🍀 Eveniment de comemorare a 100 de ani de la armistițiu
O ceremonie care marchează anual Ziua Națională a Comemorării a avut loc la cazarmele Collins din Dublin.
Ziua Națională a Comemorării își aduce aminte de toți irlandezii și femeile irlandeze care au murit în războaie trecute sau în serviciile de menținere a păcii a ONU. Evenimentul a marcat, de asemenea, aniversarea a 100 de ani de la armistițiul din Războiul de Independență Irlandez care a avut loc între 1919-21.
Peste 2.000 de oameni au fost uciși în conflictul dintre forțele britanice și IRA, înainte ca un armistițiu să intre în vigoare la prânz pe 11 iulie 1921.
Președintele Michael D Higgins a depus o coroană de flori în numele poporului irlandez, după care s-a păstrat un minut de tăcere. Evenimentul a avut loc în conformitate cu liniile directoare de sănătate publică Covid-19 și nu a fost deschis membrilor publicului.
La eveniment au fost invitați rude ale celor care au murit, inclusiv rude ale liderilor din 1916.
🍀 Serviciile la interior ar urma să se redeschidă cel târziu pe 23 iulie
Ospitalitatea interioară ar trebui să se redeschidă cel târziu vineri, 23 iulie, în conformitate cu planurile care urmează să fie aprobate de Guvern mâine.
După cum relatează Irish Examiner, după câteva zile de negocieri cu sectorul ospitalității, miniștrii sunt pregătiți să aprobe un plan care să permită adulților complet vaccinați și copiilor sub 18 ani care-i însoțesc să ia masa și să bea la interior.
O reuniune non-fizică a Guvernului va avea loc marți înainte de reuniunea săptămânală normală a Cabinetului, pentru a facilita trecerea rapidă a noii legislații prin Dáil și Seanad.
Guvernul speră că aprobarea din sectorul ospitalității va elimina orice îngrijorări politice cu privire la utilizarea potențială a datelor cu caracter personal pentru a permite intrarea în pub-uri și restaurante.
Se speră că legislația ar putea fi aprobată de Dáil și Seanad înainte de sfârșitul săptămânii.
Acest proiect de lege, care va avea ca efect modificarea Legii sănătății publice din 1947, va trece prin Oireachtas vineri și va necesita semnarea președintelui Michael D Higgins. Odată semnată, noul sistem va deveni imediat funcțional.
Potrivit unor surse guvernamentale, președintele Higgins, dacă ar fi mulțumit de legalitatea legislației, ar putea semna proiectul de lege într-o anumită etapă, între luni 19 iulie și vineri 23 iulie.
Surse au spus că noua lege, dacă va fi adoptată, le va permite și celor care s-au vindecat recent din Covid-19 să intre în puburi și restaurante, în timp ce minorilor cu vârsta sub 18 ani, dar însoțiți de părinți vaccinați sau de o altă persoană vaccinată, li se va permite, de asemenea, accesul la ospitalitatea interioară.
Conform sistemului propus, persoanele care sunt complet vaccinate vor primi un certificat care include un cod QR. Acest certificat poate fi afișat la intrarea în formă de aplicație, pe hârtie sau printr-un e-mail pe un telefon, spun sursele.
De asemenea, s-a confirmat că persoanelor care au fost vaccinate în Irlanda de Nord, în Marea Britanie și SUA li se va permite intrarea în baruri și restaurante, dacă au dovezi de vaccinare.
După înființarea unui nou grup pentru a dezvolta testarea antigen, noua legislație face referire la rolul pe care testarea antigen îl va juca în sectorul ospitalității „în următoarele luni”. Surse au spus că această propunere face parte din planul de asigurare a puburilor iar restaurantele vor putea continua să rămână deschise începând cu săptămâna viitoare și să nu mai fie nevoite să închidă din nou.
🍀 Irlanda poate reveni la normal până în august dacă majoritatea adulților sunt vaccinați, spune un profesor de la Trinity College
Există toate motivele pentru a fi optimisti dacă „aproape toți” cei peste 18 ani sunt vaccinați împotriva Covid până în august, spune profesorul de imunologie la Trinity College, Kingston Mills.
După cum relatează cotidianul Irish Times, el a spus că există „mult pesimism în unele zone” cu privire la tratarea variantelor Covid-19, cum ar fi varianta Delta. „Eu sunt mai optimist pentru că cred că vaccinurile fac o treabă excelentă”, a spus el.
Comentariile profesorului Mills vin în timp ce Departamentul Sănătății a raportat încă 576 de cazuri de Covid-19 duminică. Numărul pacienților tratați în spital este de 58, cu 16 în terapie intensivă.
Profesorul Mills a spus „mai ales dacă primim acest supliment de un milion de doze de Pfizer din România, cred că acest lucru ne-ar putea pune într-o poziție foarte bună până la sfârșitul lunii august, unde am avea aproape toți din populația adultă peste 18 ani vaccinați.”
El a spus, în timp ce „numerele au crescut ușor”, scopul vaccinului este de a opri răspândirea virusului în comunitate „și face asta”.
🍀 Aproape două milioane de certificate de călătorie Covid vor fi emise de astăzi
Aproape două milioane de certificate digitale Covid ale UE urmează să fie eliberate începând de astăzi.
Sistemul deschide calea pentru ca oamenii să călătorească fără probleme în întreaga Uniune Europeană din 19 iulie, certificatele fiind acceptate în toate porturile și aeroporturile.
Certificatele oferă dovada vaccinării, dovada recuperării după infecție în ultimele șase luni sau a unui test PCR negativ în termen de 72 de ore de la călătorie.
Eoghan Corry, editor al revistei Air and Travel, spune că cei care sunt vaccinați vor primi un e-mail cu un link de unde pot descărca codul QR.
“Nu știm cum va face față tehnologia cu volumul și există un centru de apeluri înființat”, a spus el. „În alte țări, în zilele de deschidere s-a făcut față la volume mari de cereri. La noi o să vedem”
Între timp, un consultant în boli infecțioase spune că fiecare pas care este deschis va duce la o creștere a transmiterii virusului.
Dr. Eoghan de Barra de la Colegiul Regal al Chirurgilor din Irlanda (RCSI) spune că odată ce oamenii se amestecă, va exista o creștere a numărului de cazuri. Dr. de Barra a declarat pentru Newstalk că speră că la spital vor ajunge din ce în ce mai puțin oameni infectați.
“Cred că ne pregătim un pic pentru a vedea exact care este rata de conversie de spitalizare cu rata de vaccinare în populație și această variantă”, a spus el.
“Speranța este că va fi că va fi semnificativ mai mică”.”
🍀 Beneficiarii de ajutoare sociale vor primi 1.000 euro pentru a urma cursuri de formare profesională
Persoanelor care primesc ajutoare sociale, șomaj, urmează să li se ofere 1.000 de euro pentru a iniția un curs de formare în cadrul unui nou plan major care va fi anunțat astăzi de guvern.
Strategia Pathways to Work 2021-2025, care va fi dezvăluită la Dundalk, va stabili un obiectiv de reducere a șomajului în rândul tinerilor de la rata actuală de 44% la 12,5% până în 2023. Acest lucru se datorează faptului că tinerii prezintă un risc mai mare de șomaj pe termen lung , iar măsurile care vor fi anunțate vor căuta să combată „efectul disproporționat al pandemiei asupra tinerilor”.
Planul include un angajament separat de a readuce la muncă 75.000 de șomeri de lungă durată în următorii doi ani.
Se înțelege că planul se va angaja să acorde celor care doresc să se angajeze în cursuri de formare profesională pe termen scurt 1.000 euro pentru costul școlarizării. Potrivit surselor, fiecărei persoane i se va atribui un ofițer de caz și, odată cu obținerea certificatului de calificare, fondurile vor fi acordate.
Guvernul urmărește să vizeze sectorul construcțiilor, în care există deficiențe acute de competențe, în următorii cinci ani.
Planul va vedea, de asemenea, o creștere a vârstei de eligibilitate, de la 25 la 30 de ani, pentru angajatorii care obțin subvenții de recrutare în cadrul schemei JobsPlus. Aceasta înseamnă că dacă un angajator ia pe cineva până la vârsta de 30 de ani, va primi o subvenție de până la 10.000 euro.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro