🍀 Rezervările pentru sistemul obligatoriu de carantină hotelieră au fost oprite din cauza lipsei locurilor disponibile
Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a confirmat că rezervările au fost întrerupte în sistemul obligatoriu de carantină hotelieră. Surse au declarat că pauza va dura patru zile.
Dl Donnelly a spus că companiile aeriene vor fi contactate și li se va cere să nu permită îmbarcarea pasagerilor fără rezervare la hotel din țările cu risc ridicat.
El a răspuns abia după ce a ieșit la iveală că sistemul a fost deja oprit și că nu mai acceptă rezervări până luni.
„Departamentul funcționează pe baza unui principiu de precauție. Sistemul de carantină hotelier este în vigoare doar de 18 zile, credeți sau nu. Am trecut de la 33 de țări până cred că sunt 71 de țări acum. Pe bază de precauție, departamentul a întrerupt rezervările pentru a se asigura că avem capacitatea necesară de a caza pasagerii”, a declarat el pentru emisiunea de știri Six One News de la RTE.
„Există încă un nivel ridicat de pasageri care nu-și fac rezervări, lucru care nu ar trebui să se întâmple. Unele dintre companiile aeriene care ar trebui să nu permită oamenilor fără rezervări să urce în avioane, o fac, de aceea știu că ministrul [pentru transportul Eamon] Ryan discută cu transportatorii în acest sens. Luni va exista o capacitate suplimentară semnificativă, vom urca de la aproximativ 650 de camere până la aproximativ 960. Și, lunea următoare, din nou, mult mai multe camere vor fi disponibile, vor fi peste 1300. ”
Se înțelege că Guvernul a contactat Aer Lingus pentru a-i spune despre întreruperea rezervărilor carantinei hoteliere. Transportatorul irlandez a declarat într-un comunicat că solicită pasagerilor la check-in și / sau la îmbarcare să furnizeze dovezi ale rezervării lor la un hotel destinat pentru carantină, așa cum este cerut de reglementările în vigoare.
Aer Lingus a confirmat că, dacă pasagerii către Irlanda ajung pe aeroporturile din țările de categoria 2 fără dovada unei rezervări într-un hotel de carantină, aceștia nu ar fi lăsați să se îmbarce. „Aer Lingus va refuza îmbarcarea în cazul în care un pasager nu furnizează dovezi ale rezervării necesare”.
Într-o declarație, Departamentul Transporturilor a spus că „le-a reamintit transportatorilor să fie vigilenți” la pasagerii care se îmbarcă fără rezervare, dar a subliniat dificultăți practice în verificarea sistemului. Acesta a spus că transportatorii au „capacitate limitată” de a verifica istoricul călătoriilor pasagerilor, cu excepția cazului în care au un zbor direct din acele locații.
🍀 Irlanda se confruntă cu presiuni din partea țărilor UE după extinderea listei de carantină hotelieră obligatorie
Irlanda acum se confruntă cu presiuni din partea statelor membre ale UE pentru a explica de ce au fost incluse pe listă pentru carantină obligatorie și cum va funcționa sistemul.
Ambasadele mai multor state membre ale Uniunii Europene au declarat pentru The Irish Times că vor ca Departamentul Afacerilor Externe să clarifice mai multe aspecte, inclusiv modul în care sistemul va funcționa pentru situații speciale, cum ar fi custodia comună a copiilor și un calendar pentru ridicarea acestei forme de carantină.
De asemenea, au apărut critici din ce în ce mai mari din partea oamenilor de afaceri cu privire la restricțiile de călătorie, inclusiv din partea directorului executiv al Greencore, Patrick Coveney, care a spus că este „greu să exagerezi incompetența și lipsa de previziune” în planul obligatoriu de carantină hotelier al Guvernului.
După anunțul de ieri că sistemul de rezervare a fost sistat, într-o postare pe Twitter, marți seară, dl Coveney – fratele Ministrului Afacerilor Externe Simon Coveney – a declarat că „Irlanda este acum oficial închisă pentru SUA și cea mai mare parte a UE, cu puține șanse că va putea să furnizeze în siguranță creșterea „capacității închisorii” hoteliere pentru a susține politica #MHQ [carantină obligatorie la hotel]. ”
Ambasadele franceze și belgiene și-au subliniat convingerea că ar trebui să existe o coordonare cu privire la restricțiile de călătorie, ambele spunând că, deși au existat schimburi de informații în săptămânile care au urmat extinderii listei, acestea au fost notificate doar la scurt timp înainte de includerea lor pe listă.
O purtătoare de cuvânt a ambasadei Franței a declarat că departamentul a fost de ajutor în timpul schimbărilor de carantină hotelieră obligatorie, dar a spus că a „clarificat” în forumurile UE că favorizează „o coordonare maximă a UE și o restricție de călătorie cât mai mică în UE ”.
„Ambasada Franței a fost informată cu puțin timp înainte ca măsura să fie adoptată. Această măsură va afecta puternic comunitatea franceză din Irlanda (aproximativ 25.000 – 30.000 de persoane) “, a spus o purtătoare de cuvânt.
Un purtător de cuvânt al ambasadei Belgiei a declarat că a fost informat „cu foarte scurt timp” înainte. El a spus că Belgia a pledat în favoarea unei coordonări maxime în UE încă de la începutul pandemiei.
🍀 80% dintre “travellers” sunt șomeri
Un nou raport despre travellers în forța de muncă irlandeză, a solicitat implementarea unor căi creative pentru ocuparea forței de muncă, deoarece patru din cinci travellers sunt în prezent șomeri.
Activiștii încearcă să sporească numărul de locuri de muncă disponibile pentru cei din comunitatea travellers, subliniind barierele de care se lovesc în calea ocupării forței de muncă și măsurile necesare pentru a sparge aceste bariere.
Raportul “St Stephens Green Trust and Values Lab, Travellers on the Mainstream Labour Market”, menționează că 80% dintre travellers sunt șomeri.
Se spune că este necesară o schimbare culturală a locurilor de muncă pentru travellers, deoarece unul dintre principalele blocaje pentru membrii comunității care caută de lucru sunt „micro-agresiunile” la care sunt supuși. Cei intervievați pentru raport au spus că „micro-agresiunile” la locul de muncă se întâmplă prin discursuri derogatorii despre călători sau prin condescendență.
Raportul solicită ca mai multor membri din această comunitate, să li se ofere oportunități de angajare în serviciul public pentru a le permite să dobândească o experiență valoroasă. De asemenea, a solicitat grupurilor de afaceri precum IBEC să creeze o punte între organizațiile de travellers și afaceri pentru a facilita angajarea lor.
Agențiile și departamentele guvernamentale au un rol uriaș de jucat și în acest sens, se arată în raport. Funcționarii de la Departamentul pentru Protecție Socială ar trebui să fie desemnați să conecteze pe aceștia cu oportunități de angajare care altfel ar putea fi greu de găsit, notează acesta.
Senatorul Eileen Flynn, care face parte din comunitatea Traveller, a scris în raport: „Provin dintr-o comunitate de oameni care sunt inteligenți, muncitori și antreprenori, dar rareori au șansa de a-și dovedi valoarea.
„În ciuda miturilor și stereotipurilor, travellers vor să lucreze, dar în schimb sunt subangajați masiv.”
🍀 Bărbat arestat pentru fraudă după ce a fost raportat de fostul angajator
Un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost arestat sub suspiciunea de activitate frauduloasă după ce a fost raportat la Garda de fostul său angajator. Bărbatul a fost suspectat că a falsificat documente și a înșelat solicitanții că le-a procesat cererile de împrumuturi financiare.
S-a descoperit că persoana în cauză făcuse și plăți sub formă de mită în valoare totală de 17.000 de euro pentru a-și acoperi activitatea infracțională. Bărbatul a fost, de asemenea, descoperit că folosește datele personale ale foștilor săi colegi de serviciu fără autorizația acestora pentru a facilita activitatea de fraudă.
Într-o declarație a An Garda Siochana se scria: Garda de pe lângă Biroul Național pentru Criminalitate Economică din Garda (GNECB) a arestat astăzi, marți, 13 aprilie 2021, un bărbat, în vârstă de 40 de ani, în urma unui raport făcut către Garda de către fostul său angajator. „Bărbatul a fost denunțat de fostul său angajator cu suspiciunea că a falsificat documentele și a înșelat solicitanții cu credința că le-a procesat cererile financiare. Această activitate frauduloasă a implicat utilizarea datelor personale ale angajaților actuali, fără autorizarea acestora. În plus, bărbatul a încercat să distrugă dovezile acestei activități infracționale. Plăți corupte, în valoare totală de 17.000 de euro, au fost efectuate și sub formă de mită pentru a ascunde această activitate infracțională.
‘GNECB a efectuat percheziții la începutul acestui an în Dublin, Waterford, Wicklow și Meath ca parte a acestei anchete. În cursul acestor percheziții, au fost confiscate fișiere și dispozitive de stocare electronice.
„Bărbatul a fost arestat în această dimineață și este în prezent reținut în Blanchardstown Garda Station în temeiul secțiunii 50 din Legea privind justiția penală din 2007.”
🍀 Dublin: unul dintre cele mai scumpe orașe pentru chirii din Europa
Costul mediu de închiriere al unei case cu trei dormitoare în Dublin este acum de 3.713 euro pe lună
Dublin rămâne în primele cinci cele mai scumpe orașe de închiriat din Europa, potrivit celui mai recent raport al clasamentului de închirieri realizat de experți în domeniul imobiliar global de la ECA International.
Rezultatele arată că chiria din Dublin a crescut cu 119 euro pe lună, o creștere de 2,2% în 2020. Costul mediu de închiriere al unei case centrale cu trei dormitoare în Dublin este acum de 3.713 euro pe lună.
Alec Smith, Manager de servicii de închiriere la ECA International, a declarat: „Dublinul rămâne o locație populară pentru afaceri, astfel încât cererea continuă să aibă un impact asupra costurilor de cazare.
“În plus, reglementările în vigoare în domeniul construcțiilor, care rămân restrictive în Dublin, fac ca oferta să fie redusă în zonele populare ale orașului.”
Dublin este mult mai scump decât alte orașe europene importante, cum ar fi Roma cu o chirie medie de 2.729 euro, Berlin cu 2.475 euro și Valencia cu 1.600 euro.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro