🍀 Chiriile din Dublin în scădere, în timp ce în restul țării se observă o creștere de 7%
Conform raportului Daft.ie pentru primele trei luni ale anului 2021, creșterea chiriilor din afara Dublinului înseamnă că acum se plătește anual în plus 900 de euro.
În orașele Cork, Galway și Limerick, chiriile sunt cu șase la sută mai mari decât cu un an în urmă, în timp ce în Waterford sunt cu 8,3 la sută mai mari. În afara celor cinci orașe principale, chiriile au crescut cu 7,3% față de anul precedent.
Vine pe măsură ce disponibilitatea de locuințe s-a micșorat în afara Dublinului, cu doar 1.150 de locuințe disponibile pe 1 mai – în scădere cu o treime față de aceeași dată din 2020.
Între timp, în Dublin, oferta de locuințe la închiriere crește cu 20%, cu aproape 2.500 de case disponibile pentru închiriere în capitală la începutul lunii mai.
Chiriile medii și modificările de la an la an pentru primul trimestru al anului 2021: Dublin: 2.007 euro, în scădere cu 3,2%; Cork: 1.483 euro, în creștere cu 6,3%; Galway: 1.400 euro, în creștere cu 6,1%; Limerick: 1.293 euro, în creștere cu 6,3%.
Comentând raportul, economistul de la Trinity College Dublin Ronan Lyons a spus: „Impactul Covid-19 asupra pieței de închiriere a Irlandei a fost în mare măsură să trimită Dublin și restul țării în direcții diferite.
„În Dublin, oferta suplimentară a locuințelor de pe piața închirierilor pe termen scurt, împreună cu oprirea temporară a persoanelor care se deplasează în oraș, au împins chiriile în jos. În altă parte, blocajul a oprit piața închirierilor, cu mai puține disponibilită care împing chiriile în sus.
„Pe măsură ce viața normală se reia în următoarele luni, aceste diferențe vor dispărea, iar problemele mai îndelungate – în special insuficiența cronică a noilor case de închiriat – vor fi principalul factor, într-un context mai larg de creștere economică și a populației.”
🍀 Greva este „aproape inevitabilă” în legătură cu planurile de a muta personalul consiliului local la Irish Water
Greva este aproape inevitabilă în lunile următoare cu privire la planurile guvernului de a transfera aproximativ 3.500 de angajați de la autoritățile locale către Irish Water, a avertizat un sindicat.
Fórsa a sugerat că acum este doar o chestiune de timp când va avea loc greva și că „nu va permite mutarea forțată a personalului (serviciului de apă) în afara autorităților locale”. Sindicatul a spus că există un „decalaj uriaș” între planurile guvernamentale privind Irish Water și protecția pe care o vor lucrătorii.
Vorbind înaintea conferinței Fórsa, miercuri, secretarul național al sindicatului, Peter Nolan, a spus că este „aproape imposibil” să se vadă cum ar putea fi rezolvată diferența dintre părți. El a susținut că angajamentul dintre sindicate, guvern, Irish Water și consilii a fost „slăbit până la incapacitate”.
Fórsa a declarat că guvernul a subliniat inițial planurile de a aduce lucrătorii autorităților locale sub controlul Irish Water încă din 2017.
Acesta a declarat că autoritățile locale au furnizat în prezent servicii de apă către Irish Water pe baza unor acorduri de servicii care durează până în 2025. Cu toate acestea, a spus că guvernul dorește să renunțe la aceste aranjamente și să rămână la o singură autoritate de apă în acest an.
Fórsa a spus că personalul autorităților locale nu va fi de acord cu niciun transfer către Irish Water în absența unui referendum care să sprijine proprietatea publică și controlul asupra utilității.
Sindicatul a declarat că personalul autorităților locale se teme din ce în ce mai mult că propunerea „va fi o piatră de temelie pentru privatizarea apei, cu excepția cazului în care are loc un referendum”.
„Fórsa se teme, de asemenea, că majoritatea consiliilor locale vor deveni inviabile dacă serviciile de apă ar fi eliminate de sub controlul lor. „
🍀 „Arată foarte bine” – Tanaiste ar „paria” pe redeschiderea de vară a sectorului ospitalității la interior
Tanaiste Leo Varadkar a declarat că ar ‘îndrăzni să parieze’ pe o redeschidere la vară a ospitalității în interior, pe baza dovezilor din jurul programului național de vaccinare COVID-19.
În conformitate cu actuala foaie de parcurs a Guvernului pentru relaxarea restricțiilor COVID-19, toate puburile, restaurantele și cafenelele vor putea relua activitatea la exterior și serviciile de catering de luni, 7 iunie.
Guvernul a eliminat, de asemenea, reglementările de anul trecut referitoare la mesele substanțiale de 9 euro, eliminând distincția dintre așa-numitele pub-uri “umede” și celelalte.
Marți, dl Varadkar și-a exprimat speranța că servitul mesei la interior va putea fi reluat încă din luna iulie, deși vor fi limitate numărul de mese, iar măsurile de distanțare socială vor fi necesare.
Adresându-se celor peste 1.200 de proprietari de puburi la o conferință virtuală Emerging Stronger, liderul Fine Gael și-a expus speranțele pentru vară, spunând: „Privind țările care sunt înaintea noastră în ceea ce privește programul de vaccinare, și nu sunt multe, dar uitându-ne la vecini, Marea Britanie și spre Israel, de exemplu, viitorul arată foarte bine.
„Chiar arată așa atunci când ajungem la 50% sau 60% din populație, chiar dacă vaccinată cu o singură doză [de vaccin], virusul nu are multe locuri unde să meargă.
„Și asta mă face să sper cu adevărat, trebuie să spun, că ni se va permite să socializăm în aer liber în iunie și în interior în iulie, chiar aș paria pe bani că va fi așa.”
🍀 Plajele și lacurile irlandeze au avut calitatea apei îmbunătățită în 2020, spune EPA
Calitatea apei pentru scăldat a continuat să se îmbunătățească în locurile de înot din toată țara în 2020, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului (EPA).
Raportul anual al EPA privind calitatea apei pe plajele și lacurile din Irlanda a constatat că 96%, sau 142 din 148, îndeplineau sau depășeau standardele minime ale Uniunii Europene.
Calitatea apei la 111 din 148 de locuri de înot a fost considerată „excelentă” în 2020 – o creștere de patru față de 2019.
Două plaje cu o calitate a apei „slabă” în 2019 s-au îmbunătățit și ele, și anume plaja Ballyloughane din Co Galway și plaja Brook din Portrane, Dublin.
Două noi zone de scăldat au fost identificate în 2020 și vor fi clasificate pentru prima dată după sezonul 2021 – Carrigaholt și Quilty, ambele în Co Clare.
Având în vedere că EPA utilizează rezultatele din sezonul de scăldat de la 1 iunie până la 15 septembrie la evaluarea calității apei pentru scăldat, directorul EPA, dr. Eimear Cotter, a solicitat monitorizarea calității apei pe tot parcursul anului, pe fondul unui număr tot mai mare de înotători care practică acest sport în afara sezonului.
„Îmbunătățirea continuă a calității apei pentru scăldat este binevenită. De asemenea, este pozitiv să vedem două plaje noi identificate în 2020 și să vedem îmbunătățiri la două plaje care anterior aveau o calitate slabă a apei ”, a spus dr. Cotter.
„Apele de scăldat de bună calitate sunt importante acum mai mult ca oricând, deoarece tot mai mulți oameni se bucură de facilitățile noastre naturale, în special de înot.
„Cu mai mulți oameni care înoată acum în afara sezonului, EPA solicită monitorizarea suplimentară a calității apei pe plajele unde există un număr mare de înotători pe tot parcursul anului și că aceste informații vor fi puse la dispoziția publicului.”
În ciuda îmbunătățirii generale a calității apei pentru scăldat în 2020, apa din patru puncte a fost încă clasificată ca „slabă” – în scădere față de cinci în 2019.
EPA a declarat că au fost puse în aplicare planuri de gestionare a autorităților locale pentru a aborda sursele de poluare de pe cele patru plaje, care sunt Clifden Beach din Galway; Lough Ennell în Co Westmeath; Cúas Crom în Co Kerry; și Front Strand Beach din Co Dublin.
🍀 Aproape 40 de milioane de euro vor fi disponibili pentru programele de vară pentru școli
Programele de educație de vară vor fi extinse, cu finanțare de până la 40 de milioane de euro.
Pentru prima dată, toți elevii din școlile speciale dar și cei cu nevoi complexe din învățământul general vor fi eligibili să participe la acest program. Noul program a fost elaborat ca un răspuns direct la impactul Covid-19 asupra copiilor vulnerabili și a familiilor acestora.
Anterior, cursurile de vară erau disponibile numai școlilor speciale și elevilor din clasele speciale.
Noul program de educație de vară va permite tuturor școlilor din stat opțiunea de a găzdui un program de vară, aducând numărul de elevi eligibili la peste 80.000 față de 23.000 de anul trecut.
Ministrul educației, Norma Foley, a spus că speră că comunitățile școlare vor profita din plin de acest program, deoarece dovezile indică faptul că închiderile prelungite ale școlilor au cel mai mare impact asupra copiilor cu nevoi complexe și a celor cu cel mai mare risc de dezavantaj educațional.
Ea a spus că a înțeles îngrijorările pe care le aveau familiile cu privire la regresia și pierderea abilităților cheie.
În timpul verii vor fi tabere de calcul și alfabetizare în școlile primare DEIS, cursuri în școli cu clase speciale și programe în școli cu nevoi speciale. De asemenea, prevede asigurarea la domiciliu a copiilor cu nevoi complexe în care nu este disponibil un program la școală.
Anunțul a fost făcut de ministrul Foley și ministrul de stat pentru educație specială și incluziune Josepha Madigan.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro