🍀 Garda a arestat patru români într-o anchetă de fraudă de câteva milioane de euro
Garda care investighează activitățile unui grup infracțional internațional care operează în Irlanda a făcut cinci arestări și a efectuat percheziții în trei comitate în timpul operațiunii Boxplot.
Anul trecut Garda a început să investigheze un grup de bărbați din zona North Cork, suspectându-i că fac parte dintr-un grup de infractori care vizează afaceri din Irlanda și din străinătate prin înșelăciuni de redirecționare a facturilor.
Detectivii de la Biroul Național pentru Criminalitate Economică din Garda au ajuns la concluzia că suspecții au legătură cu un grup mai mare de infractori cu sediul în Irlanda, care erau deja cercetați în cadrul operațiunii Skein pentru aceleași presupuse infracțiuni.
Echipaje Garda au făcut percheziții la adrese din Cork, Tipperary și Roscommon și au arestat cinci bărbați. Dintre bărbații reținuți, patru sunt din România, iar unul este din Nigeria.
Garda suspectează că bărbații români lucrează pentru infractori nigerieni din Irlanda, deși relația exactă dintre bărbați era încă investigată.
Suspecții arestați au vârste cuprinse între 22 și 35 de ani și au fost reținuți în Middleton, Fermoy și Tipperary Garda Station în temeiul secțiunii 50 din Legea privind justiția penală, care permite reținerea lor timp de până la șapte zile fără acuzație.
„Trei dintre arestările din această dimineață au fost făcute în cadrul operațiunii Boxplot, care vizează o organizație criminală cu sediul în zona North Cork, despre care se crede că spală încasările din frauda internațională de redirecționare a facturilor prin conturi bancare din Irlanda”, a declarat Sediul Central Garda, din Phoenix Park, Dublin.
🍀 Cei sub 30 de ani s-ar putea vaccina mai devreme, chiar înaintea altor grupe de vârstă
Cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani vor fi vaccinați înainte de cei cu vârsta între 30 și 50 de ani în cadrul unui nou plan propus.
Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, le-a cerut oficialilor să examineze posibilitatea de a revizui ordinea categoriilor de vârstă programate pentru a primi vaccinul, astfel încât tinerii din grupa de vârstă 18-30 să poată fi vaccinați înainte de cei cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, adică odată cu ce cei din categoria celor peste 60 de ani.
Unii oficiali se tem de o creștere a cazurilor în rândul tinerilor, odată ce societatea începe să se redeschidă, deoarece cei sub 30 de ani vor socializa în număr mai mare și mai mult decât alte categorii de vârstă.
“Am cerut departamentului să evalueze cazul vaccinării celor mai tineri mai devreme, pe baza reducerii transmisiei generale cât mai repede posibil”, a declarat Donnelly pentru The Irish Times.
Propunerea vine în timp ce Guvernul se pregătește să decidă reducerea altor restricții după sărbătoarea bancară din mai.
🍀 Utilizatorii irlandezi de Facebook ar putea primi o compensație de cel puțin 100 de euro din cauza încălcării datelor
Un grup irlandez de confidențialitate a cerut oamenilor din toată Irlanda să se alăture „procesului în masă” împotriva Facebook, care ar putea valora „sute de milioane” de euro.
Digital Rights Ireland (DRI) intentează o acțiune împotriva companiei în legătură cu o încălcare a datelor la începutul lunii aprilie, în care numerele de telefon, e-mailurile cu numele utilizatorilor din întreaga lume au fost publicate online.
O anchetă cu privire la încălcarea datelor a fost deja lansată de comisarul pentru protecția datelor, pentru a vedea dacă hack-ul a încălcat GDPR.
Procesul de acțiune în masă al DRI împotriva Facebook va fi primul de acest gen din Europa, deși directorul DRI, Antoin Ó Lachtnain, spune că „suntem siguri că nu va fi ultimul”. Digital Rights Ireland susține că Facebook nu doar a eșuat în implementarea confidențialității pentru utilizatorii săi atunci când a avut loc scurgerea, ci a eșuat în notificarea Comisiei pentru protecția datelor.
Grupul invită acum pe oricine din Europa care crede că datele lor ar fi putut fi divulgate să se alăture procesului. Cei care se alătură procesului vor trebui, de asemenea, să plătească o contribuție la cheltuielile de judecată, bani pe care i-ar pierde în cazul în care cazul nu ar avea succes.
Dacă cazul împotriva Facebook nu va merge mai departe, cei care s-au alăturat cazului și-ar primi banii înapoi, dar dacă cazul se va avea câștig de cauză, li s-ar putea acorda despăgubiri.
Vorbind cu Pat Kenny la Newstalk, domnul Ó Lachnain a spus că cei care se alătură procesului ar putea ajunge la despăgubiri „oriunde între 100 euro de persoană și chiar mii de euro de persoană”.
El a continuat: „Deci, de exemplu, aproape un milion de reclamanți în Irlanda, dacă un milion de reclamanți au fost afectați de acest lucru, ar putea fi sute de milioane de euro.”
În timp ce procesele de acțiune colectivă nu sunt de obicei permise în cadrul sistemului juridic irlandez, unele organisme – cum ar fi DRI – pot iniția o acțiune în masă în numele mai multor persoane pe o anumită problemă.
DRI explică faptul că cazuri comparabile în alte jurisdicții legale au dus la daune plătite persoanei în valoare de oriunde între 300 și 12.000 de euro.
🍀 Banca KBC analizează planul de părăsire a Irlandei printr-un accord cu Bank of Ireland
KBC a declarat că tranzacția cu Bank of Ireland, dacă va fi combinată cu o vânzare separată a portofoliului său de credite ipotecare neperformante, va duce în cele din urmă la retragerea băncii de pe piața irlandeză.
Acesta a declarat că a încheiat un memorandum de înțelegere cu Banca Irlandei, care ar putea face ca Banca Irlandei să se angajeze să cumpere „în mod substanțial” toate activele și împrumuturile efectuate de KBC Bank Ireland.
Acesta a menționat că acordul rămâne supus procedurilor obișnuite, negocierilor suplimentare și acordului privind termenii finali și documentației obligatorii, precum și obținerii tuturor aprobărilor de reglementare interne și externe corespunzătoare.
De asemenea, KBC a declarat că portofoliul său de credite ipotecare neperformante rămase, care nu face parte din MoU, este în curs de analiză și Grupul KBC își revizuiește opțiunile de a ceda acest portofoliu.
“În timp ce aceste discuții sunt în desfășurare, KBC Bank Ireland își menține angajamentul de a oferi serviciile sale și asigurările de cel mai înalt nivel prin sucursale sale și serviciile digitale, pentru clienții săi existenți și cei noi”, a trasmis banca.
Banca belgiană a intrat pentru prima dată pe piața irlandeză în 1978 prin achiziția majoritară a Irish Intercontinental Bank și are 1.246 de angajați în cele 12 sucursale din întreaga țară.
KBC are împrumuturi în valoare de 10 miliarde euro, 5 miliarde euro în depozite și o cotă de 12,6% din piața ipotecară din Irlanda la sfârșitul anului trecut. Împrumuturile sale depreciate s-au ridicat la 1,4 miliarde euro sau 14% din totalul creditelor sale.
Avea, de asemenea, aproximativ 320.000 de clienți irlandezi la sfârșitul anului 2020.
Banca nu a dat niciun motiv specific pentru dorința de a ieși de pe piața irlandeză, dar într-o declarație a menționat „contextul operațional dificil pentru băncile europene”.
🍀 Peste 30.000 de turiști au folosit Aeroportul Dublin înainte de a se aplica o amendă mai mare de 2000 de euro.
Peste 30.000 de persoane au zburat prin Aeroportul Dublin în vacanțe, în perioada în care guvernul a anunțat amenzi mai mari pentru călătoriile neesențiale și efectiv data aplicării amenzilor mai mari.
Datele despre sosiri de la Departamentul de Justiție arată că, în total, 33.760 de rezidenți sau nerezidenți au declarat că vacanța a fost principalul motiv pentru călătoria lor în perioada 8 februarie – 28 martie.
Taoiseach Micheál Martin a cerut o amendă mai mare de 2.000 de euro pentru călătorii neesențiale în Dáil pe 10 februarie, când a spus că „există senzația că 500 de euro nu este un factor de descurajare suficient pentru a călători în străinătate. Aceasta va fi mărită”.
Cu toate acestea, amenda mai mare a intrat în vigoare abia în urmă cu câteva zile pe 12 aprilie. Datele disponibile de la Departamentul de Justiție acoperă totuși doar perioada de până la 28 martie, întrucât Unitatea de Stat a Managementului Frontierelor (BMU) a fost forțată să înceteze colectarea datelor din cauza presiunilor exercitate asupra personalului său prin punerea în aplicare a Carantinei hoteliere obligatorii. (MHQ). După toate probabilitățile, cifrele ar putea fi mult mai mari atunci când se ia în considerare întreaga perioadă.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro