🍀 Aproape 100.000 de angajați HSE s-ar putea să nu fie plătiți săptămâna aceasta

Este posibil ca mai mult de 100.000 de angajați ai HSE să nu fie plătiți joi, deoarece sistemul de plăți al serviciului de sănătate rămâne blocat în urma atacului cibernetic.

După cum relatează Irish Examiner, ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a confirmat că sistemul de plăți HSE este defect ca urmare a atacului. El a spus că recuperarea și punerea în funcțiune a acestuia pentru a se asigura că personalul HSE este plătit este acum „o prioritate absolută”. A confirmat, de asemenea, că unele dintre cele 146.000 de persoane care lucrează în HSE urmează să fie plătite joi.

HSE a declarat că se lucrează deja la măsuri de urgență pentru a atenua orice risc pentru plățile care sunt datorate personalului să fie plătite săptămâna viitoare. În această etapă, se menționează că este prea devreme pentru a spune dacă HSE va trebui să utilizeze aceste măsuri de urgență.

Donnelly a descris atacul cibernetic asupra HSE ca fiind „un atac asupra poporului irlandez, a sistemului de sănătate, a pacienților și a familiilor acestora”.

Rapoartele individuale din mass-media au fost „devastatoare”, a declarat el pentru RTÉ la News at One. El a spus că s-au făcut unele progrese în serviciile de radiologie și oncologie, dar va dura câteva săptămâni pentru a reconstrui rețeaua IT. În weekend, echipele IT au reconstruit stratul de bază al rețelei de calculatoare.

Ministrul a spus că există copii de rezervă și că multe dosare medicale nu au fost compromise. Postările online de date modificate sunt examinate, iar Garda analizează această problemă. „Nu avem nicio certitudine că ceea ce a fost postat online reprezintă date reale rezultate din atac. Așteptăm detalii pentru a afla dacă au fost lansate informații sensibile.”

Dl Donnelly a spus că se fac progrese în domeniile prioritare și că multe servicii importante funcționează, serviciul de ambulanță funcționează, se urmăresc contactele apropiate ale cazurilor de infectări și programul de vaccinuri funcționează la „viteză maximă”.

Când a fost întrebat dacă va fi plătită răscumpărarea cerută de hackeri, ministrul a spus că este o chestiune ce ține de justiție.

🍀 Guvernul a căzut de acord să extindă puterile executorii pandemice până în noiembrie

La o reuniune a Guvernului de marți, miniștrii au fost de acord să extindă patru acte legislative care conferă puteri extinse și extraordinare statului.

După cum relatează cotidianul Irish Times, multe dintre reglementările esențiale pentru răspunsul guvernului la pandemie au fost implementate în temeiul Health Preservation Act 2020.

Conform acestei legislații, statul poate reține oameni pentru a preveni răspândirea Covid-19, poate restricționa călătoriile, poate cere oamenilor să rămână în casele lor și să poarte măști.

Măsurile trebuiau să expire luna aceasta, dar acum vor fi prelungite până în noiembrie. De asemenea, va fi prevăzută o posibilitate de prelungire de trei luni după noiembrie, dacă este necesar.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a fost de părere că interesul public este cel mai bine deservit de faptul că Guvernul are puteri disponibile atunci când sănătatea publică o cere.

Guvernul a convenit, de asemenea, să extindă Legea 2020 privind puterile de executare a justiției penale, care permite Garda să inspecteze spații precum puburile și să le închidă temporar acolo unde există un refuz de a se conforma.

Miniștrii au convenit, de asemenea, să extindă legislația care permite Garda să înființeze puncte de control sau să aresteze persoane care nu respectă orientările Covid-19, cum ar fi distanțarea socială.

De asemenea, va fi extinsă Legea 2020 privind sănătatea, care permite legislația privind carantina hotelieră obligatorie. Conform acestei legislații, statul poate solicita pasagerilor care sosesc din țări cu o incidență ridicată de Covid-19 să intre în carantină timp de 14 zile într-un hotel desemnat de stat.

Între timp, Guvernului i s-a mai spus că cheltuielile totale ale departamentelor guvernamentale până la sfârșitul lunii aprilie 2021 au fost de 26,7 miliarde de euro, cu 794 milioane de euro mai mult decât estimat, întrucât Irlanda continuă să plătească sume uriașe în schemele de sprijin pentru pandemie.

🍀 Aer Lingus va închide baza aeriană din Shannon cu pierderea a aproape 130 de locuri de muncă

Aer Lingus a anunțat că își va închide definitiv baza echipajului de cabină din Shannon și va concedia personalul din Cork timp de trei luni.

81 de membri ai echipajului de cabină din baza Shannon vor avea opțiunile unor termene de concediere îmbunătățite sau transfer la baza din Dublin, acolo unde este posibil, potrivit cotidianului Irish Examiner. Ceilalți angajați de la sol din Shannon vor fi disponibilizați.

În perioada 12 septembrie – 22 noiembrie, 198 de angajați din Cork vor fi concediați temporar fără plată – 60 de angajați la sol și 138 de membri ai echipajului de cabină. Aeroportul Cork va fi închis între aceste date pentru a facilita modernizarea pistei principale.

Compania a anunțat guvernul că tot echipajul său din Shannon se află în „posibilități de redundanță” și încearcă să reducă efectivul din Cork cu 10.

Aer Lingus a avertizat cu privire la posibile concedieri ulterioare, după ce a pierdut 103 milioane euro în primele trei luni ale anului 2021. Aceasta se adaugă unei pierderi de 361 milioane euro în 2020.

În timp ce compania aeriană încearcă să-și refacă situația financiară, a anunțat o revizuire a cerințelor de asistență la sol atât în ​​aeroporturile din Shannon, cât și în cele din Cork, continuarea orelor de lucru reduse, reducerile salariale și disponibilizările.


🍀 Restricțiile Covid de călătorie înseamnă că statul riscă să rămână în urma altor state, a spus Willie Walsh

Restricțiile de călătorie legate de Covid înseamnă că Irlanda „riscă să rămână în urma partenerilor săi economici principali”, va declar fostul șef al IAG Willie Walsh astăzi unui comitet Oireachtas.

Domnul Walsh, care anterior a condus Aer Lingus înainte de a prelua conducerea IAG, va spune Comitetului mixt Oireachtas pentru rețelele de transport și comunicații că Irlanda „continuă să impună unele dintre cele mai stricte măsuri Covid-19 din Europa”.

„Pe măsură ce mai multe piețe internaționale și UE încep să se deschidă, Irlanda riscă să rămână în urma partenerilor săi economici cheie”, va spune el, cerând o „cale clară” spre redeschiderea sectorului aviației.

El va solicita Guvernului să adere la sistemele semaforizate ale UE pentru călătorii, să elimine toate cerințele de carantină pentru toate categoriile de călătorii pentru pasagerii vaccinați și să accepte și testele antigen „cele mai bune”, decât să se bazeze doar pe testarea PCR. Coridoare de călătorie ar trebui stabilite, cu țări precum SUA, „pentru a permite o scădere mai rapidă a restricțiilor între anumite țări”.

Dl Walsh va spune, de asemenea, comitetului că „arderea banilor” din sectorul aviației va ajunge la 81 miliarde dolari anul acesta, în plus față de 149 miliarde dolari în 2020. În timp ce sprijinul guvernamental și piețele de capital „au umplut această gaură în bilanțurile companiilor aeriene ”, Dl Walsh va spune comitetului că„ anul acesta vor fi necesare mai multe măsuri de ajutor guvernamental, în special sub formă de programe de sprijin pentru ocuparea forței de muncă ”.

Fostul șef al companiei aeriene va depune mărturie în fața comitetului în numele Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA), al cărui director este acum și director executiv.

De asemenea, el va critica ideea că politicile de călătorie pot fi construite în jurul vaccinării. Statul a introdus derogări de la regimul său obligatoriu de carantină hotelieră pentru persoanele vaccinate. În timp ce IATA salută astfel de măsuri și se așteaptă ca acestea să prindă ritm odată cu creșterea numărului de vaccinări, dl Walsh va spune că vaccinarea nu ar trebui să fie „o condiție prealabilă pentru călătorie, deoarece riscă să discrimineze persoanele care nu pot obține un vaccin din motive medicale sau alte motive, sau cărora le lipsește accesul la vaccinuri – o situație des întâlnită în lume astăzi ”.

🍀 Dáil urmează să voteze o creștere a taxei de timbru de 10% pentru achizițiile de mai multe case

Guvernul a decis să combată achiziționarea în masă de case noi, cu o taxă de timbru care va crește cu 10% pentru anumite achiziții de case multiple, iar proiectul urmează să fie aprobat în Dáil miercuri.

În conformitate cu măsurile convenite de Guvern marți seară, rata mai mare a taxei de timbru se va aplica achiziționării a mai mult de 10 case într-o perioadă de 12 luni.

Potrivit cotidianului Irish Times, apartamentele vor fi scutite de rata mai mare, la fel și achizițiile efectuate de autoritățile locale și organismele de locuințe autorizate.

Noua rată va intra în vigoare începând de joi, după un vot în Dáil, care este așteptat să treacă în plen miercuri.

Mai mult, noile reguli de planificare vor stabili că toate casele și duplexurile ar trebui să fie disponibile pentru vânzare cumpărătorilor individuali și nu firmelor, timp de cel puțin doi ani de la construcție. Dacă o autoritate locală este apoi mulțumită că nu s-au vândut cumpărătorilor individuali, casele pot fi puse încă o dată la vânzare pentru fondurile de investiții și alți cumpărători.

Circulara, care urma să fie emisă marți seară autorităților locale, spune că dezvoltatorii de cinci sau mai multe unități trebuie să încheie un acord cu autoritatea locală relevantă care va limita vânzările către cumpărători individuali.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro