☘️ Irlanda a cerut returnarea a 2.758 solicitanți de azil în ultimii patru ani, dar doar 31 au fost efectiv trimiși înapoi
În ultimii patru ani, Irlanda a solicitat returnarea a peste 2.750 de solicitanți de azil către țările UE în care aceștia au ajuns prima dată sau unde au cerut protecție internațională. Cu toate acestea, doar 31 dintre aceștia au fost trimiși înapoi, conform datelor furnizate de Departamentul de Justiție.
În aceeași perioadă, Irlanda a primit 626 de cereri de tip “take back” și “take charge” din partea altor țări europene și a acceptat responsabilitatea pentru 182 dintre ele, din care doar 54 au fost efectiv implementate.
Departamentul a recunoscut că sistemul de transferuri între țări nu este „adecvat scopului” și că regulamentul cunoscut sub numele de “Dublin Regulation” are probleme majore și este ineficient. Conform acestui regulament, o persoană care solicită azil ar trebui să depună o singură cerere de protecție internațională în țara UE unde a ajuns prima dată.
Cu toate acestea, în realitate, mulți solicitanți de azil se mută către locuri unde au familie sau prieteni, unde munca sau sprijinul social sunt mai accesibile, sau fac cereri multiple în diferite țări.
Datele publicate de departament arată că, între ianuarie 2020 și aprilie 2023, Irlanda a făcut 2.758 de cereri către alte țări UE pentru a prelua responsabilitatea unui solicitant de azil. Cele mai multe cereri au fost înregistrate în 2020, când s-au depus 977 de astfel de solicitări. În același an, doar 15 persoane au fost efectiv transferate, reprezentând aproximativ 1,5% din totalul cazurilor.
În 2021, pandemia de Covid-19 a redus semnificativ migrația în Europa, Irlanda depunând 198 de cereri de transfer, dar doar patru persoane au fost returnate în acel an.
În 2022 și 2023, Irlanda a continuat să depună un număr considerabil de cereri, 698 și 592 respectiv, însă numărul de returnări efective a rămas foarte scăzut, cu doar trei cazuri în fiecare an.
În primele trei luni ale acestui an, departamentul a solicitat transferul a 293 de solicitanți de protecție internațională către alte țări UE, dar până la sfârșitul lunii trecute, doar șase transferuri au fost realizate.
Cele mai multe cereri de transfer au fost adresate către Grecia, Germania, Suedia, Italia, Franța și, până la Brexit, către Marea Britanie.
În ceea ce privește cererile primite, între 2020 și mijlocul acestui an, Irlanda a primit 626 de solicitări de transfer, majoritatea provenind din Marea Britanie. Dintre acestea, Irlanda a acceptat 182 de cereri, dintre care aproape jumătate proveneau din Regatul Unit.
Un purtător de cuvânt al departamentului a menționat că dificultățile cu sistemul de transferuri au fost un factor cheie în sprijinul Irlandei pentru noul Pact UE privind Migrația și Azilul. Acesta urmărește crearea unei proceduri de azil mai echitabile, sustenabile și eficiente, atât în condiții normale, cât și în situații de criză migratorie.
☘️ Taoiseach-ul Simon Harris declară război lui Elon Musk și rețelelor sociale pentru ură și rasism online
Taoiseach-ul Simon Harris a anunțat un summit major pentru siguranța online și a trimis scrisori către departamentele guvernamentale cheie, prezentând planurile de a sancționa companiile de social media pentru modul în care gestionează amenințările, bullying-ul și răspândirea dezinformării online. Harris subliniază că platformele de social media nu mai pot fi un „loc de ascunzătoare pentru agresori” sau pentru cei cu „motive sinistre” care incită la violență.
Taoiseach-ul este deosebit de îngrijorat de reacția lentă a unor companii de social media atunci când sunt informate despre conținuturi malițioase. El a dat exemplu familiile care raportează o postare problematică într-o seară, iar a doua zi, până la primirea unui răspuns, conținutul este deja redistribuit, provocând daune considerabile.
Harris a recunoscut că, deși companiile de social media au făcut eforturi pentru a combate conținutul dăunător, este clar că există în continuare prea mult material violent, fals, plin de ură și rasism care incită la violență. „Așa ceva nu ar fi tolerat de ziarele sau televiziunile noastre, așa că nu ar trebui să fie tolerat nici de companii de social media care valorează miliarde de euro”, a adăugat el.
Această intervenție a lui Harris vine în contextul în care un bărbat a fost arestat pentru o amenințare cu bombă asupra locuinței lui și o altă investigație a fost lansată în urma unei amenințări cu moartea adresată familiei lui Harris pe Instagram.
Companiile de social media, precum X (fostul Twitter) și Facebook, au fost acuzate că au alimentat recentele proteste violente din Irlanda și Marea Britanie.
O nouă eră de reglementare, după eșecul autoreglementării
Săptămâna trecută, Tánaiste Micheál Martin a descris violențele din Nord și din Marea Britanie ca fiind alimentate de „informații prostești și lipsite de sens” răspândite pe platformele de social media, subliniind că platforma X, deținută de Elon Musk, este deosebit de problematică. Martin și-a exprimat îngrijorarea față de nivelul de violență și a afirmat că guvernele trebuie să ia măsuri împotriva giganților social media, dintre care doar câțiva cooperează cu liderii naționali.
Harris a precizat că summit-ul său privind siguranța online, care va avea loc în următoarele săptămâni, va avea ca scop identificarea măsurilor pentru protejarea copiilor de pericolele rețelelor sociale, combaterea dezinformării și asigurarea respectării legilor pentru a pedepsi infracțiunile online.
De asemenea, el a anunțat că noul Cod de Siguranță Online, care va fi publicat în curând de Coimisiún na Meán, va fi „în fruntea eforturilor Irlandei și ale UE de a valorifica beneficiile social media, protejând în același timp cetățenii de conținutul dăunător”.
Coimisiún na Meán, un organism de reglementare puternic, este responsabil pentru asigurarea faptului că giganții social media gestionează corect conținutul ilegal de pe platformele lor. Regulatorul nu a impus până acum amenzi sub DSA, dar are puterea de a nu doar amenda, ci și de a urmări penal șefii companiilor de social media. „Era autoreglementării acestor companii s-a încheiat cu adevărat”, a spus Harris.
Acest an va fi marcat de impunerea de coduri obligatorii, sancțiuni financiare și responsabilități personale pentru companiile de social media. Harris a avertizat că cei care cred că Irlanda nu va fi fermă în această privință vor afla cât de greșit se înșală.
☘️ Peste 5.400 de persoane au decedat în departamentele de urgență din spitale în ultimii cinci ani
Peste 5.400 de persoane au murit în departamentele de urgență ale spitalelor din Irlanda în ultimii cinci ani, conform unor date recente obținute prin cereri de informații în baza Legii privind libertatea informațiilor (FOI) de publicația Irish Medical Times (IMT).
Anul trecut, au fost înregistrate 1.161 de decese în cele 22 de departamente de urgență din țară, o cifră mai mică decât în anul precedent, dar totuși mai mare decât în 2019, înainte de pandemia Covid-19.
Odată cu creșterea populației, numărul pacienților care ajung în departamentele de urgență a crescut constant, ajungând anul trecut la 1,7 milioane de prezentări.
Serviciul Național de Sănătate (Health Service Executive) a precizat că datele disponibile la nivel înalt privind decesele din departamentele de urgență nu fac diferențiere între cei care erau așteptați să moară, cei care au suferit condiții medicale sau chirurgicale catastrofale și neașteptate, victimele unor traume sau pacienții care s-au deteriorat brusc în timpul tratamentului.
Datele obținute prin FOI arată că Spitalul Universitar Cork (158), Spitalul Universitar St Vincent’s (105) și Spitalul Beaumont (86) au înregistrat cel mai mare număr de decese în departamentele de urgență anul trecut.
Oficialii din domeniul sănătății au subliniat că există o varietate de factori care contribuie la decesele din departamentele de urgență, inclusiv numărul și profilul de vârstă al pacienților din zona de acoperire și severitatea afecțiunilor lor.
Cork este, de asemenea, unul dintre cele mai aglomerate departamente de urgență din țară.
Spitalul St Vincent’s din Dublin deservește o zonă cu cel mai mare număr de persoane în vârstă și cu mai multe cămine de bătrâni decât orice altă parte a țării.
Dr. Conor Deasy, președintele Asociației Irlandeze pentru Medicină de Urgență, a declarat pentru IMT că există mulți factori implicați, inclusiv faptul că rata de supraviețuire pentru stopul cardiac în afara spitalului este de doar 7%. Acești pacienți sunt aduși în cel mai apropiat departament de urgență, iar rezidenții căminelor de bătrâni, care se află în procesul de a muri, sunt și ei aduși la urgențe.
☘️ Aproape 70 de aplicații pentru primul program de achiziție de locuințe accesibile al Consiliului Local Dublin
Douăsprezece cumpărători norocoși au primit oferte după ce Consiliul Local Dublin a organizat o loterie pentru selectarea beneficiarilor primului program de achiziție de locuințe accesibile din ultimul deceniu. Programul, destinat locuințelor cu trei camere din Oileáin na Crannóige, Ballymun, a atras aproape 70 de potențiali cumpărători. Prețurile acestor case încep de la 264.285 de euro și se estimează că vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, înainte de lansarea programului de locuințe accesibile de pe Oscar Traynor Road, Coolock, unde primele case vor fi gata la începutul anului viitor.
Pentru cele 12 locuințe din Ballymun, subvenționate de stat, Consiliul Local Dublin a organizat recent o loterie pentru a selecta cumpărătorii și a făcut oferte provizorii celor care au fost selectați.
Casele cu prețuri reduse, care variază între 264.285 și 304.000 de euro, sunt considerabil mai ieftine decât cele din programul Oscar Traynor Woods, unde casele cu trei camere, de asemenea subvenționate de stat, au prețuri cuprinse între 360.931 și 475.000 de euro.
Conform schemei de stat, prețurile mai mici stabilite pentru locuințele din Ballymun permit familiilor cu venituri mai mici să fie eligibile pentru cumpărare. De exemplu, o familie cu un venit minim de 59.000 de euro poate cumpăra o casă cu trei camere la Oileáin na Crannóige, în timp ce pentru locuințele similare din Oscar Traynor Woods, aflate la doar 3 km distanță în Coolock, venitul minim eligibil este de 81.000 de euro.
Cumpărătorii cu venituri de 59.000 de euro ar putea achiziționa o locuință în Oscar Traynor Woods, dar ar fi eligibili doar pentru un apartament cu o cameră.
În timp ce Oscar Traynor Woods este construit printr-un parteneriat între consiliu și dezvoltatorul privat Glenveagh, Oileáin na Crannóige este dezvoltat de consiliu în colaborare cu organizația non-profit de locuințe Ó Cualann. Cu toate acestea, consiliul a declarat că prețul locuințelor reflectă valorile de piață din fiecare zonă.
Schema funcționează prin oferirea unui discount pe prețul de piață cumpărătorilor eligibili, statul luând o participație în locuință pentru a reflecta discountul acordat. Pentru locuințele din Ballymun, maximul de participație pe care consiliul o va deține este de puțin peste 15%, în timp ce în Coolock, participația consiliului va fi de aproape 28%. În ambele cazuri, participația statului este rambursabilă la vânzarea proprietății sau după un maxim de 40 de ani.
Ó Cualann gestionează schemele sale de achiziție de locuințe accesibile, folosind un model de cooperativă, în Ballymun din 2017. Ultimul program de stat a fost întrerupt în 2011, când prăbușirea pieței imobiliare a dus la vânzarea de locuințe pe piața liberă la prețuri mai mici decât cele din schemele subvenționate de stat.
Aplicațiile pentru primele 16 locuințe din Oscar Traynor Woods, unde prețurile încep de la 254.358 de euro pentru apartamentele cu o cameră, sunt deschise și se vor închide pe 20 august.
☘️ Canabis în valoare de peste 16 milioane de euro descoperit la Portul Rosslare
Peste 16 milioane de euro în canabis au fost confiscate la Portul Rosslare, după ce au sosit pe un feribot din Spania. Gardaí și ofițerii de la Vamă au descoperit drogurile astăzi, în urma percheziției unui container neînsoțit.
Până în prezent, nu au fost efectuate arestări.
„Astăzi, sâmbătă, 10 august 2024, Gardaí a asistat ofițerii de la Vamă în confiscarea a aproximativ 783 kg de canabis erbaceu și 70 kg de rășină de canabis, cu o valoare estimată la aproximativ 16.086.000 de euro, la Rosslare Europort,” a declarat un purtător de cuvânt.
„Drogurile suspecte au fost descoperite atunci când ofițerii de la Vamă, cu asistența An Garda Síochána, au oprit și percheziționat o unitate de transport neînsoțită care a coborât de pe un feribot.”
Drogurile sunt acum supuse unei analize de către Forensic Science Ireland (FSI).
Gardaí a confirmat că investigațiile sunt în desfășurare.
Un purtător de cuvânt al Vămii a adăugat: „Astăzi, ca rezultat al profilării riscurilor și cu ajutorul scannerului cu raze X și al câinelui detector Jasper, ofițerii de la Vamă au confiscat aproximativ 783 kg de canabis erbaceu și 70 kg de rășină de canabis, cu o valoare estimată la aproximativ 16.086.000 de euro, la Rosslare Europort.”
Drogurile ilicite au fost descoperite când ofițerii de la Vamă, cu asistența An Garda Síochána, au oprit și percheziționat o unitate de transport neînsoțită care a coborât de pe un feribot din Bilbao, Spania.
Aceasta captură face parte din operațiunile continue ale Vămii care vizează grupările de crimă organizată și importul, vânzarea și distribuția de droguri ilegale. Publicul sau afacerile care au informații despre traficul de droguri sunt încurajate să contacteze Vama confidențial la numărul 1800 295 295.