🍀 Cei vaccinați ar putea fi scutiți de carantina obligatorie la hotel, spune un ministru al Guvernului Irlandei
Persoanele care au fost complet vaccinate împotriva Covid-19 ar putea fi în curând scutite de carantina hotelieră obligatorie în Irlanda, potrivit Ministrului Transporturilor.
Eamon Ryan a declarat pentru postul de radio Newstalk că scutirile pentru cei care au fost vaccinați ar putea fi în curând introduse, sub rezerva sfatului oficialilor din domeniul sănătății publice.
În prezent, oricine călătorește dintr-o listă de 59 de țări cu „risc ridicat” este obligat să facă o carantină hotelieră obligatorie de două săptămâni și să prezinte dovezi ale unui test PCR negativ, indiferent de statutul lor de vaccinare.
„Nu avem un proces internațional de certificare, va trebui să așteptăm din nou sfaturi de sănătate și că există încă o anumită îngrijorare în cadrul autorităților sanitare cu privire la faptul că chiar și persoanele vaccinate pot transmite virusul”, a spus dl Ryan.
„Așadar, suntem prudenți în acest sens, dar m-aș aștepta ca [scutirea] să fie o schimbare pe care o vom vedea în următoarele săptămâni și luni”.
🍀 Doi călători din Israel au fost eliberați din carantina hotelieră obligatorie
Două persoane care au contestat detenția în carantină obligatorie la hotel au fost eliberate provizoriu până la așteptarea ședinței judecătorești.
Ambele persoane, un bărbat irlandez și o femeie israeliană, călătoriseră separat din Israel și ambele spun că au fost complet vaccinate împotriva Covid-19 înainte de a ajunge în Irlanda.
Israelul se afla pe lista țărilor din care călătorii trebuie să intre în carantină obligatorie la hotel. Cu toate acestea, Israelul a fost eliminat de pe listă în urma unei reuniuni a Guvernului avută vineri.
Derek Jennings (47 de ani), care a zburat acasă pentru a fi alături de tatăl său grav bolnav, a fost eliberat din carantina hotelieră obligatorie. Înalta Curte a auzit că tatăl bărbatului poate muri în orice moment.
Femeia israeliană Inbar Aviezer, care este asistentă medicală, a fost, de asemenea, eliberată. Ea se afla în carantină hotelieră de miercuri și este complet vaccinată.
„Sunt pe deplin de acord cu conceptul de carantină, dar întregul punct al existenței sistemului de contestații este că ar trebui analizat logic. Am făcut apel din motive umanitare ”, a declarat domnul Jennings pentru The Irish Times la scurt timp după ce a părăsit hotelul Crowne Plaza Dublin Airport din Santry.
„Tatăl meu este foarte, foarte bolnav la spital, dar apelul a fost respins de două ori. Dacă situația mea nu justifica motive umanitare, atunci ce înseamnă motive umanitare? ”
Domnul Jennings a spus că este complet vaccinat și că are un „card verde” din Israel care arată acest lucru. El a spus că a facut un test PCR negativ la ieșirea din Israel și încă unul duminică dimineață.
„Avocatul meu a făcut tot posibilul pentru a mă ajuta. L-am sunat ieri și am ieșit 24 de ore mai târziu ”, a spus el.
Domnul Jennings, care este cetățean irlandez, a început să lucreze în Israel în februarie și urma să rămână acolo până în mai. Vineri a zburat acasă, aflând că tatăl său, care are cancer, sa prăbușit și se afla în terapie intensivă. El se află într-o stare critică și poate muri în orice moment, a auzit Înalta Curte.
Cazul doamnei Aviezer va fi audiat și luni. Conform cerințelor Legii 2021 privind modificarea sănătății, ea a fost pusă în carantină la hotelul Holiday Inn Express de lângă Aeroportul Dublin de miercuri, după ce a luat un zbor din Israel.
Ea contestă constituționalitatea carantinei sale în conformitate cu articolul 40.4.2, care permite o audiere a Înaltei Curți cu privire la justificarea legală a oricărei detenții.
Ea a fost complet vaccinată împotriva Covid-19 și a avut, de asemenea, două teste PCR negative. Ea susține că este reținută ilegal. Dna Aviezer se mută în Irlanda pentru a lucra ca profesionist din domeniul sănătății și pentru a fi alături de logodnicul ei.
Sâmbătă dimineață, la Înalta Curte, judecătorul Senan Allen a ordonat ca dosarul să fie audiat în fața președintelui Înaltei Curți, de doamna judecător Mary Irvine, luni dimineață.
🍀 Miniștrii se tem restricționarea vaccinului AstraZeneca va încetini campania de vaccinare
Unii miniștrii din Guvernul Irlandei se tem că noile restricții privind utilizarea dozelor de AstraZeneca ar putea încetini campania de vaccinare într-un moment când ea trebuia accelerată.
Impactul va depinde de nivelul restricțiilor care se așteaptă să fie impuse de Comitetul consultativ național pentru imunizare (NIAC) luni, potrivit unor surse.
Se spune că comitetul consultativ va recomanda o formă de restricție privind utilizarea vaccinului AstraZeneca după ce săptămâna trecută Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a avertizat că cheagurile de sânge extrem de rare erau un efect secundar al medicamentului despre care pacienții ar trebui să fie avertizați.
Mai multe țări din UE au limitat utilizarea doar la persoanele mai în vârstă – deoarece cheagurile au afectat persoane mai tinere – în timp ce Marea Britanie l-a limitat la cei cu vârsta peste 30 de ani.
Prima opțiune, dacă este urmată de NIAC, ar provoca întreruperi semnificative ale programului de vaccinare al Irlandei, deoarece AstraZeneca este destinat să fie utilizat pentru a vaccina persoane sub 65 de ani.
Luni este prima zi din decembrie în care toți copiii se vor întoarce la școală, în timp ce limita de 5 km se termină, persoanelor li se permite să călătorească în propriul comitat sau la 20 km de propria casă dacă trec în alt comitat.
🍀 Șoferul fără asigurare a plecat la Aeroportul Dublin pentru a colecta un prieten
Un șofer care nu avea asigurare pentru mașina pe care o conducea, a fost prins de Garda în timp ce se îndrepta spre aeroportul din Dublin să colecteze un prieten care aterizase în Irlanda.
La verificarea actelor șoferului, ofițerii au descoperit că mașina nu era asigurată și ca urmare vehiculul a fost confiscat.
Un purtător de cuvânt al Garda a spus: „Acest șofer s-a dus la Aeroportul Dublin pentru a colecta un prieten care a aterizat și a uitat să își asigure vehiculul. Vehiculul a fost confiscat de către unitatea de poliție rutieră Santry.”
Garda este prezentă în permanență lângă Aeroportul Dublin de la începutul anului ca parte a aplicării regulii de călătorie de 5 km.
🍀 Departamentul avertizează despre apeluri telefonice înșelătoare
Departamentul pentru Protecție Socială declară că personalul său nu va cere niciodată numerele PPS sau detalii bancare.
Departamentul Protecției Sociale a emis un avertisment cu privire la apelurile telefonice înșelătoare de la persoane care pretind că sunt oficiali ai departamentului. Departamentul a declarat că apelul afișează o serie de numere de telefon, inclusiv propriul număr de asistență, care este 1890 800 024.
Departamentul a spus că nu contactează clienții sau membrii publicului prin intermediul acestui număr.
Oamenii au fost îndemnați să nu răspundă la apeluri și să nu divulge informații personale.
Într-o declarație, departamentul a spus că personalul său nu va cere niciodată membrilor publicului numărul lor de PPS sau orice detalii bancare dacă iau contact cu persoane prin telefon.
A îndemnat oamenii să contacteze Garda dacă primesc un astfel de apel de la numărul de mai sus.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro