🍀 Irlanda face „progrese susținute” în oprirea răspândirii Covid, spune NPHET

Irlanda observă o reducere rapidă a numărului de cazuri și numărului de internări a cazurilor de coronavirus în spitale, au spus medicii de sănătate publică.

Numărul cazurilor de Covid-19 scade cu aproximativ 3% pe zi în Irlanda, a declarat prof. Philip Nolan într-o conferință de presă.

El a spus: „Vedem progrese susținute în reducerea transmisiei, poate chiar progrese accelerate”.

Echipa Națională de Urgență a Sănătății Publice (Nphet) a anunțat luni alte 437 de cazuri confirmate de Covid-19, în timp ce aseară nu a fost anunțat nici un deces.

Prof. Nolan a adăugat: „Suntem la un număr de cazuri puțin sub 500 de cazuri pe zi. Acest lucru rămâne foarte mare, dar este un progres foarte semnificativ față de acum o săptămână. ”

Prof. Nolan a avertizat asupra pericolului ca boala să revină dacă oamenii lasă garda jos. „Trebuie să fim extrem de atenți ca nivelul la care am reușit să ajungem să nu se întoarcă și să ne muște”.

Ultimele cifre arată că 418 pacienți cu Covid-19 sunt internați în spital, iar 103 la terapie intensivă.

Longford are cea mai mare rată de incidență din țară, cu 399 de cazuri la 100.000, urmată de Offaly la 344 și Westmeath la 264.

Peste 360.000 de persoane din Irlanda au primit acum cel puțin o doză de vaccin Covid.

Un total de 513.322 vaccinuri au fost administrate până la 5 martie – 363.601 prima doze și 149.721 a doua doză.

Peste 90.000 de persoane cu vârsta peste 70 de ani (grupul 3 din lista de priorități a vaccinului) au primit prima lor doză. Până la 84.000 de vaccinuri urmează să fie livrate în această săptămână, iar aproximativ 37.000 de peste 70 de ani vor primi prima doză de vaccin.

Aproximativ 10.000 de persoane cu afecțiuni subiacente cu vârste cuprinse între 16 și 69 de ani vor primi, de asemenea, prima doză în această săptămână. Grupul 4 include persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 69 de ani, cu o afecțiune medicală care prezintă un risc foarte mare de boli severe și deces.

🍀 Elevii din școlile primare și elevii din anul cinci se vor întoarce la școală săptămâna viitoare

Toți elevii din ciclul primar și al cincilea an se vor întoarce la școală săptămâna viitoare, a declarat Departamentul Educației.

Departamentul a confirmat că va trece la faza următoare în redeschiderea școlilor, așa cum a fost planificat, adică de luni. Decizia vine după ce Departamentul Educației a primit undă verde de la Departamentul Sănătății și HSE.

Redeschiderea parțială a școlilor a început săptămâna trecută, când elevii din clasele primare mai mici și studenții Leaving Certificate s-au întors în clase. Aproximativ 100.000 de copii s-au întors și ei la învățământul preșcolar luni dimineață în creșe și grădinițe.

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al departamentului a declarat: „Departamentul Educației a confirmat astăzi că cea de-a doua etapă a revenirii treptate la școală va începe luni, 15 martie.

„Departamentul Sănătății și HSE au reafirmat că redeschiderea treptată a școlilor poate continua conform planificării. Următoarea fază a întoarcerii este luni, 15 martie, pentru toți copiii din clasele a III-a până la a VI-a și clasele a V-a din școlile post-primare.

„Sănătatea publică a analizat măsurile puse în aplicare pentru a asigura funcționarea în siguranță a școlilor și este mulțumită că aceste măsuri de prevenire și control al infecțiilor, dacă sunt respectate cu rigurozitate, vor menține comunitatea școlară în siguranță în această perioadă.”

🍀 Legile defăimării din Irlanda sunt folosite pentru a „presa jurnaliștii” – spune un comisar al UE

Procesele din Irlanda „ridică îngrijorări” cu privire la libertatea de expresie și de a expune corupția

Legile defăimării irlandeze ar trebui revizuite, deoarece ar putea suprima capacitatea mass-media de a expune corupția, a spus comisarul european pentru justiție Didier Reynders.

Domnul Reynders va prezenta îngrijorările într-o întâlnire virtuală cu comisia pentru afaceri europene Oireachtas, într-o discuție ce vizează istoricul Irlandei privind independența judiciară, pluralitatea mass-media și măsurile anticorupție.

“Legile defăimării irlandeze ridică îngrijorări cu privire la capacitatea presei sau a mass-media de a expune corupția”, a declarat Reynders pentru cotidianul The Irish Times.

Legile defăimării irlandeze sunt notorii de stricte, oferind o oportunitate pentru procesele împotriva jurnaliștilor și a organizațiilor media, procese care sunt adesea folosite pentru a „pune presiune asupra jurnaliștilor”, a spus dl Reynders.

„Vom vedea dacă este posibil să schimbăm situația cu intenția guvernului de a revizui legislația privind defăimarea.”

În raportul său privind Irlanda, Comisia a semnalat „utilizarea frecventă și costurile ridicate ale cazurilor de defăimare” ca un impediment pentru libertatea mass-media, printre alte aspecte, inclusiv lipsa concurenței în serviciile juridice care determină creșterea costurilor.

Cu toate acestea, Irlanda este printre țările UE afectate mai ușor de problemele statului de drept, iar deschiderea sa către reforme este încurajatoare, a spus dl Reynders.


🍀 Un copil a primit 90.000 de euro pentru o cădere la Montessori

Curtea a auzit că unele dintre cicatricile copilului sunt permanente și că este puțin probabil ca o cicatrice mai mare să fie îmbunătățită chiar și prin intervenție chirurgicală.

Un copil care a căzut în mărăcini la o creșă Montessori și a rămas cu cicatrici faciale a primit o despăgubire de 90.000 de euro la Înalta Curte.

Domnul judecător Garrett Simons, a declarat că soluționarea pentru Cara Faye O’Brien O’Keeffe, care acum are șase ani, este „foarte generoasă” și nu a ezitat să o aprobe.

În aprilie 2018, când fetița avea trei ani și jumătate, curtea a auzit că a căzut în mărăciniși în timp ce juca la creșa Deerpark Montessori din Howth, Co Dublin. A suferit tăieturi și alte leziuni în zona feței.

Ea a dat în judecată prin tatăl ei, Mark O’Brien, susținând că mărăcinii au fost lăsați să crească la marginea zonei de joacă și că nu era supravegheată la momentul accidentului.

Avocații ei au declarat instanței că sunt mulțumiți de ofertă. Judecătorul a spus că acesta a fost un accident nefericit în care copilul a suferit „răni destul de urâte”. Curtea a auzit că unele dintre cicatrici sunt permanente și că este puțin probabil ca o cicatrice mai mare să fie îmbunătățită prin intervenție chirurgicală.

Deși Cara nu este conștientă de cicatrici acum, ar putea fi în adolescență, a spus judecătorul.

🍀 Închisoare pentru doi români care au jefuit o femeie de 87 de ani

Doi români care au urmărit o femeie în vârstă de 87 de ani, care tocmai a retras 2.000 de euro de la o bancă și au păcălit-o în timp ce îi furau din geantă au fost trimiși la închisoare.

Robert Malole (43 de ani) și Gheorghe Cocos (44 de ani) au fost prinși de camerele de supraveghere cum au urmărit femeia la bancă, la un magazin, la farmacie și la mașina ei.

Cocos s-a apropiat și i-a cerut să-i arate o locație pe o hartă care îi obstrucționa vederea la geantă în timp ce banii erau furați.

Curtea a auzit că Garda a urmărit perechea pe imaginile camerelor de supraveghere și a urmărit mașina închiriată folosind pașapoartele lor reale. Bărbații au rambursat integral banii luați de la victimă.

Malole și Cocos, ambii cu adresa la Cardy Rock Ave, Balbriggan, Dublin și originari din România, s-au declarat vinovați la Curtea Penală a Circuitului Dublin pentru furtul din Brackenstown Road, Swords, pe 20 octombrie 2020.

Malole are nouă condamnări anterioare, inclusiv furt, furt calificat și fraudă. Cocos are trei condamnări anterioare și execută în prezent o pedeapsă de doi ani, cu ultimele 8 luni suspendate pentru furt, care a fost impusă luna trecută în Bray Circuit Court.

Judecătorul Martin Nolan a declarat că această infracțiune este „deosebit de gravă”. El a spus că bărbații au văzut o oportunitate și au profitat de femeie.

“A încercat să-l ajute pe unul dintre ei și i-au fost furați banii”, a spus el. El a luat act de declarația de impact a victimei înaintată în instanță și de efectul pe care infracțiunea l-a avut asupra ei.

El a spus că furtul a fost un truc, nu unul violent, și a notat că bărbații au fost amândoi sub presiune financiară, au venit în Irlanda pentru a încerca să-și ajute financiar familiile.

Judecătorul Nolan a luat în considerare faptul că Malole execută o pedeapsă, care va expira în februarie anul viitor, și a impus o pedeapsă de opt luni consecutive pedepsei sale actuale.

El a impus o pedeapsă de 20 de luni de închisoare lui Cocos, observând că cazierul lui este „mai cuprinzător”.

Curtea a auzit că bărbații s-au declarat vinovați într-o etapă foarte devreme și le pare rău.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda a fost scoasă de pe lista galbenă pe 5 martie, deci nu mai e nevoie de test PCR și nici nu se mai intră în carantină începând cu data de 06 martie ora 21:00.