🍀 Nu presați angajații să se întoarcă la birou, transmite Varadkar angajatorilor

Angajatorii nu ar trebui să-și preseze personalul să se întoarcă la birouri sau la locul de muncă, odată cu ușurarea restricțiile Covid-19, a avertizat Tánaiste.

Leo Varadkar a spus că există dovezi clare că unii angajați „se îndreaptă înapoi” la munca de birou. Domnul Varadkar, care este de asemenea ministrul ocupării forței de muncă, a cerut angajatorilor să permită personalului să continue să lucreze de acasă ori de câte ori este posibil.

“Cu cazuri noi zilnice încă de ordinul sutelor, există un risc ridicat de apariție a unor noi focare dacă un număr mare de persoane se întorc la locul de muncă”, a spus el.

„Există dovezi clare că unele persoane se îndreaptă spre birou sau la locul de muncă, iar noile date de la OSC din această săptămână arată că mai mulți oameni se deplasează dincolo de 10 km de casele lor.

„Vreau în mod special să reamintesc angajatorilor că membrii personalului nu ar trebui să fie presați să se întoarcă la muncă. Numerele zilnice de cazuri rămân ridicate, la fel ca și cele din terapie intensivă. ”

Dl Varadkar a spus că lucrul de acasă a jucat un „rol uriaș” în lupta statului pentru a controla virusul Covid-19.

„Lucrul de acasă va fi unul dintre cele mai eficiente instrumente, pe măsură ce intrăm în etapa următoare”, a spus el.

„Știu că mulți oameni s-au săturat să lucreze de acasă și sunt dornici să-i revadă colegii, dar trebuie să rămânem în această formă încă câteva luni. Când ne întoarcem la birou, vrem să fie într-un mod sigur și durabil. Dar nu suntem încă în acea situație”

El a adăugat: „Aceasta este o săptămână semnificativă în lupta noastră împotriva pandemiei, deoarece mii de muncitori din construcții se întorc la muncă și toți elevii se întorc la școală.

„Reducerea unor restricții, cum ar fi permiterea a două gospodării să se întâlnească în aer liber în scopuri sociale sau de agrement și sfârșitul regulii de 5 km, ar trebui să ridice spiritul tuturor în această lungă bătălie.

„Odată cu această creștere a mobilității persoanelor, angajatorii și personalul acestora ar trebui să-și amintească că nu există nicio modificare a sfaturilor oficiale de a continua să se lucreze de acasă, dacă este posibil.

„În timp ce programul de vaccinare face progrese semnificative, iar 20% dintre adulți au primit cel puțin un vaccin în acest moment, mai avem câteva luni până când toată lumea va fi complet vaccinată”.

🍀 NIAC recomandă ca vaccinul AstraZeneca să nu fie utilizat la vârsta sub 60 de ani

Comitetul consultativ național pentru imunizare (NIAC) a recomandat limitarea utilizării vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, din cauza raportărilor unui număr de cheaguri de sânge la pacienții mai tineri.

Grupul a transmis Departamentului Sănătății că persoanele sub 60 de ani care au primit o doză de vaccin și suferă de boli adiacente cu risc ridicat ar trebui să primească și a doua doză după 12 săptămâni, conform programului.

Cu toate acestea, NIAC a recomandat celor care au sub 60 de ani fără afecțiuni medicale, să facă a doua doză la 16 săptămâni în loc de 12, pentru a permite investigații suplimentare în această privință.

HSE a confirmat că toate programările pentru vaccinul AstraZeneca programate pentru marți vor fi anulate în urma recomandării.

Într-o declarație se spunea: „HSE a scris în această seară grupurilor de spitale și organizațiilor comunitare de asistență medicală pentru a recomanda ca toate clinicile de vaccinare AstraZeneca Covid-19 planificate pentru mâine, marți 13 aprilie, să fie anulate în lumina îndrumărilor actualizate primite de la consultantul național pentru imunizare și Departamentul Sănătății, în această seară.

„Oricine urmează să participe la o vaccinare cu Astra Zeneca este, prin urmare, sfătuit să nu o facă. Vom fi în contact cu pacienții în timp util pentru a reprograma vaccinarea. Ne cerem scuze pentru orice inconvenient.

„După luarea în considerare completă a orientărilor actualizate, HSE va oferi sfaturi suplimentare în ceea ce privește implicațiile mai largi pentru continuarea programului de vaccinare.”

Comentând noile sfaturi, profesorul președintelui NIAC, Karina Butler, a spus: „Toate vaccinurile autorizate – Pfizer, Moderna și AstraZeneca și nou-aprobatul Janssen, sunt extrem de eficiente în prevenirea spitalizării și a cazurilor severe de Covid-19. Vaccinarea cu vaccinul Vaxzevria Covid-19 produs de AstraZeneca este extrem de eficientă și reduce substanțial riscul de cazuri severe la toate grupele de vârstă.

NIAC realizeaza necesitatea de a pune în balanță beneficiile semnificative ale unui program national de vaccinare cu riscul foarte rar al acestor evenimente raportate. Deși aceasta este o afecțiune extrem de rară, trebuie să se țină seama de faptul că prezintă un risc foarte mare de deces sau un caz sever. Deoarece riscurile / beneficiile vaccinului Vaxzevria Covid-19 AstraZeneca pot varia în funcție de vârstă și ca sunt disponibile vaccinuri alternative, NIAC a revizuit recomandările pentru utilizarea acestui vaccin.

In dezvoltarea acestor recomandari, NIAC este informat de dovezile stiintifice disponibile si balanța dintre riscurile / beneficiile vaccinurilor. Noile dovezi vor fi revizuite odată ce sunt disponibile și orice alte recomandări necesare vor fi transmise Departamentului de Sănătate.

„Îi încurajăm pe toți să accepte vaccinul Covid-19 care li se oferă. O absorbție ridicată a vaccinului în fiecare grupă de vârstă este necesară dacă vrem ca virusul să fie controlat, astfel încât restricțiile de sănătate publică să poată fi eliminate în siguranță. ”

Surse au declarat pentru The Irish Times că până la 14.000 de vaccinuri care urmau să fie administrate astăzi vor trebui acum reprogramate.

AstraZeneca reprezintă aproximativ 20% din dozele care urmează să fie livrate în Irlanda în al doilea trimestru al anului, cu 813.000 doze contractate.

Noul sfat va avea ca rezultat o reorganizare semnificativă a planului de vaccinare.

🍀 Consiliul a aprobat permise de parcare rezidențiale pentru apartamente inexistente

Un număr de persoane au obținut permise de parcare rezidențiale în centrul Dublinului, susținând că locuiesc în apartamente inexistente la o adresă unde defapt lucrau, a constatat un audit intern la Consiliul Orașului Dublin.

Auditul intern făcut la Consiliul Orașului Dublin (DCC) a identificat o serie de puncte slabe care le-au permis oamenilor să exploateze sistemul permiselor de parcare.

Problemele au ieșit la iveală în timpul unei investigații într-un caz în care patru persoane au primit permisele de parcare pe stradă de la Consiliu, după ce au dat adrese de locuințe care nu existau.

Auditul, finalizat anul trecut și citat de publicația Irish Times, a concluzionat că există o „slăbiciune majoră” în sistemul consiliului de verificare a cererilor permiselor de parcare.

Pe baza preocupărilor ridicate de audit, consiliul s-a angajat să introducă „controale la fața locului” pentru a depista eventualele abuzuri ale sistemului de autorizare a parcărilor.

Peste 900 de străzi sunt acoperite de sistemele de parcare DCC, unde oamenii plătesc o taxă anuală pentru a parca pe străzile pe care locuiesc. Cei care nu au permis trebuie să plătească pe oră pentru parcare în anumite intervale orare.

Auditul a constatat că în timp ce consiliul trebuia să solicite două documente care să dovedească că solicitantul locuiește pe respectiva stradă, în practică doar un document a fost acceptat.


🍀 Creștere semnificativă a traficului pe drumurile principale pe măsură ce restricțiile s-au relaxat, arată datele

Luni dimineață a existat o creștere semnificativă a volumului de trafic pe principalele drumuri ale Irlandei, conform datelor colectate de contoarele plasate pe drumuri de Transport Infrastructure Ireland (TII).

Creșterea care a coincis cu redeschiderea școlilor și reducerea restricțiilor de blocare a fost notabilă în toată țara, dar în special în orașele regionale, cu o creștere de 29% a traficului pe N40 în Cork.

În mod separat, raportul CSO’s Staying Local Indicator (SLI) din ultima săptămână din martie arată un număr tot mai mare de oameni – în special cei din Dublin – începeau deja să călătorească la mai mult de 10 km de casă – de două ori peste limita de 5 kilometri.

Douăzeci și unu de comitate au înregistrat scăderi în indicele de stat locat OSC, indicând faptul că mai mulți oameni s-au deplasat la peste 10 km de casă în săptămâna care s-a încheiat pe 31 martie 2021, comparativ cu perioada precedentă de șapte zile. SLI a plasat numărul de persoane care rămân local la 63 la sută. Aceasta a reprezentat o scădere de 1,6% în Dublin – cea mai mare scădere din țară.

Potrivit TII, luni dimineață (12 aprilie) s-au înregistrat creșteri ale traficului pe fiecare traseu monitorizat.

Traficul pe M1 pe aeroportul din Dublin a ajuns la 8.180 de vehicule pe oră în timpul dimineții, comparativ cu doar 5.559 din marțea precedentă, 6 aprilie. Marți a fost selectată din cauza sărbătorii legale de luni de pe 5 aprilie.

Pe M50 între Finglas și Blanchardstown, traficul a atins luni un maxim de 10.951 vehicule pe oră în timpul vârfului de dimineață, comparativ cu 9.106 marțea trecută.

Pe N3 la Blanchardstown, volumul de trafic a atins 5.772 de vehicule pe oră în timpul orelor de vârf de dimineață, comparativ cu 4.882 de marțea anterioară.

Pe N4 la Liffey Valley, numărul de mașini a ajuns la 7.876 pe oră în timpul orelor de vârf de dimineață, comparativ cu 6.322 la începutul săptămânii precedente.

Pe N7 între Kingswood și Newlands Cross, volumul traficului a crescut la 7.567 în ora de vârf, de la 6, 619 săptămâna precedentă.

Pe N81 între Tallaght și M50 numărul s-a ridicat la 2.251 de vehicule pe oră în timpul dimineții, de la 1.510, marțea anterioară.

🍀 Ministrul Sănătății a explicat care sunt criteriile pentru a introduce o țară pe lista carantinei obligatorii la hotel

Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a explicat criteriile pentru plasarea țărilor pe lista pentru carantina hotelieră obligatorie, în timp ce trei țări au fost scoase de luni de pe listă.

Începând de luni, pasagerilor care sosesc în Irlanda din Albania, Israel și Insula Sfânta Lucia din Caraibe nu li se va mai cere să intre în carantina hotelieră obligatorie.

Călătorilor care vin din aceste trei țări li se va permite acum să-și restricționeze circulația la o locație la alegere timp de 14 zile, cu excepția cazului în care pot furniza un test PCR negativ la cinci zile după sosirea lor.

Eliminarea celor trei țări vine într-un moment în care 16 noi țări urmează să fie adăugate pe lista obligatorie de carantină începând de joi, inclusiv SUA, Canada, Franța și Italia.

Luni la o emisiune RTE, domnul Donnelly a subliniat criteriile care stau la baza hotărârii ce țări sunt plasate pe lista obligatorie de carantină hotelieră.

Ministrul Fianna Fáil a spus: „Pentru UE, noile tulpini periculoase este tot ce contează, aceasta este singura prioritate pentru mine și cea mai mare prioritate pentru sănătatea publică.

„În afara UE, echipa de sănătate publică a aplicat trei criterii diferite. Prima este o tulpină îngrijorătoare, iar apoi a doua și a treia sunt legate de ratele de incidență foarte mari. Primul dintre acestea este dacă o țară are o rată de [incidență] de 14 zile peste 500 [la 100.000 de locuitori]; iar al doilea criteriu este dacă o țară are o rată de incidență de 14 zile de peste 2,5 ori rata de incidență a Irlandei.”

Domnului Donnelly i s-a spus că unele țări, precum Polonia, Ungaria și India, au rate de incidență COVID-19 foarte mari și par să îndeplinească criteriile pentru carantina hotelieră obligatorie, dar nu au fost incluse pe listă.

Ca răspuns, Ministrul a spus: „Vor fi incluse toate țările care îndeplinesc criteriile. Pentru UE, se ține cont de tulpinele periculoase în circulație în țările în cauză, iar apoi pentru restul lumii cele trei criterii. ”

Când a fost întrebat dacă Guvernul trebuie să meargă și mai departe în ceea ce privește carantina hotelieră obligatorie și să includă toate călătoriile neesențiale pe lista carantinei obligatorii hoteliere, dl Donnelly a spus că Irlanda nu are acest scop.

El a explicat: „De fapt, sfatul de sănătate publică este că, pe măsură ce programul de vaccinare se desfășoară în Irlanda și în întreaga lume, în special în întreaga Europă, vom trece la un sistem prin care persoanele care sunt vaccinate și pot fi verificate ca fiind vaccinate, vor călători mult mai liberi.

„Deci, pașaportul verde al UE sau certificatul verde este un proiect foarte interesant care este pus în aplicare.”

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro