🍀 Testarea Covid-19 și urmărirea contactelor a costat HSE 280 milioane EURO anul trecut
Noile cifre ale HSE arată că cheltuielile totale pentru testarea Covid-19 și urmărirea contactelor în anul trecut au fost de 280,48 milioane de euro.
În 2020, HSE a efectuat 2,4 milioane de teste Covid-19, numărul atingând maximul în octombrie, când au fost efectuate 450.162 de teste.
O firmă Co Tipperary, Enfer, a fost plătită anul trecut cu 122,4 milioane de euro pentru procesarea testelor Covid-19.
Enfer a fost reînregistrată ca entitate nelimitată cu mai mult de 10 ani în urmă, iar nivelul profiturilor pe care le generează nu este cunoscut. Firma este controlată de omul de afaceri Louis Ronan Snr.
Enfer – care a sponsorizat Tipperary GAA în trecut – are sediul în Clonmel și a procesat testele Covid-19 din laboratoarele sale din Kildare în numele Laboratorului Național de Referință pentru Virus (NVRL).
Cifrele HSE arată că NVRL a fost plătită anul trecut 11,95 milioane EURO pentru rolul său central în regimul de testare, în timp ce compania de laborator Eurofins Biomnis a fost plătită 15 milioane EURO pentru procesarea testelor Covid-19 în laborator.
Incă 40,73 milioane de euro au fost plătite pentru „testarea spitalelor acute”, în timp ce 52,55 milioane de euro au fost cheltuiți pentru echipamente și reactivi.
Ca răspuns la o cerere privind libertatea de informare, HSE a confirmat că a cheltuit încă 19 milioane euro pentru testări și recomandări pentru testare.
Cheltuielile pentru testare arată că 8,4 milioane euro au fost cheltuite pentru cheltuielile operaționale ale centrelor de testare; 7,78 milioane de euro pentru cheltuielile cu personalul și 2,8 milioane euro pentru materialele de testare.
HSE a cheltuit, de asemenea, 1,89 milioane de euro pentru logistică și transport, inclusiv transport charter aerian în regimul de testare.
🍀 NIAC recomandă utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru cei peste 70 de ani
Comitetul consultativ național pentru imunizare (NIAC) a recomandat ca vaccinul AstraZeneca să poată fi utilizat pentru cei cu vârsta de peste 70 de ani, în sfaturile noi adresate Departamentului Sănătății.
De asemenea, a spus că nu ar trebui să existe întârzieri în vaccinare. Noua recomandare poate duce la utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru această grupă de vârstă.
Până în prezent, peste 100.000 de persoane din această grupă de vârstă au primit o primă doză, în principal vaccinul Pfizer. Dar există în total aproape o jumătate de milion de persoane în Categoria 3 – cele cu vârsta de 70 de ani și peste – care urmează să fie vaccinate.
Noul sfat actualizează sfaturile originale de la NIAC din 2 februarie trecut, care recomandau ca vaccinul AstraZeneca să poată fi utilizat pentru cei cu vârsta de peste 65 de ani, dar, acolo unde este posibil și în timp util, trebuie utilizat un vaccin ARNm, cum ar fi Pfizer sau Moderna. După ce a primit acest sfat, medicul șef dr. Tony Holohan a recomandat guvernului ca vaccinul AstraZeneca să nu fie utilizat pentru cei cu vârsta de 70 de ani și peste.
Adjunctul CMO Dr. Ronan Glynn este de așteptat să ofere o viziune revizuită Guvernului la scurt timp, după ce a primit noua recomandare de la NIAC.
NIAC emite sfatul său către CMO cu privire la vaccinuri, iar CMO sfătuiește apoi Guvernul.
Anunțul vine într-o perioadă în care mai multe țări, printre care Germania, Italia și România au suspendat vaccinarea cu anumite loturi din acest vaccin.
🍀 NPHET spune că se teme de „probleme reale” dacă cazurile Covid-19 continuă să crească
Irlanda ar putea avea „probleme reale” dacă va continua o creștere a cazurilor Covid-19, a avertizat Echipa Națională de Urgență a Sănătății Publice (NPHET).
După două luni de numere în scădere, progresul pare să se fi blocat, iar numărul reproducerii virusului este acum aproape de 1, a declarat joi seara expertul în modele de transmitere NPHET, Philip Nolan, într-un moment în care au fost raportate 592 de cazuri noi și 10 decese. El a spus că există „o mică îngrijorare, că acest lucru poate fi începutul a ceva”.
Numărul de cazuri mai mare este atribuit variantei B117 mult mai transmisibilă și de o mobilitate mai mare a populației.
Ofițerul-șef medical adjunct, dr. Ronan Glynn, a cerut publicului să „respecte restricțiile timp de două-trei luni”, după care ar trebui să vină zile mai bune „cu excepția evenimentelor neprevăzute”.
O serie de miniștri au declarat că sunt de părere că cabinetul va trebui să contureze o imagine mai clară pentru redeschiderea societății atunci când planurile de reducere a restricțiilor sunt luate în considerare la începutul lunii aprilie.
Tánaiste Leo Varadkar a spus că serviciile precum frizeriile și saloanele nu se pot redeschide până la sfârșitul lunii aprilie, dar că ar fi luată în considerare reducerea limitei de călătorie de 5 km și restricțiile la întâlnirile cu alte persoane în aer liber.
Cu toate acestea, se așteaptă ca restricțiile semnificative să rămână în vigoare cel puțin până în a doua jumătate a lunii mai.
🍀 Varadkar recunoaște că se aștepta ca primul blocaj al Irlandei să dureze doar șase săptămâni
Tánaiste Leo Varadkar a recunoscut că se aștepta ca primul blocaj al Irlandei să dureze nu mai mult de câteva săptămâni sau luni, la un an de la celebrul său discurs de la Washington.
Au trecut exact 12 luni de când atunci Prim Ministru al Irlandei s-a adresat publicului irlandez de pe treptele Blair House din capitala SUA și le-a spus: „Trebuie să vă vorbesc despre coronavirus”.
Dl Varadkar a spus că nu „concepea” la momentul respectiv că unele companii vor rămâne închise un an și a adus un omagiu perseverenței și curajului inspirator al poporului irlandez.
El a spus: „Îmi amintesc că am stat pe scările din Washington de Ziua Sfântului Patrick anul trecut. Vizitele la Casa Albă sunt întotdeauna speciale, dar aceasta este gravată în memoria mea. Știam atât de puțin despre virus în acel moment. Acum știm mult mai multe, dar chiar și așa, învățăm în continuare.
La vremea respectivă nu exista nici o foaie de parcurs, nici un manual pentru tratarea unei pandemii. Pandemia anterioară s-a produs cu aproximativ 100 de ani în urmă, la începutul secolului al XX-lea, iar gripa nu era coronavirusul. Chiar și OMS și ECDC au avut lacune mari în cunoștințele lor, în ciuda anilor de planificare a scenariilor. Așadar, am luat decizii pe baza celor mai bune sfaturi disponibile și din instinct. ”
În acea zi, el a anunțat închiderea tuturor școlilor, colegiilor, serviciilor de îngrijire a copiilor și instituțiilor culturale până pe 29 martie – urmând să urmeze în curând pub-urile, restaurantele și cluburile de noapte.
Dl Varadkar a spus: „Primul blocaj pe care l-am anunțat de la Washington a fost de doar două săptămâni și am crezut că totul va dura șase săptămâni sau cel mult câteva luni.
🍀 O femeie care a fost urmărită de mai multe echipaje Garda într-o urmărire ca în filme, de la Ballymun la Bray, postează imagini „din vacanța însorită în Spania”
Femeia a provocat haos când a transmis în direct incidentul pe rețelele sociale – filmând câteva mașini Garda care o urmăreau de la Ballymun la Bray, Co Wicklow și înapoi.
Gemma Greene (24 de ani), pe care tabloidul The Star a demascat-o ca fiind șoferița care a provocat haosul din Dublin săptămâna trecută, a postat mai multe fotografii și videoclipuri care păreau să o arate pe aeroportul din Dublin și, ulterior, pe o autostradă în direcția Barcelona, Spania.
Fotografiile apar la trei zile de la momentul în care a declarat cu zâmbetul pe buze tabloidului cum a apăsat accelerația în timp ce Garda a încercat să o oprească săptămâna trecută.
La doar o săptămână de când a fost arestată, ea a plecat în concediu în Spania.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Irlanda a fost scoasă de pe lista galbenă pe 5 martie, deci nu mai e nevoie de test PCR și nici nu se mai intră în carantină începând cu data de 06 martie ora 21:00.