru călătorii, în care vaccinarea va putea permite călătoria, dar nu suntem încă acolo și cred că trebuie să adoptăm o abordare coordonată”.

El a avertizat, de asemenea, că problema pașapoartelor de vaccinare nu este „atât de simplă pe cât pare inițial”, dar că există un potențial în idee. El a adăugat: „Cred că trebuie să fie o abordare coordonată. Cred că dacă fiecare țară încearcă să facă ceva diferit cu un alt tip de pașaport, pur și simplu nu va funcționa. „Sper că vom vedea mai multe călătorii și revenirea la normalitate în timp, dar nu pot prezice acum când va fi asta”, a spus el.

Situația infectărilor din Irlanda continuă să se amelioreze, numărul cazurilor stagnând sau chiar scăzând, a spus directorul medical adjunct Ronan Glynn.

Numărul R0, rata la care se reproduce virusul, a scăzut între 0,7 și 1,1, în timp ce a existat o reducere de nouă la sută a cazurilor în ultima săptămână.

Numărul contactelor apropiate raportate printre cazurile pozitive nu a crescut din februarie, o statistică care dr. Glynn spune că este „uimitoare”, lăudând publicul pentru eforturile lor continue.

🍀 Un membru al personalului hotelier unde se execută carantina obligatorie a fost testat pozitiv pentru Covid-19

Rata de pozitivitate în carantina hotelieră este de 2,4% din 413 de teste efectuate.

Zece persoane au fost testate pozitive pentru Covid-19 în sistemul obligatoriu de carantină hotelieră de când sistemul a fost instituit acum două săptămâni. Un total de 413 tampoane au fost luate de la rezidenți cu o rată de pozitivitate de 2,4 la sută, a informat un comunicat de presă al serviciului de sănătate.

Sistemul obligatoriu de carantină hotelieră a fost deschis pe 26 martie pentru persoanele care sosesc în stat din așa-numitele țări de categoria a doua – locuri care autoritățile irlandeze de sănătate sunt îngrijorate de răspândirea unor variante de Covid-19.

Cei care sosesc din aproximativ 60 de țări sunt aduși din aeroporturi în sistemul de carantină obligatorie hoteliere unde stau 14 zile. Aceștia sunt testați la sosire și din nou după 10 zile.

Niamh O’Beirne, lider național HSE pentru testare și urmărire a contactelor, a declarat că țările din care provin cei care au fost testați pozitiv au fost identificate și vor fi dezvăluite la o dată ulterioară. HSE nu a spus dacă au fost detectate mutații ale virusului în rândul celor testați pozitiv.

Potrivit acesteia, personalul care lucrează în hoteluri a fost testat și un test a ieșit pozitiv din cele 149 efectuate până în prezent.

🍀 Autoritatea de reglementare a medicamentelor investighează primul caz irlandez de cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca

Primul caz irlandez de cheaguri la o persoană după vaccinarea cu vaccinul Covid-19 AstraZeneca este investigat la o femeie din Dublin în vârstă de 40 de ani.

Femeia este tratată la Spitalul Mater pentru tromboza sinusului venos cerebral (CVST), cheag de sânge din creier pe care autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, Agenția Europeană pentru Medicamente, a concluzionat săptămâna aceasta că este posibil legat de vaccinul AstraZeneca.

Ea este în recuperare și se așteaptă să fie externată de la Mater în zilele următoare, după ce a petrecut o săptămână într-o secție de accidente vasculare cerebrale din spital.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor, a confirmat că a primit „un caz de interes asociat cu vaccinul AstraZeneca, care descrie CVST, un cheag neobișnuit în creier”. Cheagul a fost detectat la o persoană care a primit vaccinul.

Acesta este primul caz de cheag de sânge rar după vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca care trebuie raportat autorității de reglementare. HPRA efectuează investigații suplimentare.

„Urmărim acest raport pentru a obține detalii suplimentare și pentru a evalua dacă acesta este în concordanță cu profilul evenimentelor rare de coagulare a sângelui care au fost în centrul revizuirii de siguranță EMA recente”, a declarat o purtătoare de cuvânt a HPRA.

„Acest raport va fi notificat în baza de date de siguranță a UE și va fi luat în considerare în contextul monitorizării continue coordonate de EMA.”

HPRA a declarat că nu va mai face niciun comentariu asupra cazului din motive de confidențialitate. Spitalul Mater a refuzat să comenteze cazul din cauza confidențialității pacientului.


🍀  BAM a dat în judecată consiliul Spitalului Național pentru Copii pentru litigiu privind costurile în valoare de 20 de milioane de euro

Principalul contractor al noului proiect al Spitalului Național pentru Copii, BAM, dă în judecată consiliul de dezvoltare al spitalului într-un litigiu de 20 de milioane de euro.

Procesul au fost inițiat miercuri la Înalta Curte de către BAM Building Limited, împotriva Comitetului Național pentru Dezvoltarea Spitalului de Copii (NPHDB). Se înțelege că procedura de la Înalta Curte a urmat după epuizarea unui proces de mediere mandatat prin contractul de dezvoltare.

Doar o mică parte dintre sutele de cereri pentru costuri suplimentare la proiect au fost soluționate și se crede că cererea din centrul acțiunii Înaltei Curți poate fi prima dintre mai multe revendicări semnificative care vin prin procesul de mediere.

Atât BAM, cât și NPHDB nu au avut niciun comentariu asupra cazului atunci când au fost contactați. Cu toate acestea, se înțelege că disputa se referă la costuri suplimentare pe care contractorul le pretinde că sunt datorate ca urmare a întârzierilor cauzate de proiectarea incompletă și informațiile incomplete de proiectare.

NPHDB a respins anterior cererea de proiectare incompletă, făcută de BAM. Într-o declarație publicată la începutul acestui an, a susținut că nu a existat „nicio schimbare materială” în proiectarea noului spital pentru copii, de când GMP (prețul maxim garantat) a fost convenit cu contractorul în decembrie 2018.

Se crede că problema a fost trimisă mediatorului în cadrul mecanismului de soluționare a litigiilor contractuale. Surse din industrie spun că mediatorul s-a pronunțat în favoarea BAM, dar acest lucru a fost respins de NPHDB.

🍀 „Pandemia gunoaielor”: 5.700 de saci cu gunoi strânși de pe drumurile din Co Meath

Sacii de gunoi strânși s-ar întinde pe o distanță de 5 km dacă sunt așezați unul după altul, spune Consiliul Comitatului Meath

Peste 5.700 de saci de gunoi de pe șosea au fost colectați de către membrrii publicului în Co Meath, toți la mai puțin de 5 km de casele lor.

Directorul comunitar al Consiliului Comitatului Meath, Alan Nolan, a spus că cea mai mare parte a gunoaielor aruncate în șanțuri și de-a lungul drumurilor ar fi putut fi reciclată.

“Există o pandemie a gunoaielor pe drumurile noastre de țară”, a spus el. „Cantitatea de lucruri pe care o găsim depășește imaginația”.

Deși nu tot gunoiul a fost aruncat în timpul pandemiei, el a spus că oamenii au început să observe gunoaiele atunci când au început să facă plimbări pe drumurile locale.

„Au început să vadă gunoiul când au început să meargă pe jos, oameni care nu s-au plimbat pe jos pe acele drumuri de ani de zile.”

El a spus că „99,9% este reciclabil”, adăugând că „sunt sticle, recipiente de plastic și cutii de aluminiu. Nu găsim scutece, ci lucruri care sunt aruncate pe geamurile mașinilor și vehiculelor și se întâmplă de ani de zile. ”

La începutul acestui an, consiliul comitatului Meath a lansat Schema Kilometrului Verde ca răspuns la solicitările grupurilor și persoanelor. Conform schemei, consiliul furnizează saci pentru gunoi, genți, mănuși și veste cu vizibilitate ridicată, iar după curățare colectează sacii de gunoi.

Schema a adunat interes în întreaga țară, care are peste 3.600 km de drumuri, iar până joi, domnul Nolan a spus că au fost strânși 5.740 de saci.

„Fiecare sac are o lungime de aproximativ 1m când este plin, deci cap la cap se întinde la peste 5 km. Ggândește-te la asta ”.

Consiliul a cheltuit până în prezent aproximativ 20.000 de euro pentru schemă și a spus: „dacă oamenii nu ar fi ignoranți și nu aruncau gunoiul pe geamul [mașinii], nu ar trebui să-i cheltuim. Cantitatea de sticle de vodcă și sticle de bere găsite este înfricoșătoare și este oribilă. Mă întreb dacă oamenii ăștia beau pe drumuri? ”

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro