🍀 Varadkar se așteaptă să scadă chiriile „în următorii doi ani”
Tánaiste Leo Varadkar a spus că se așteaptă să scadă chiriile în următorii câțiva ani.
Dl Varadkar a declarat că mișcările recente ale guvernului de a lega nivelul creșterilor chiriei de inflație au fost efectiv o „înghețare a chiriei” și ar trebui să ducă la rate mai mici în următorii ani.
El a susținut, de asemenea, cererile pentru creșterea investițiilor de capital în locuințe, dar a spus că trebuie echilibrată cu interese concurente precum școlile, spitalele și schimbările climatice.
Vorbind luni, el a spus: „În ultimele două săptămâni, cred că am văzut multe lucruri în domeniul locuințelor. „Am văzut înființarea LDA (Agenția pentru Dezvoltarea Terenului), am văzut efectiv înghețarea chiriei, chiriile sunt acum legate de inflație. Știm că salariile cresc mai repede decât inflația. Deci, în termeni reali, ne-am aștepta să vedem chiriile să scadă în următorii câțiva ani. Este valabil cel puțin pentru persoanele care deja închiriază. ”
Lao întâlnire recentă a partidului, Ard Fheis, liderul Fine Gael și-a stabilit obiectivul de a dubla numărul de case construite în fiecare an de la 20.000 la 40.000. El a spus că va fi necesară o combinație de investiții publice și private pentru a atinge acest obiectiv. „Consider că trebuie să dublăm numărul de case noi construite în Irlanda în fiecare an de la aproximativ 20.000 la 40.000 pe an în viitor”, a spus el. „Înțeleg și cred că majoritatea oamenilor înțeleg și ei că nu poți face asta într-un an. Dar cred că ar trebui să ne propunem să ajungem la 40.000 pe an pe parcursul mai multor ani. „Nu putem realiza acest lucru fără o investiție publică sporită și o investiție privată mai mare”.
Dl Varadkar a fost de acord cu analiza recentă a Institutului de Cercetări Economice și Sociale (ESRI), care solicită dublarea investițiilor de capital în locuințe la 4 miliarde de euro pe an, pentru a aborda criza imobiliară prin care trece Irlanda.
El a spus însă că Guvernul trebuie să echilibreze aceste sfaturi cu nevoia de investiții în alte sectoare.
🍀 Servitul în interior ar putea fi deschis pentru cei cu imunitate Covid în mai puțin de două săptămâni
Ospitalitatea interioară din Irlanda va fi redeschisă pentru persoanele cu dovezi de vaccinare completă sau imunitate la Covid-19 cel târziu pe 26 iulie.
Guvernul a aprobat luni o nouă legislație, astfel încât cei care sunt complet vaccinați sau au avut virusul în ultimele șase luni pot intra în cafenele, restaurante, pub-uri și alte locuri autorizate. Minorii însoțitori vor fi, de asemenea, autorizați să intre cu părinții sau tutorii și se vor aplica în continuare măsuri de distanțare socială.
Tánaiste Leo Varadkar a confirmat decizia luni seara, dar a recunoscut că „nu este modalitatea ideală” de a redeschide ospitalitatea interioară. El a spus că speră că abordarea nu va fi văzută ca „discriminatorie”, adăugând că este „în totalitate o măsură de sănătate publică”.
Planul de redeschidere vine după câteva zile de discuții între sectorul ospitalității și înalți oficiali guvernamentali cu privire la reluarea ospitalității interioare. Legislația urmează să fie adoptată de Dáil în această săptămână pentru a intra în vigoare săptămâna viitoare sau cel târziu în 26 iulie. Acesta va fi în vigoare până pe 9 octombrie, după care orice prelungire trebuie aprobată de Dáil și Seanad.
🍀 Persoanele care prezintă certificate Covid false pot primi o amendă de 2.000 euro
Persoanele prinse care încearcă să folosească certificate Covid-19 false pentru a beneficia de servitul în interior vor fi amendate cu până la 2.000 euro conform legislației propuse pentru a permite redeschiderea în continuare a sectorului hotelier la sfârșitul acestei luni.
Certificatele vor fi disponibile persoanelor care au fost complet vaccinate sau care s-au vindecat recent. Într-o declarație comună emisă de Tánaiste Leo Varadkar și ministrul turismului Catherine Martin aseară, miniștrii au salutat acordul guvernului privind o redeschidere treptată a sectorului „într-o manieră prudentă, dar progresivă”.
Declarația a confirmat că certificatul digital Covid UE, utilizat pentru a permite reluarea călătoriilor neesențiale între statele membre, poate fi folosit ca dovadă că cineva a fost fie complet vaccinat, fie vindecat, în timp ce un „certificat echivalent național” va fi permisă pentru persoanele din afara UE, inclusiv cele din Marea Britanie și SUA.
🍀 Irlanda va emite până la 25.000 de certificate verzi digitale zilnic
Certificatele verzi digitale Covid-19 vor permite călătorii fără carantină între țările Uniunii Europene, dar numai în anumite circumstanțe.
Guvernul se așteaptă să emită până la 25.000 de certificate digitale Covid-19 pentru călătorii în fiecare zi de la mijlocul acestei săptămâni, după ce un bloc inițial de aproape 2 milioane a fost deja aprobat pentru cei deja vaccinați.
Ministrul de stat Ossian Smyth a declarat că aproximativ 1 milion de persoane vor primi permisul prin e-mail în zilele următoare, iar aproximativ 900.000 de persoane îl vor primi prin poștă. Cu aproximativ 25.000 de persoane pe zi care primesc cea de-a doua doză de vaccin, el a spus că se va elibera același număr de noi certificate, pe măsură ce oamenii vor deveni eligibili.
Certificatele vor permite călătorii fără carantină între țările Uniunii Europene, dar numai în anumite circumstanțe. Cei care au fost vaccinați sunt în mod automat eligibili, la fel ca și cei care s-au vindecat după o infecție Covid recentă.
Persoanele care au un test PCR negativ de la un operator autorizat în ultimele 72 de ore sau un test antigen făcut în ultimele 48 de ore pot obține, de asemenea, certificatul. Ambele teste trebuie să fie făcute de un profesionist autorizat, companiile fiind invitate să solicite autorizație pentru a opera în acest sistem și a elibera certificate.
Certificatele constau dintr-un cod QR, similar cu un cod de bare, care poate fi scanat la aeroport și comparat cu actele de identitate, cum ar fi de exemplu pașaportul.
Certificatele vor fi distribuite în Irlanda de către Revenue.
🍀 O bunică a fost închisă 90 de zile pentru refuzul de a purta mască
Judecătorul citează că nu s-au luat „îngrijiri de bază pentru protecția” sănătății și siguranței cetățenilor.
O bunică în vârstă de 66 de ani a fost trimisă la închisoare pentru 90 de zile de un judecător care a spus că a arătat o atenție redusă pentru siguranța celorlalți atunci când a refuzat să poarte o mască în magazine.
Margaret Buttimer, de la St Fintan’s Road, Bandon, Co Cork, a apărut la Curtea Districtuală din Bandon acuzată că nu a purtat mască de două ori la SuperValu, Riverview Shopping Center, în Bandon în 25 iunie și 1 iulie.
Ea a fost acuzată de încălcarea secțiunii 31A (1) din Legea sănătății publice din 1947, astfel cum a fost modificată de legislația din 2020, pentru a preveni, limita, minimiza sau încetini răspândirea Covid-19 prin refuzul de a purta o mască în magazin.
Buttimer, care a refuzat să poarte mască în instanță, a spus că și-a amintit că a fost în SuperValu cu ambele ocazii, dar nu și-a amintit că a pledat vinovată luna trecută pentru două acuzații la Bandon în luna mai.
În urma condamnării, judecătorul James McNulty a amânat sentința pentru mai mult de o oră pentru a citi un raport medical al doctorului Eleanor Mullen, specializat în psihiatrie și un al doilea raport al unui psiholog.
„Margaret Buttimer are dreptul să nu poarte o mască acasă sau în aer liber, dar ca la orice alt cetățean, i se cere prin lege să poarte o mască atunci când intră într-un magazin sau în alt spațiu public interior”, a spus el.
„Din păcate Margaret Buttimer nu și-a îndeplinit datoria de a avea grijă de bază pentru protecția sănătății și siguranței concetățenilor săi”.
Ea a nesocotit drepturile personalului magazinelor și a fost „lipsită de respect față de alți cumpărători care s-au conformat, care pot fi vulnerabili sau pot fi îngrijitorii ai copiilor vulnerabili sau rudelor în vârstă”, a spus judecătorul.
Ea a primit o pedeapsă cu suspendare și o amendă pentru o infracțiune similară în magazinele Dunnes, Clonakilty, pe 12 februarie, însă încălcarea repetată a legii a însemnat că a pierdut șansa de a presta muncă în folosul comunității.
El a condamnat-o la 30 de zile de închisoare pentru prima încălcare în SuperValu Bandon pe 25 iunie și 60 de zile consecutive pentru a doua încălcare pe 1 iulie, comisă în timp când ea a fost eliberată pe cauțiune pentru infracțiunile anterioare din mai.
Femeia nu va contesta sentința, a declarat avocatul ei Plunkett Taaffe.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro