🍀 Irlanda este pe drumul planificat de ridicare a restricțiilor Covid-19 după suplimentarea dozelor Pfizer

Irlanda este încă pe drumul care duce la o reducere suplimentară a restricțiilor Covid-19 începând cu luna mai, după ce s-a confirmat că vor fi livrate încă 545.000 de doze Pfizer până la sfârșitul lunii iunie.

Surse guvernamentale și-au exprimat optimismul cu privire la deschiderea eșalonată a magazinelor și a serviciilor personale neesențiale luna viitoare, în urma anunțului Comisiei Europene că țările UE vor primi cu 50 de milioane mai multe doze Pfizer și BioNTech în al doilea trimestru al anului 2021.

Știrea vine după o săptămână turbulentă pentru programul de vaccinare din Irlanda, cu o amânare în administrarea vaccinurilor Johnson și Johnson și decizia de a limita vaccinul AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 60 de ani din cauza problemelor rare de cheaguri de sânge.

Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a descris știrea livrărilor de doze suplimentare de vaccin ca fiind „cu adevărat pozitivă” și a insistat că Irlanda este acum încă pe drumul cel bun pentru a oferi vaccinuri la patru din cinci adulți până la sfârșitul lunii iunie.

„Vor fi mai mult de jumătate de milion de vaccinuri în plus în aprilie, mai și iunie. Pfizer este recomandat pentru utilizare la toate categoriile de vârstă, iar rezultatele din Irlanda și din străinătate arată că este incredibil de eficient împotriva Covid. Lucrăm direct cu HSE și cu grupul de lucru pentru a ne asigura că programul nostru de vaccinare continuă să administreze vaccinurile oamenilor imediat ce acestea sosesc în Irlanda “, a declarat el pentru The Irish Times.

🍀 De astăzi intră în vigoare carantina hotelieră obligatorie pentru încă 16 țări

Pasagerii care sosesc în Republica Irlanda din încă 16 alte țări fac acum obiectul unei carantine hoteliere obligatorii, cu unele excepții limitate.

Începând cu ora 4 dimineața din această dimineață, lista țărilor din categoria 2 include Statele Unite, Canada, Franța, Belgia, Turcia și Italia.

Departamentul Sănătății a spus că numai acele persoane care au rezervat deja camere de carantină ar trebui să le fie permisă îmbarcarea în avioane către Irlanda.

Toți pasagerii care provin din cele 16 țări suplimentare vor fi obligați să facă o rezervare la hotelurile desemnate pentru o perioadă de până la 12 nopți, la un cost de aproape 2.000 de euro de persoană.

Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a declarat că decizia a fost luată „în urma sfaturilor de sănătate publică referitoare diferitele tulpini periculoase de Covid-19”. Se înțelege că unele scutiri pentru sportivi de elită și de performanță pentru a evita carantina hotelieră obligatorie ar putea fi anunțate astăzi.

Dar la mai puțin de trei săptămâni după ce a fost înființat, sistemul obligatoriu de carantină al Guvernului a suspendat rezervările întrucât a rămas fără locuri la hoteluri. 

Departamentul Sănătății a spus că acest lucru se datorează unei probleme cu persoanele care nu și-au rezervat locuri înainte de plecare și totuși au trebuit duși la hotel. În timp ce Guvernul dă vina pe companiile aeriene că au permis îmbarcarea pasagerilor fără rezervări, o asociație a companiilor spune că cerința Guvernului Irlandei este una greu de pus în practică.

Guvernul a declarat că 300 de camere suplimentare vor deveni disponibile de lunea viitoare.

🍀 Italia reacționează și ea la carantinarea obligatorie a cetățenilor săi la sosirea în Irlanda

Peste 3.000 de persoane au călătorit din state așa numite „cu risc ridicat” într-o perioadă de cinci săptămâni, arată datele oficiale.

Cifrele se referă la pasagerii din 33 de țări, inclusiv Brazilia, Emiratele Arabe Unite și Africa de Sud, de pe lista așa-numitelor state desemnate considerate a fi cu risc ridicat din cauza numărului mare de infectări cu Covid-19 sau a tulpinelor sale.

Italia a devenit cea mai recentă țară din UE care își exprimă îngrijorarea cu privire la includerea sa pe lista de carantină hotelieră obligatorie.

Ambasada sa din Dublin s-a alăturat celor din Franța și Belgia spunând că a fost informată cu privire la măsură prea târziu.

Un purtător de cuvânt a declarat că date mai detaliate cu privire la parametrii medicali care au stat la baza deciziei irlandeze ar fi „binevenite”, deoarece „trebuie să fim atenți pentru a clarifica faptul că măsurile adoptate sunt pe deplin justificate din punct de vedere social și medical”.

El a spus că acest lucru va evita posibilitatea ca comunitatea italiană și alții să perceapă măsura ca fiind „discriminatorie”.

Purtătorul de cuvânt a spus că problema afectează deja „puternic” comunitatea italiană, invocând „numărul mare” de mesaje pe care ambasada le primește.

🍀 “Low Pay Commission” va investiga trecerea la salariul de minimum 12,30 euro pe oră

Guvernul a autorizat în mod oficial “Low Pay Commission” să investigheze modul în care Irlanda se poate îndrepta către un salariu de trai în locul unui minim și trebuie să raporteze înapoi Guvernului în a doua jumătate a acestui an.

Programul de guvernare de anul trecut s-a angajat să mute nivelul salariului de la actualul salariu minim național de 10,20 euro pe oră la un salariu de trai de 12,30 euro „în timpul acestui guvern”.

Termenii de referință ai comisiei aprobați ieri de Cabinet îi vor permite să investigheze factori, inclusiv comparații internaționale, impactul asupra costurilor forței de muncă, bunăstării sociale și impozitării, precum și posibilitatea unor rate regionale variabile.

Tánaiste Leo Varadkar a recunoscut că Low Pay Commission a făcut deja unele cercetări inițiale, dar a spus că termenii de referință conveniți îi vor permite să înceapă în mod oficial cercetarea.

El a spus că pandemia a forțat societatea să reconsidere salariile acordate angajaților din prima linie sau a lucrătorilor esențiali și recompensa pe care ar trebui să o primească pentru acea muncă.

“Una dintre moștenirile pandemiei trebuie să fie o societate mai favorabilă incluziunii, care recompensează mai bine munca și afacerile. Asta înseamnă termeni și condiții mai bune pentru lucrătorii cu salarii mai mici. Trecerea la un salariu de trai este o parte importantă a acestui lucru”.

Cu toate acestea, dl Varadkar a recunoscut că implicațiile pentru afaceri trebuie luate în considerare.

„Bineînțeles, făcând acest lucru, trebuie să recunoaștem că multe companii sunt închise și acum sunt în pierdere, așa că trebuie să o facem într-un mod care să nu coste locuri de muncă sau să determine reducerea orelor de lucru ale oamenilor, trebuie făcută într-un mod productiv.”

Salariul de trai este definit ca „venitul minim necesar pentru un singur lucrător adult care lucrează cu normă întreagă, fără dependenți, pentru a-și satisface nevoile de bază și pentru a-și permite un nivel de viață minim acceptabil”.


🍀 131 de locuri de muncă în pericol la Paypal Dublin și Dundalk

Până la 131 de locuri de muncă ar putea fi pierdute în operațiunile Paypal din Dublin și Dundalk, a transmis compania personalului. Firma de plăți online propune mutarea unui număr de locuri de muncă, în alte locații din întreaga lume.

Lucrătorii afectați vor putea aplica pentru alte locuri de muncă în cadrul companiei sau pentru un pachet îmbunătățit de concediere voluntară.

“PayPal se angajează să se asigure că colegii care pleacă în urma modificărilor propuse sunt tratați corect și generos”, a declarat firma într-un comunicat. Personalul a fost informat despre situație ieri dimineață.

Propunerile sunt supuse consultării cu forța de muncă în următoarele săptămâni și apar dintr-o revizuire a nevoilor operaționale ale companiei. Paypal are în prezent peste 2.800 de angajați în Irlanda.

Compania a declarat că rămâne complet angajată față de Irlanda și că nu există nicio amenințare pentru birourile sale din Dublin sau Dundalk.

„Operațiunile PayPal din Dublin și Dundalk vor rămâne două dintre cele mai mari centre globale de ocupare a forței de muncă ale PayPal ca hub-uri critice pentru operațiunile globale ale companiei”, a transmis compania. “Compania va continua să recruteze cei mai talentați oameni în Dublin și Dundalk pentru a satisface nevoile afacerii sale.”

În 2012, compania a anunțat 1.000 de locuri de muncă la un nou centru internațional de operațiuni din Dundalk, cu alte 400 locuri în 2014.

În 2016, a declarat că intenționa să-și extindă prezența în orașul din Co Louth după separarea sa de eBay, după ce o decizie a site-ului de vânzări online de a închide biroul din Dundalk cu pierderea a 150 de locuri de muncă a oferit Paypal posibilitatea de a se extinde acolo în ceea ce era o facilitate comună.

În același an, a anunțat și 100 de noi locuri de muncă la biroul său din Dublin, unde își desfășoară activitatea din 2003.

În 2009, PayPal a investit 15 milioane de euro în înființarea unui centru european de excelență în Blanchardstown.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro