Știri Irlanda 🍀 17 februarie 2024

Informatia IRL - Portal de informare a românilor din Irlanda

0

🍀 Un piroman în serie a incendiat mașina privată a unui garda în afara unei secții de poliție din centrul orașului, înainte de a se pleca liniștit.

Keith Riggs era eliberat pe cauțiune pentru acest atac cu incendiere din 2020 când a incendiat un hostel din Dublin aproape doi ani mai târziu, lăsând o tânără cu răni care i-au schimbat viața.

Anterior, i s-a dat o pedeapsă de nouă ani și jumătate de închisoare pentru acel atac asupra adăpostului pentru persoanele fără adăpost.

Săptămâna aceasta, Riggs (40 de ani), din Deanstown Avenue, Finglas, Dublin, a evitat să servească mai mult timp de închisoare pentru incendierea mașinii ofițerului.

El a fost condamnat pentru incidentul de lângă secția de poliție Bridewell în august 2020, precum și pentru amenințări cu moartea.

Curtea a auzit cum, după ce a fost arestat, a spus gardienilor că va „incendia întreaga secție” și a amenințat că va da foc apartamentului în care locuia.

Imaginile CCTV l-au arătat pe Riggs apropiindu-se de mașina sedan neagră din fața secției și turnând un accelerant pe aceasta înainte de a o incendia. Apoi a plecat.

Suspectul a fost ulterior identificat și acuzat și i-a fost acordată cauțiunea.

În timp ce acest caz era în fața instanțelor, el a provocat un incendiu la hostelul Depaul de pe Strada Little Britain, Dublin 7, pe 26 martie 2022.

Mai multe persoane au fost spitalizate, inclusiv o femeie de 22 de ani care a rămas cu răni catastrofale și limitative de viață.

Riggs a pledat ulterior vinovat pentru incendiere și punere în pericol și a fost condamnat la nouă ani și jumătate.

Într-o declarație de impact asupra victimei, părinții femeii au spus instanței că calvarul ei a fost un „iad pe pământ”.

Ea nu poate respira fără asistență, a rămas oarbă și într-o durere groaznică.

Joi, Riggs a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare pentru incendierea mașinii garda și pentru amenințare cu moartea.

Judecătorul Elva Duffy a declarat că incendierea este întotdeauna foarte gravă și a decis ca pedeapsa să fie executată simultan cu termenul de închisoare pe care Riggs îl execută.

La o audiere pentru sentință, s-a auzit că, după ce a fost arestat, Riggs a spus gardienilor: „Mi-ați cauzat destule probleme. Am incendiat o mașină, voi incendia întreaga secție.”

Keith Spencer BL, apărătorul, a spus că clientul său era „o persoană foarte bolnavă mintal la momentul respectiv”. A spus instanței că, atunci când a fost arestat, a spus: „Îmi pare rău, credeam că visez.”

Riggs avea 31 de condamnări anterioare, inclusiv pentru incendiere, punere în pericol, tulburarea ordinii publice, obstrucționare, deținerea de cuțite, intrare fără drept și amenințări de a deteriora proprietatea.

🍀 Sute de kilograme de presupusă metamfetamină au fost confiscate în Portul Cork.

Aceasta vine în urma unei operațiuni comune între An Garda Síochána și Serviciul Vamal al Revenue ieri dimineață.

Au fost confiscate peste 540 kg de droguri sintetice, cu o valoare estimată de 32,8 milioane de euro.

Doi bărbați au fost arestați în urma unor percheziții de urmărire în Kerry și Cork.

Captura de droguri. Sursa: Revenue

Bărbații, ambii în vârsta de 40 de ani, sunt în prezent reținuți la secțiile de Garda din Kerry în temeiul Secțiunii 50 a Actului de Justiție Penală.

O operațiune ulterioară, care investighează traficul de droguri și infracțiunile legate de crima organizată, este în prezent condusă de Gardaí din Unitatea de Droguri Divizională Kerry.

De asemenea, au fost confiscate două arme.

Dacă drogurile sunt confirmate ca fiind metamfetamină, va fi de departe cea mai mare captură a acestui tip de drog din Irlanda.

În acest stadiu nu se știe dacă drogurile au fost fabricate aici și urmau să fie transportate într-o altă țară.

🍀 Noile reguli de siguranță online ale Uniunii Europene intră în vigoare deplin astăzi în Irlanda și în întreaga UE.

Actul privind Serviciile Digitale (Digital Services Act – DSA) cere platformelor online să facă mai mult în ceea ce privește eliminarea conținutului dăunător și combaterea răspândirii dezinformării.

Companiile se confruntă cu amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală pentru încălcarea regulilor și ar putea fi interzise să facă afaceri în UE pentru încălcări repetate.

Regulatorul media irlandez, Coimisiún na Meán, a fost desemnat să aplice DSA în Irlanda.

De luni, va opera un centru de contact pentru membrii publicului pentru a-și exprima preocupările privind conținutul online și pentru a primi sfaturi.

Când utilizatorii observă conținut ilegal online, sunt încurajați să-l semnaleze platformei, care va avea datoria să se ocupe de acesta.

Deoarece multe dintre marile companii de tehnologie își au sediile europene în Irlanda, regulatorul irlandez va avea, de asemenea, un rol în gestionarea plângerilor din alte țări ale UE.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a îndemnat guvernele să aplice cu strictețe noile reguli.

“Este o zi istorică pentru responsabilitatea tehnologică”, a spus Alia Al Ghussain, cercetătoare și consilier la Amnesty Tech.

“Statele membre ale UE și Comisia UE trebuie să reziste oricăror încercări ale companiilor Big Tech de a dilua eforturile de implementare și aplicare și să insiste pe punerea drepturilor omului în fruntea acestui nou peisaj digital”, a spus dna Al Ghussain.

Centrul de contact nou al Coimisiún na Meán va începe să funcționeze de luni și poate fi contactat la 01 963 7755 sau prin e-mail la usersupport@cnam.ie.

🍀 Colapsul curentului oceanic Atlantic ar putea transforma clima Irlandei în cea a Islandei

Schimbările potențiale ale sistemului cunoscut sub numele de Amroc ar transforma clima blândă a Irlandei, avertizează un senator Fianna Fáil

Irlanda trebuie să se pregătească pentru colapsul potențial în viitor al unui sistem de curenți oceanici cunoscut sub numele de circulația meridională a Atlanticului (Amoc), conform senatorului Fianna Fáil, Malcolm Byrne.

Apelul său urmează publicării unui studiu care arată că circulația Oceanului Atlantic se îndreaptă către un punct critic care este „o veste proastă pentru sistemul climatic și umanitate”. Curentul Golfului, care face parte din sistemul de curenți, asigură faptul că Irlanda are o climă relativ blândă.

Vorbind în Seanad, Senatorul Byrne a adăugat: „Colapsul Amoc – deși s-ar putea să nu fie ceva ce se va întâmpla în timpul vieții noastre – ar avea consecințe grave pentru viitoarele generații irlandeze. Ar putea duce la schimbarea climei Irlandei pentru a deveni similară cu cea a Islandei, ceea ce va avea implicații profunde … Ca stat, nimic nu ar trebui să fie exclus în ceea ce privește pregătirea.”

El a spus că este încurajat de munca continuă a Guvernului privind adaptarea climatică, pregătindu-se pentru impacturile inevitabile ale perturbării climatice. A existat o angajare cu toate sectoarele privind planurile de adaptare sectorială. „[Dar] nu ne putem complăcea. Aceasta este o problemă cu adevărat crucială pentru planificarea pe termen lung a statului … Irlanda este extrem de expusă dacă acest lucru se va întâmpla.”

Oamenii de știință din spatele cercetării au spus că au fost șocați de viteza previzionată a colapsului odată ce se atinge punctul, deși încă nu este posibil să se prezică cât de curând se va întâmpla acest lucru. Folosind modele de computer și date anterioare, ei au dezvoltat un indicator de avertizare timpurie pentru colapsul Amoc, care este crucial pentru reglarea climei globale.

Ei au constatat că Amoc este deja pe drumul către o schimbare bruscă, care nu s-a întâmplat de peste 10.000 de ani și ar avea implicații grave pentru mari părți ale lumii.

Amoc este un transportor marin care transportă căldură, carbon și nutrienți din tropice către Cercul Arctic, unde se răcește și se scufundă în oceanul adânc. Această mișcare ajută la distribuirea energiei în jurul Pământului și moderează impactul încălzirii globale cauzate de om.

Dar sistemul este erodat de topirea mai rapidă decât se aștepta a ghețarilor din Groenlanda și a calotelor de gheață arctice, care varsă apă dulce în mare și obstrucționează scufundarea apei mai sărate și mai calde din sud. A scăzut cu 15% din 1950 și se află în cea mai slabă stare din ultimul mileniu, conform cercetărilor anterioare.

Până acum nu a existat un consens despre cât de severă va fi aceasta. Un studiu de anul trecut, bazat pe schimbările temperaturilor de suprafață ale mării, sugera că punctul critic ar putea să apară între 2025 și 2095. Totuși, UK Met Office a spus că schimbările mari și rapide în Amoc sunt „foarte puțin probabil” în acest secol.

Articolul recent, publicat în Science Advances, a deschis noi orizonturi căutând semne de avertizare în nivelurile de salinitate la capătul sudic al Oceanului Atlantic între Cape Town și Buenos Aires.

Simulând schimbările pe parcursul a 2.000 de ani pe modele de computer ale climei globale, a constatat că un declin lent poate duce la un colaps brusc în mai puțin de 100 de ani.

Rezultatele oferă un „răspuns clar” cu privire la posibilitatea unei astfel de schimbări bruște: „Aceasta este o veste proastă pentru sistemul climatic și umanitatea, deoarece până acum se putea crede că colapsul Amoc era doar un concept teoretic și că punctul critic ar dispărea de îndată ce întregul sistem climatic, cu toate feedback-urile sale suplimentare, era luat în considerare.”

Ei au cartografiat, de asemenea, consecințele unui colaps. Nivelul mării în Atlantic ar crește cu un metru în unele regiuni, inundând multe orașe de coastă. Sezoanele umede și uscate din Amazon s-ar inversa, împingând pădurea tropicală deja slăbită peste propriul său punct critic.

Temperaturile din întreaga lume ar fluctua mult mai erratic. Emisfera sudică ar deveni mai caldă. Europa s-ar răci dramatic și ar avea mai puține precipitații. Deși acest lucru ar putea părea atrăgător în comparație cu tendința actuală de încălzire, schimbările s-ar produce de 10 ori mai rapid decât acum, făcând adaptarea aproape imposibilă.

„Ceea ce ne-a surprins a fost rata la care se produce colapsul,” a spus Dr. René van Westen de la Universitatea Utrecht. „Va fi devastator.”

Încă nu există suficiente date pentru a spune dacă acest lucru se va întâmpla în următorul an sau în secolul viitor, dar când se va întâmpla, schimbările sunt ireversibile pe scara timpului uman. „Ne îndreptăm către [colaps]. Asta este destul de înfricoșător,” a spus Dr. van Westen. „Trebuie să luăm schimbările climatice mult mai în serios.”

🍀 Zece locuri din Dublin unde MetroLink va provoca cele mai mari perturbări

Peste 120 de părți interesate care au făcut observații intenționează să se adreseze noii audieri de planificare

Luni dimineața, se va deschide o nouă audiere An Bord Pleanála privind linia de metrou subterană din Dublin, la 15 ani după ultima astfel de audiere. MetroLink-ul de 9,5 miliarde de euro ar urma să circule de la nord de Swords până la Aeroportul Dublin, apoi către Ballymun, Glasnevin, O’Connell Street și St Stephen’s Green înainte de a se termina pe Charlemont Street, având în total 16 stații.

Peste 120 dintre cele 318 părți care au făcut observații pe cererea de aplicare intenționează să se adreseze ultimei audieri, inclusiv rezidenți și afaceri afectate de traseu, politicieni, grupuri de campanie, organisme de patrimoniu și agenții de stat.

Observația spune: Clădirea din Airside Retail Park este destinată demolării și Smyths spune că pierderea magazinului de jucării „ar fi semnificativă având în vedere creșterea populației așteptată în zonă”, în special a „populației tinere”. TII [Transport Infrastructure Ireland] nu a identificat nicio locație alternativă pentru magazin, spune compania, nici Smyths însuși, și este „foarte îngrijorată că nu va fi fezabil să găsească o locație alternativă” care să fie la fel de convenabilă ca aceasta în ceea ce privește accesibilitatea pentru clienți. În plus față de oferirea de spațiu de vânzare cu amănuntul, localul actual oferă de asemenea spațiu de birouri pentru opt angajați de birou central, spune compania. „În absența identificării unui sit alternativ pentru demolarea propusă a magazinelor Smyths Toys Superstores, Ordinul propus de Cale Ferată este deficitar și nu ar trebui confirmat”.

TII spune: Acesta este un „impact semnificativ și regretabil”, dar necesar pentru a evita diversiunile suplimentare de utilități, impacturile asupra traficului R132 pentru aproximativ cinci ani, „integrarea urbană slabă a stației” și un aliniament al căii care ar necesita o restricție de viteză. Proprietarii aveau dreptul să facă o solicitare de compensație, dar TII nu era obligat să găsească o nouă locație pentru magazin, spune acesta.

Observația spune: Pubul vechi de 200 de ani, aproape de Canalul Regal la granița dintre Phibsborough și Glasnevin, este în familia Hedigan din 1906. Apare în Ulysses de James Joyce și „conține lucrări de înaltă calitate, inclusiv semnalizarea existentă la fațada din față”, spun proprietarii Michael și Peter Hedigan. „Demolarea localului va îndepărta astfel o clădire remarcată pentru patrimoniul său și conexiunea cu zona locală.” Le-ar priva, de asemenea, de mijloacele de trai. Frații au aplicat de două ori pentru permisiunea de planificare pentru demolarea substanțială a clădirii și înlocuirea acesteia cu apartamente și un pub nou. Cu toate acestea, ei observă că, în refuzarea permisiunii, An Bord Pleanála a spus că pubul are „o anumită valoare arhitecturală și peisagistică, precum și asocieri literare” și demolarea „nu a fost justificată”. Astfel, structura este considerată a avea valoare istorică și nu ar trebui să fie supusă unei demolări, argumentează frații.

TII spune: Acesta este un „impact semnificativ și regretabil” dar unul „necesar pentru acomodarea construcției Stației Glasnevin care va oferi o interconexiune cheie între MetroLink și serviciile Irish Rail”. Inventarul Național al Patrimoniului Arhitectural (NIAH) acordă pubului o clasificare de „mediu” în ceea ce privește meritele sale de patrimoniu arhitectural, spune TII, dar înainte de demolare, clădirea va fi înregistrată conform standardului de conservare de nivel 3 al English Heritage, un standard recunoscut de conservare pentru păstrarea informațiilor despre clădiri.

Sursa și continuarea articolului pe: The Irish Times