☘️ Taoiseach Simon Harris: „Sportivii noștri au aprins o flacără de inspirație în inimile copiilor din Irlanda”

Taoiseach Simon Harris a declarat, cu ocazia ceremoniei de revenire acasă a echipei Irlandei după Jocurile Olimpice, că sportivii irlandezi au inspirat copii din întreaga țară, făcându-i să creadă că pot crește pentru a reprezenta Irlanda și a câștiga medalii.

Mii de oameni s-au adunat la Aeroportul Dublin și în centrul orașului pentru a întâmpina echipa, după ce Irlanda a avut cele mai de succes Jocuri Olimpice din istoria sa, obținând șapte medalii.

Consiliul orașului Dublin a organizat evenimentul de celebrare la GPO pe O’Connell Street, care a început la prânz și a continuat pe parcursul după-amiezii.

Un total de 64 de femei și 69 de bărbați au concurat pentru echipa Irlandei în 14 sporturi, câștigând în total șapte medalii. La Jocurile de la Paris, au fost obținute patru medalii de aur în diverse competiții.

Daniel Wiffen, în vârstă de 23 de ani, a câștigat aurul în finala de 800 de metri la bărbați și a obținut și bronzul în finala de 1.500 de metri.

Rhys McClenaghan, de 25 de ani, a câștigat aurul în finala de la cal cu mânere, pe care a descris-o drept „povestea sa de răscumpărare”.

Trei sportivi și-au păstrat titlurile olimpice de la Tokyo: Paul O’Donovan și Fintan McCarthy, canotorii din Skibbereen, în proba de dublu vâsle categorie ușoară; și Kellie Harrington, din Dublin, în competiția de box feminin la categoria 60 kg.

Mona McSharry, din Co Sligo, a câștigat medalia de bronz în proba de 100 de metri bras, iar canotorii Philip Doyle și Daire Lynch au câștigat, de asemenea, bronzul.

Vorbind la eveniment, Taoiseach a spus că echipa a făcut țara mândră, cu publicul captiv în fața ecranelor în ultimele două săptămâni.

„Ne-au făcut atât de mândri. Spuneam doar în culise că în ultimele două săptămâni s-a lucrat foarte puțin în această țară, pentru că fiecare ocazie pe care am avut-o, am fost cu toții lipiți de ecranele noastre.

„În numele vostru, vreau doar să le spun un mare mulțumesc acestor bărbați și femei care au inspirat națiunea noastră. Go raibh míle maith agat.

„Am vorbit mult despre aprinderea flăcărilor, iar ceea ce au făcut acești bărbați și femei este că au aprins o flacără în atâția copii mici… care acum cred că și ei pot fi cei mai buni din lume, pot reprezenta Irlanda, pot câștiga medalii.

„Asta au realizat, și ceea ce vom face acum este să investim în sport pentru că avem încredere în acești sportivi și asta va fi moștenirea acestor Jocuri de la Paris.”

☘️ Incident la transmisiunea BBC din Dublin: Copii care scandau un slogan controversat

Un reportaj transmis în direct de BBC din Dublin, cu ocazia întoarcerii echipei Irlanda de la Jocurile Olimpice Paris 2024, a trebuit să fie întrerupt brusc luni, după ce copiii din fundal au fost auziți scandând „Ooh ah up the ra”.

În timpul unei ediții a emisiunii *BBC Newsline*, dedicată sportivilor care se întorceau acasă, prezentatoarea a fost nevoită să oprească transmisiunea, menționând că nu mai putea auzi nimic. În acel moment, conexiunea a fost redirecționată către studioul din Belfast.

David Clarke, consilier TUV în Carrick, a declarat că a trimis o scrisoare către Federația Olimpică a Irlandei și către directorul BBC Northern Ireland, exprimându-și îngrijorările.

În scrisoarea sa, Clarke a afirmat: „În această seară, ediția de știri a BBC Northern Ireland, Newsline, a inclus un reportaj live din Dublin, în care un reporter transmitea din fața unui grup de copii de vârstă școlară primară. Am fost șocat și indignat când copiii au început brusc să scandeze ‘Ooh ah up the ’Ra’, ceea ce a determinat o încheiere rapidă a transmisiunii.”

Clarke a adăugat că, deși Federația Olimpică a Irlandei nu putea controla acest eveniment, este îngrijorător că astfel de incidente au loc în cadrul unei ceremonii de bun venit pentru sportivi, dintre care unii provin din Irlanda de Nord, regiune grav afectată de campania IRA care a dus la moartea a peste 1.700 de persoane și rănirea a mii de alte persoane. De asemenea, a menționat că FAI a fost amendată cu 20.000 de euro după ce unii membri ai echipei naționale feminine a Irlandei au fost filmați scandând acest slogan ofensator.

Clarke a încheiat cerând Federației să se distanțeze public de cele întâmplate și să afirme clar că glorificarea terorismului nu își are locul în sport.

☘️ Irlandez împușcat mortal de poliția din Malta după un atac cu cuțitul asupra fostei partenere

Un bărbat irlandez, Edward Johnston (50 de ani), a fost împușcat mortal de poliția malteză pe o plajă din orașul St Julian’s, după o confruntare care a durat trei ore și a culminat cu faptul că acesta a îndreptat o armă falsă spre polițiști. Incidentul a avut loc la câteva ore după ce Johnston și-ar fi înjunghiat mortal fosta parteneră, Nicolette Ghirxi (48 de ani), în apartamentul acesteia din Birkirkara, o localitate situată la aproximativ 7 km de capitala Valletta.

Poliția a descoperit trupul neînsuflețit al femeii în jurul orei 2 dimineața, prezentând multiple răni provocate de cuțit în zona superioară a corpului. Lângă ea au fost găsite două cuțite. Johnston a ajuns la hotelul Hilton din St Julian’s în jurul miezului nopții și, după ce i s-a spus că barul este închis, a scos o armă, cerând o băutură. Poliția a fost alertată după ce s-a raportat prezența unui bărbat înarmat, care pretindea că a ucis pe cineva.

Comisarul de poliție, Angelo Gafa, a declarat într-o conferință de presă că Johnston le-a mărturisit polițiștilor că a ucis o femeie. Un negociator a fost trimis la fața locului, iar două echipe de poliție au fost desfășurate: una la Birkirkara, unde au găsit apartamentul femeii încuiat și au fost nevoiți să forțeze intrarea, iar cealaltă la hotelul Hilton, unde Johnston a fost împușcat mortal după ce a sărit asupra unui ofițer.

Johnston se afla în apă, ținând o armă la cap, când a fost împușcat. Ulterior, s-a confirmat că arma era o replică a unui pistol Beretta. El a fost transportat la Spitalul Mater Dei, unde a fost declarat decedat.

Familia lui Nicolette Ghirxi a declarat că Johnston a început să o hărțuiască pe fosta sa parteneră după ce aceasta a încheiat o relație de doi ani cu el. Acesta ar fi creat mai multe conturi false pe rețelele sociale pentru a o hărțui și calomnia pe Ghirxi, unele postări conținând poza de profil a femeii și adresa ei de acasă. Deși a depus plângeri la poliție în două rânduri, Ghirxi nu credea că se află în pericol și nu a cerut evaluarea riscului.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, originară din Malta, a declarat: „Nicolette Ghirxi ar trebui să fie în viață astăzi. În schimb, Malta trebuie să își îngroape încă o fiică. Încă o femeie ucisă, cu fostul partener ca principal suspect. Durerea noastră trebuie să se transforme în acțiune. Mânia noastră trebuie să alimenteze schimbarea.”

Autoritățile irlandeze au confirmat că Johnston era cetățean irlandez, dar nu locuise în Irlanda de mai mulți ani. Poliția malteză l-a raportat ca fiind fost soldat în Irlanda, însă Forțele de Apărare irlandeze au precizat că nu au niciun dosar de serviciu pentru un Edward Johnston.

Investigațiile continuă, iar autopsiile sunt încă în desfășurare. Ambasada Irlandei a anunțat că oferă asistență consulară familiei, dar nu a comentat detaliile cazului.

☘️ Apel pentru oprirea algoritmilor ce promovează ură pe rețelele sociale după proteste violente

Activiștii au cerut giganților rețelelor sociale să dezactiveze algoritmii care împing conținutul plin de ură către utilizatori, în urma protestelor violente de extremă dreapta din Marea Britanie și Irlanda, precum și a creșterii amenințărilor la adresa reprezentanților aleși.

Taoiseach a trimis o scrisoare miniștrilor weekendul trecut, subliniind că rețelele sociale nu mai pot fi un „loc de ascunzătoare pentru agresori” sau pentru persoane cu „motive sinistre” care amenință și incită la violență. El va găzdui un summit major pe tema siguranței online și a transmis planuri către departamentele guvernamentale cheie pentru a impune măsuri stricte asupra companiilor de social media în gestionarea amenințărilor online, hărțuirii și răspândirii dezinformării.

Organizația *Hope and Courage Collective (H&CC)*, care colaborează cu grupuri comunitare, sindicale și academice, a salutat comentariile lui Mr Harris privind combaterea urii online, cerând companiilor de social media să dezactiveze setările de recomandare implicită pentru utilizatori. Organizația a precizat că membrii grupurilor cu care lucrează se tem să iasă din case din cauza violenței rasiste alimentate de rețelele sociale.

Mark Malone, cercetător principal la H&CC, a subliniat că modelele de afaceri ale platformelor „prioritizează conținutul manipulator emoțional prin recomandări algoritmice care amplifică tensiunile și diviziunea în societate”. El a adăugat că liderii platformelor de social media „trebuie trași la răspundere” pentru creșterea amenințărilor și intimidării și că aceștia trebuie să fie obligați de liderii politici să „dezactiveze imediat sistemele de recomandare bazate pe angajament toxic”.

Peste 240 de organizații din Republica Irlanda, Marea Britanie, Irlanda de Nord și alte țări au semnat o scrisoare deschisă care solicită acțiuni politice urgente pentru a ține în frâu platformele de social media. Scrisoarea menționează că au fost înregistrate apeluri la violență rasistă pe toate platformele sociale înainte de revoltele din Belfast, Anglia și Dublin de anul trecut.

Niamh McDonald, director de advocacy și implicare comunitară la H&CC, a declarat: „Scrisoarea semnată de sute de grupuri din întreaga lume trebuie să declanșeze acțiunea comună necesară pentru a trage la răspundere aceste companii.” Ea a subliniat că „liderii politici și acțiunea imediată sunt esențiale pentru a ține sub control aceste corporații. Modelul lor de afaceri este o parte fundamentală a problemei care amenință comunitățile și democrațiile noastre”.

☘️ NAMA a plătit aproximativ 1,5 milioane de euro pentru concedieri și plăți în perioada de preaviz

Agenția Națională de Administrare a Activelor (NAMA) a plătit în jur de 1,5 milioane de euro anul trecut în compensații pentru concedieri și plăți în perioada de preaviz, pe măsură ce își continuă procesul de lichidare.

„Banca rea” a statului a raportat că a plătit 1,1 milioane de euro în compensații pentru concedieri către 16 persoane, cu sume care variază între mai puțin de 25.000 de euro și până la 150.000 de euro.

NAMA a menționat că două persoane au primit o sumă forfetară cuprinsă între 125.001 și 150.000 de euro după ce au părăsit locul de muncă din cadrul agenției publice. Alte două persoane au primit între 100.001 și 125.000 de euro, în timp ce două foste angajate au primit sume între 75.001 și 100.000 de euro.

De asemenea, șase persoane au beneficiat de plăți de concediere între 50.001 și 75.000 de euro, iar alte două au primit între 25.001 și 50.000 de euro. În tabelul cu costurile de concediere, NAMA a listat și două persoane care au primit sume mai mici de 25.000 de euro.

Un alt segment de 400.000 de euro a fost alocat pentru plăți în perioada de preaviz, în care un angajat rămâne pe statul de plată, dar nu mai lucrează efectiv. Această situație apare de obicei atunci când se identifică un potențial conflict de interese între activitatea lor la NAMA și un nou loc de muncă pe care plănuiesc să îl accepte în altă parte.

Agenția a raportat că o persoană a primit plăți în perioada de preaviz în valoare de 50.001 până la 75.000 de euro. Alte opt persoane au primit între 25.001 și 50.000 de euro în timp ce își finalizau perioada cu NAMA, iar patru au primit sume mai mici de 25.000 de euro. Toate plățile de preaviz au inclus contribuțiile sociale și costurile de pensie pentru angajați.

NAMA urmează să finalizeze procesul de lichidare până în 2025, iar activele sau activitățile rămase vor fi transferate unei unități de rezoluție nou înființate în cadrul Agenției Naționale de Management al Trezoreriei.

Numărul de angajați al NAMA a scăzut pe parcursul anului trecut, de la 110 angajați la 1 ianuarie 2023, la 96 până la 1 decembrie 2023.

Întrebat despre aceste cheltuieli, un purtător de cuvânt al NAMA a declarat: „Plățile de concediere rezultă din reducerea numărului de personal în cadrul procesului de lichidare a agenției. Plățile în perioada de preaviz nu implică costuri suplimentare pentru agenție – ar fi trebuit să fie suportate ca plăți salariale, indiferent dacă angajatul era plasat sau nu în perioada de preaviz.”