🍀 SUA, Franța, Italia, Canada și alte 12 țări au fost adăugate pe lista de carantină hotelieră

Guvernul a decis să adauge mai multe țări europene, precum și SUA și Canada pe lista obligatorie de carantină hotelieră a Irlandei, la o reuniune special convocată vineri seară.

16 țări au fost adăugate pe listă. Acestea includ Belgia, Franța, Italia și Luxemburg, SUA și Canada.

Celelalte țări de pe listă sunt Bangladesh, Kenya, Pakistan, Turcia, Armenia, Bermuda, Bosnia și Herțegovina, Curaçao, Maldive și Ucraina.

De asemenea, a fost luată o decizie de a scoate Israelul, Albania și St. Lucia de pe lista țărilor pentru carantină hotelieră obligatorie. Cu toate acestea, Guvernul a fost de acord că oricine se află în prezent în carantină obligatorie și care a călătorit din sau prin aceste state trebuie să-și finalizeze perioada de carantină.

Statele care vor fi adăugate pe listă vor fi incluse ca prioritate în sistemul de rezervare pentru carantina hotelieră obligatorie la începutul săptămânii viitoare, pasagerii din aceste state intrând în carantină începând de la ora 4 dimineața joi, 15 aprilie.

Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a declarat că protejarea sănătății publice de urgență a fost în prim-planul acestor decizii privind carantina obligatorie.

„Aceasta este o altă decizie fermă luată în urma sfaturilor de sănătate publică referitoare la variantele periculoase de Covid-19. Aceste variante prezintă un risc semnificativ pentru lupta noastră împotriva acestei boli și pentru programul nostru de vaccinare. Această decizie întărește, de asemenea, biosecuritatea Irlandei, asigurându-ne că avem cele mai puternice măsuri în vigoare din Europa ”, a spus el în urma întâlnirii.

Surse guvernamentale au declarat pentru The Irish Times că există în prezent 650 de camere de hotel disponibile pentru carantină obligatorie, dar numărul lor va crește la peste 1.100 până la sfârșitul lunii.

Cifrele publicate de Departamentul Transporturilor arată că, în ultima săptămână, aproape 3.000 de persoane au sosit în Irlanda din Franța, Germania, Italia și Statele Unite.

Impulsul de a adăuga mai multe țări la listă a provocat săptămâna trecută divergențe între departamentele guvernamentale, cu o opoziție vehementă în special din partea Departamentului Afacerilor Externe.

Austria era singurul stat membru UE pe listă, care este dominată de țări din America de Sud, Africa subsahariană și Orientul Mijlociu.

🍀 1.200 de cereri de cetățenie irlandeză procesate prin noul sistem online

Aproximativ 1.200 de persoane au devenit cetățeni irlandezi în ultimele 10 săptămâni printr-un proces temporar de naturalizare online introdus în ianuarie pentru a elimina restanțele de cereri.

Departamentul Justiției a anunțat vineri că a contactat 4.000 de persoane în etapele finale ale naturalizării încă din ianuarie pentru a le oferi șansa de a finaliza acest proces prin semnarea unei declarații legale de loialitate, mai degrabă decât prin participarea la o ceremonie de acordare a cetățeniei. Cele mai multe dintre persoane așteptau o decizie cu privire la cererea lor de cetățenie de 2½ ani, potrivit departamentului.

În timp ce Guvernul și-a îndeplinit angajamentul de a contacta 4.000 de persoane, cifrele de vineri arată că doar 30% (1.200) dintre acestea au finalizat procesul de a deveni cetățean irlandez. Primele cinci naționalități cărora li s-au eliberat certificatele încă din ianuarie au fost persoane din Regatul Unit, Polonia, India, România și Nigeria.

Ministrul Justiției, Helen McEntee, a declarat vineri că alte 1.159 de persoane au returnat declarațiile legale semnate și vor primi certificatele de naturalizare „în următoarele săptămâni”.

🍀 Încă sunt organizate petreceri în case – amenzi în valoare de 737.400 € spune Garda

Grupuri de oameni continuă să se adune la petreceri și adunări sociale, potrivit celei mai recente actualizări privind încălcarea reglementărilor de sănătate publică dată publicității de An Garda Síochána.

“În unele cazuri, în special în legătură cu petrecerile organizate în case, gardaí găsește grupuri de până la 30 până la 40 de persoane. Într-un caz, în weekendul trecut, aproximativ 100 de persoane au fost găsite la o astfel de petrecere”.

Acestea nu sunt doar încălcări ale reglementărilor, ci reprezintă un risc pentru persoanele implicate, familiile și cei dragi și continuă să pună în pericol sănătatea tuturor și ieșirea din pandemia Covid-19.

Au fost date amenzi totalizănd 737.400 de euro pentru organizarea sau participarea la o petrecere. Aceasta sumă include 675 amenzi de 500 de euro fiecare pentru organizarea unei petreceri în casă și 2.666 amenzi de 150 euro amenzi pentru participarea la o petrecere.

Până ieri, la închiderea activității, au fost emise 13.972 amenzi de 100 euro pentru călătorii neesențiale și 1.046 amenzi de 500 euro pentru călătorii neesențiale către aeroporturi / porturi.

Au fost emise 337 de amenzi de 80 de euro pentru nepurtarea măștii și 377 de amenzi de 100 de euro pentru călătorii neesențiale de către persoane care nu au reședința obișnuită în stat.

An Garda Síochána a spus că Garda va continua “verificările la nivel național și vor fi patrule de înaltă vizibilitate la locurile publice, parcuri și locuri pitorești din întreaga țară în acest weekend, în sprijinul reglementărilor de sănătate publică”.


🍀 Guvernul va reduce suma plății de șomaj pentru pandemie în timp ce a anunțat că va extinde termenul de acordare

Guvernul urmează să reducă plata șomajului pandemic PUP, în timp ce extinde schema de asistență socială până în primăvara anului 2022. Plățile PUP de asistență socială de urgență au fost introduse în martie, odată cu introducerea restricțiilor COVID-19.

Persoanele ale căror venituri au fost afectate de pandemie au fost eligibile să solicite fie 350 euro, fie 203 euro pe săptămână. Schema a fost inițial prelungită până la 10 august, dar conform noilor informații se așteaptă să fie prelungită până în primăvara anului 2022.

Potrivit cotidianului Sunday Times, schema va fi extinsă ca parte a pachetului de stimulare din iulie. Planul de 3 miliarde de euro va fi dezvăluit de ministrul pentru întreprinderi, comerț și ocuparea forței de muncă, Leo Varadkar, săptămâna viitoare.

Cu toate acestea, ziarul scrie că guvernul ar putea reduce în continuare plata șomajului pandemic.

Se înțelege că guvernul poate reduce treptat plata de la 350 euro la 300 euro. Ulterior plata va fi redusă la 250 euro. Ziarul nu a raportat dacă guvernul va modifica sau nu rata plății de 203 euro.

De asemenea, este de așteptat ca sistemul de subvenționare a salariilor să fie prelungit. Acest sistem îi ajută pe angajatori să își plătească personalul dacă afacerea lor a fost afectată de criză. Această schemă trebuia să rămână în vigoare până la 31 august. Cu toate acestea, The Sunday Times raportează, de asemenea, că statul nu mai poate acoperi 85% din salariile angajaților.

Numărul persoanelor care au solicitat plata săptămâna trecută a scăzut la 350.000 săptămâna trecută. În săptămâna precedentă, 412.900 au primit plata asistenței sociale.

🍀 Femeie ofițer Garda rănită și dusă la spital după ce a fost lovită cu o mașina în timpul unui control

O femeie ofițer garda care patrula în Cork a fost rănită și dusă la spital după ce a fost lovită de o mașină care fusese oprită.

Ofițerul patrula joi în Skibereen la aproximativ 19:30, când a asistat la o tranzacție suspectă de substanțe interzise și a oprit o mașină despre care se crede că a fost implicată.

Când Garda s-a apropiat de mașină pentru a vorbi cu șoferul, mașina a demarat și a lovit ofițerul. Femeia a fost rănită în urma coliziunii și a fost dusă la Spitalul Universitar Cork, unde, se înțelege, rămâne în continuare internată pentru tratament.

Garda a confirmat că rănile provocate nu-i pun în pericol viața.

După incident, Garda a efectuat două percheziții separate, una în apropierea locului incidentului și alta într-o zonă diferită din Skibereen. În cursul acestor percheziții, au fost descoperite bani și o cantitate de canabis.   Doi bărbați au fost arestați la locul perchezițiilor – un bărbat, în vârstă de 20 de ani, la prima percheziție și un alt bărbat, în vârstă de 30 de ani la a doua percheziție.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro