🍀 Carantina hotelieră obligatorie va rămâne în vigoare pe tot parcursul verii
Carantina hotelieră obligatorie va rămâne în vigoare pentru persoanele nevaccinate care vin în Irlanda din țări cu risc ridicat pe tot parcursul verii, în ciuda planurilor guvernului de a se alinia certificatului verde european care să permită un călătoriile internaționale în cadrul UE.
Departamentul Primului Ministru și Departamentul Transporturilor lucrează la un plan care să detalieze reluarea călătoriilor internaționale, plan care ar trebui să fie finalizat înainte de lansarea oficială în UE a certificatului verde pe 26 iunie.
Inițial discuțiile acestui plan erau anunțate la Guvern pentru ziua de astăzi, dar acum aceste discuții au fost amânate pentru săptămâna viitoare.
O sursă guvernamentală a declarat că există temeri cu privire la variantele periculoase noi și existente de Covid-19 și că în ciuda planurilor de reducere a restricțiilor legate de călătoriile internaționale, carantina hotelieră obligatorie va rămâne în vigoare pentru următoarele luni.
Tánaiste Leo Varadkar a declarat luni că va fi „cel mai devreme august” înainte ca călătoriile internaționale neesențiale să poată avea loc din nou.
„Este ilegal în acest moment să părăsim Irlanda din motive ne-esențiale, dar va trebui să schimbăm legea la un moment dat”, a spus el.
El a spus că „ambiția mea este că vom putea restabili zona de călătorie comună cu Marea Britanie foarte curând, astfel încât oamenii să poată călători fără restricții. . . vom putea restabili acest lucru la un moment dat în această vară sau cel târziu în toamnă.
🍀 Se fac progrese în restabilirea sistemelor IT ale HSE
Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a declarat că, deși poate dura câteva săptămâni până când serviciul de sănătate își va recupera toate sistemele IT, se fac progrese constante, începând cu serviciile pentru cei de la urgență.
HSE a fost forțat să oprească toate sistemele IT în urma atacului „semnificativ” de tip ransomware, care s-a concentrat pe accesarea datelor stocate pe serverele centrale.
Acesta continuă să evalueze impactul atacului, zonele cele mai afectate fiind radiologia, diagnosticarea și sistemele de administrare a datelor pacienților.
Compilarea și publicarea unor date despre infectările cu Covid-19 și progresul vaccinării sunt, de asemenea, afectate.
Rămâne încă neclar dacă informațiile despre pacienți au fost compromise.
De asemenea, va dura ceva mai mult timp pentru ca HSE să-și finalizeze planurile, la vaccinarea cu Johnson & Johnson (Janssen) și AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani și pentru a oferi persoanelor din acest grup alternativa unui vaccin ARNm. .
🍀 360 de cazuri noi de Covid-19
Departamentul Sănătății a fost informat aseară cu privire la 360 de cazuri noi confirmate de Covid-19. Într-o postare pe Twitter, Departamentul a spus, de asemenea, că numărul cazurilor se poate modifica din cauza validării viitoare a datelor.
Numărul persoanelor care au murit infectați cu virusul, nu a fost publicat de când HSE și Departamentul Sănătății au fost supuse unui atac cibernetic vinerea trecută.
Numărul persoanelor cu coronavirus în terapia intensivă este de 42, neschimbat din ziua precedentă. Există acum 110 pacienți cu Covid în spitale.
Tot ieri, au fost introduse condiții stricte privind utilizarea vaccinurilor Johnson & Johnson și AstraZeneca la persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani, a confirmat RTÉ News.
Aceasta înseamnă că persoanele din această categorie de vârstă vor avea de ales să accepte unul din cele două vaccinuri sau să aștepte un vaccin ARNm, cum ar fi Pfizer sau Moderna. Oamenii trebuie să aleagă ce vaccin să facă, cu semnarea consimțământului că au fost complet informați.
🍀 Până la 30% din complexele de locuințe noi construite vor fi rezervate cumpărătorilor de prima casă în cadrul planului O’Brien
Viitoarele complexe de locuințe vor avea până la 30% din proprietățile destinate cumpărătorilor care achiziționează o casă pentru prima dată se stipulează în cadrul planurilor care vor fi prezentate la Guvern de către ministrul locuințelor Darragh O’Brien.
Ca parte a memorandumului, așa-numitele fonduri vultur ar fi restricționate de la achiziționarea în masă a locuințelor în anumite situații. Detalii despre tipul exact de situații care vor face obiectul acestor reguli nu erau încă stabilite aseară.
Departamentul va propune stabilirea noilor reguli privind cumpărarea în masă într-o circulară de planificare.
Departamentul va propune, de asemenea, să introducă modificări la proiectul de lege privind locuințele accesibile 2021, care ar aloca un anumit procent de proprietăți pentru cumpărătorii pentru prima dată în viitoarele complexe imobiliare. Deși cifra exactă nu fusese semnată aseară, surse au spus că probabil va fi vorba de undeva la 30% în plus față de dispozițiile din partea V care stipulează că o dezvoltare trebuie să aibă 10% locuințe sociale și 10% locuințe accesibile.
🍀 Presiune în creștere asupra Coaliției pentru a revizui regulile impozitului pe profit
Guvernul se confruntă cu mai multe somații din partea Bruxellesului de a revizui normele privind impozitul pe profit, pe măsură ce Comisia Europeană presează să implementeze propunerile pentru un regim paneuropean de impozitare a afacerilor.
Un plan general care urmează să fie adoptat astăzi de către Comisie cuprinde mai multe măsuri respinse de multe ori de Dublin în mai mult de un deceniu de conflicte fiscale cu Bruxelles. Problema este extrem de sensibilă pentru guvern, deoarece reformele ar eroda veniturile din impozitul pe profit, care reprezintă acum 21% din toate încasările fiscale.
Planul comisiei, intitulat „Impozitarea afacerilor pentru secolul XXI”, va depăși reformele globale discutate de ani de zile la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pe care Guvernul le-a sprijinit.
“Contextul politicii de impozitare a afacerilor din UE s-a schimbat radical în ultimul an”, a declarat o sursă de la Bruxelles, citând șocul economic provocat de pandemia de coronavirus.
Comisia dorește o acțiune rapidă, spunând că va lansa propuneri în iulie pentru o taxă digitală pentru marile companii de tehnologie. Taxa ar afecta companii precum Google, Apple, Microsoft și Facebook, care folosesc Irlanda ca sediu european. Guvernul a respins încercările anterioare de a introduce un astfel de impozit UE.
Bruxellesul propune, de asemenea, să dezvolte un nou registru paneuropean privind impozitul pe afaceri pentru a înlocui planul comun consolidat de impozitare a societăților, pe care Dublin l-a respins acum câțiva ani, pe baza faptului că ar armoniza impozitul. Noul regim – cadrul de afaceri în Europa pentru impozitul pe venit – va include o formulă pentru alocarea profiturilor impozabile între statele membre.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro