🍀 30 de decese legate de Covid și 311 de cazuri noi anunțate la conferința de presă de marți seara
Departamentul Sănătății a fost notificat de 311 de noi cazuri și 30 de decese legate de virusul Covid-19.
12 dintre decese au avut loc în această lună, 13 în februarie și patru în ianuarie. Un deces este încă analizat. Până acum au existat 4.452 de decese legate de Covid în Irlanda de când a început pandemia aici cu peste un an în urmă.
Vârsta medie a noilor cazuri este de 34 de ani, iar 64% din cazurile raportate aseara au sub 45 de ani. 135 dintre cazuri sunt în Dublin, 29 în Kildare, 21 în Cork, 18 în Limerick și 14 în Louth. Restul de 94 de cazuri sunt răspândite în alte 16 comitate.
Nu au fost raportate cazuri noi în Donegal, Monaghan, Cavan, Sligo și Leitrim.
Acum sunt 397 de persoane cu Covid-19 care sunt internate în spitalele din toată țara. Numărul persoanelor la terapie intensivă este de 95, în scădere cu opt față de o zi înainte.
🍀 Au fost aprobate noi ghiduri pentru compensațiile bănești pentru vătămare corporală, ghiduri menite să rezolve problema cererilor de asigurare ridicate
Măsura va însemna modificarea Legii Consiliului judiciar și a Legii Consiliului de evaluare a vătămărilor personale. Noile reglementări urmează să intre în vigoare începând cu luna viitoare și prevăd sume mai mici pentru vătămări corporale minore.
Anunțând aprobarea noilor linii directoare marți, Ministrul Justiției Helen McEntee a declarat că crede că s-a găsit „echilibrul corect” între combaterea costurilor mari de asigurare și protejarea atât a părților vătămate, cât și a celor care trebuie să apere creanțele.
„Sper că noile linii directoare vor avea un impact asupra acordării daunelor în cazurile de vătămare corporală și vor reduce costurile asigurărilor. Vom continua să evaluăm impactul liniilor directoare și, dacă trebuie să luăm măsuri suplimentare, o vom face ”, a spus ea.
Orientările stabilesc nivelul daunelor care pot fi acordate sau evaluate în ceea ce privește vătămările corporale.
Judecătorii au votat adoptarea noilor linii directoare la o ședință sâmbăta trecută. Majoritatea membrilor Consiliului Judiciar, 146 din 168, au participat la ședința virtuală și 83 au votat pentru, și 63 au votat împotriva, liniilor directoare.
Noile linii directoare privind acordarea de daune personale vor intra în vigoare „în câteva săptămâni”
În timp ce instanțele își vor păstra independența și discreția atunci când acordă despăgubiri generale, va fi obligatoriu ca judecătorii să evalueze despăgubirile ținând seama de orientările noi și vor trebui să precizeze, în hotărâri, motivele pentru care s-au îndepărtat de acestea.
Liniile directoare propun o creștere modestă a recompenselor pentru răniții catastrofali, iar daunele generale maxime pentru astfel de leziuni vor fi majorate de la 500.000 EURO la 550.000 EURO. Scopul este de a se asigura că despăgubirile pentru leziunile mai mici sunt proporționate cu acel maxim.
În cazul unei fracturi simple a nasului, fără deplasare, cu o recuperare completă, de exemplu, liniile directoare prevăd o despăgubire între 500 și 3.000 de euro, când Cartea Cuantică existentă prevede sume între 18.000 și 21.000 de euro.
Liniile directoare noi prevăd daune între 17.500 și 27.500 euro pentru pierderea totală a degetului inelar și între 10.000 și 17.500 euro pentru pierderea parțială. Cartea Cuantică prevede până la 57.200 EURO pentru pierderea totală și până la 43.300 EURO pentru pierderea parțială.
O amputare a degetului mare ar atrage daune între 28.000 și 45.000 de euro în conformitate cu liniile directoare, în timp ce Cartea Cuantică prevede până la 70.600 de euro.
Liniile directoare se vor aplica cererilor deja făcute la Comitetul de evaluare a vătămărilor personale (PIAB), cu excepția cazului în care a fost făcută o evaluare.
Cartea Cuantică va continua să se aplice acolo unde au fost făcute evaluări PIAB sau în cazul în care o audiere este deja în fața instanțelor.
🍀 NCT-ul o afacere profitabilă – profit săptămânal de 1.55 milioane de euro
Compania care operează testul auto național (NCT) a înregistrat profituri săptămânale de 1,55 milioane EURO în 2019, în timp ce veniturile înainte de impozitare au crescut cu 19% la 5,92 milioane EURO.
Noile cifre arată că veniturile Applus Car Testing Service Ltd au crescut marginal la 80,84 milioane EURO în 2019. Contractul NCT de 10 ani operat de compania spaniolă Applus s-a încheiat în iunie anul trecut, iar firma a re-licitat cu succes un nou contract de 10 ani.
Compania a efectuat un total de 1,39 milioane de teste complete în 2019, în creștere de la 1,27 milioane de teste complete în anul precedent. Cu toate acestea, anul trecut, impactul Covid-19 a contribuit la reducerea numărului de teste complete la 1 milion.
Directorii declară două evenimente neașteptate semnificative – Covid-19 și erorile la sistemele de ridicare din centrele de testare în 2020 „vor face ca cifrele viitoare să difere semnificativ de rezultatele așteptate”.
Datorită Covid-19, centrele de testare s-au închis pe 28 martie și nu s-au redeschis până pe 8 iunie, compania fiind nevoită să concedieze temporar marea majoritate a personalului pentru perioada respectivă.
Directorii au mai spus că necesitatea de a remedia defectele ascensoarelor de la centrele de testare la începutul anului 2020 „este de așteptat să provoace o creștere a cheltuielilor generale, determinată de costurile cu numărul de angajați, pentru a elimina restanțele”.
Veniturile din testarea auto națională au crescut de la 71,38 milioane EURO la 74,25 milioane EURO în 2019, în timp ce compania a generat, de asemenea, 4,5 milioane EURO din VRT Import Conformance Inspection și 1,6 milioane EURO din „venituri auxiliare”.
Testul auto național a fost introdus în 2000 pe baza unei directive a UE.
Numerul angajaților companiei au rămas statice la 802, în timp ce cheltuielile cu personalul au crescut de la 34,34 milioane EURO la 36,33 milioane EURO.
🍀 Irlanda ocupă ultimul loc în UE în ceea ce privește ajutorul de stat pandemic acordat companiilor
Sume inegale de ajutor de stat ridică îngrijorări cu privire la denaturarea concurenței în interiorul blocului comunitar.
Irlanda s-a clasat pe ultimul loc în Uniunea Europeană la valoarea ajutorului de stat acordat companiilor în 2020 din cauza pandemiei Covid-19 proporțional cu dimensiunea economiei sale, conform cifrelor colectate de Comisia Europeană.
UE și-a relaxat restricțiile privind ajutoarele de stat pentru a permite guvernelor să ia măsuri de urgență pentru a susține afacerile în timpul pandemiei, iar aproximativ 542 miliarde de euro au fost repartizate în întregul bloc comunitar între martie și decembrie 2020, potrivit unui raport văzut de cotidianul The Irish Times .
Peste un sfert au fost acordate de Franța (155,36 miliarde EURO), urmată de Italia (107,9 miliarde EURO), Germania (104,25 miliarde EURO) și Spania (90,8 miliarde EURO) – la cea din urmă reprezentând 7,3% din produsul intern brut al Spaniei, cel mai mare ajutor acordat companiilor în comparație cu mărimea economiei sale.
În schimb, Irlanda a acordat ajutoare de doar 0,93 miliarde de euro în perioada respectivă, care a reprezentat 0,26% din PIB-ul național, cea mai mică proporție din toată Uniunea Europeană.
Cifrele nu includ măsuri generale de sprijin economic, cum ar fi reduceri de impozite sau plata șomajului pandemic.
🍀 Șoferii care încetinesc doar când trec prin dreptul camerelor de detectare a vitezei vor fi “prinși” de noul sistem
Noua meteodă de detectare care măsoară „viteza medie” care va fi testată pe M7 în Co Tipperary
Șoferii care încalcă limita de viteză pe autostrăzi, dar evită să fie prinși încetinind în timp ce trec pe lângă camerele de viteză, vor fi vizați de un nou sistem de măsurare a „vitezei medie” introdus de Garda și de operatorii de drumuri din Infrastructura de Transport Irlanda (TII).
Sistemele de detectare a vitezei medii notează timpul în care un vehicul trece mai întâi unul și apoi un al doilea punct de control de-a lungul unei autostrăzi. Prin setarea punctelor la o distanță definită, sistemul poate calcula automat viteza medie a vehiculului pe măsură ce se deplasează de la primul punct la al doilea.
De exemplu, dacă Punctul A și Punctul B sunt setate la 120 de kilometri distanță, vehiculul poate parcurge în mod legal acea distanță într-o oră, călătorind la viteza maximă de 120 kilometri pe oră. Dacă un vehicul ajunge de la A la B în mai puțin de o oră, trebuie să fi depășit limita de viteză, iar proprietarul înregistrat s-ar putea aștepta să primească o amendă și puncte de penalizare.
Sistemul de detectarea a vitezei medii este văzut de susținătorii siguranței rutiere ca o metodă mai bună decât un radar cu un singur punct, a cărui locație devine în general cunoscută șoferilor de-a lungul timpului.
Un sistem mediu de detectare a vitezei a fost introdus cu succes în Tunelul Dublin pentru a combate viteza în 2017. De atunci, numărul șoferilor care depășesc limita de viteză de 80 km / oră în tunel a scăzut de la aproximativ 55% la puțin peste 10%.
Acum, TII și Garda intenționează să introducă sistemul de viteză medie pe autostrada M7 în Co Tipperary.
Sistemul va calcula viteza medie a vehiculelor între joncțiunea 26 Nenagh (vest), până la joncțiunea 27 (Birdhill). Traseul a fost ales ca proiect pilot de test, deoarece traficul cu volum redus, transformă porțiunea de drum în una în care șoferii tind să accelereze, conform TII.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Irlanda a fost scoasă de pe lista galbenă pe 5 martie, deci nu mai e nevoie de test PCR și nici nu se mai intră în carantină începând cu data de 06 martie ora 21:00.