🍀 Sfaturile pentru a lucra de acasă și evitarea călătoriilor vor rămâne în vigoare până în iunie – NPHET

Sfatul de sănătate publică împotriva călătoriilor neesențiale și pentru a lucra de acasă va rămâne în vigoare cel puțin până la sfârșitul lunii iunie, potrivit directorului medical adjunct dr. Ronan Glynn.

În timp ce UE intenționează să permită călătoriile pentru persoanele care sunt vaccinate, au fost testate sau au avut o infecție recentă, dr. Glynn a spus că nu va exista „nicio modificare” a sfaturilor echipei naționale de urgență a sănătății publice (NPHET) împotriva călătoriilor neesențiale înainte de sfârșitul lunii iunie.

Oamenii ar trebui, de asemenea, să continue să lucreze de acasă cel puțin următoarele patru luni, a spus el joi într-o conferință de presă a NPHET.

Dr. Glynn a spus că este necesară o „abordare prudentă” până în iunie, astfel încât să se evite un alt val al pandemiei. NPHET va publica ghiduri „conservatoare” în următoarele două săptămâni, permițând libertății mai mari pentru persoanele în vârstă vaccinate să viziteze și să se întâlnească cu alții, a spus dr. Glynn.

Peste 250.000 de persoane peste 70 de ani au fost vaccinate până acum, dar numai cei din căminele de bătrâni au beneficiat de o reducere a restricțiilor, cu mai multe vizite permise.

NPHET a raportat 582 de noi cazuri aseară și nici un deces, aducând la 228.796 numărul total de cazuri din Irlanda.

Dintre noile cazuri, 156 sunt în Dublin, 23 în Meath, 19 în Donegal, 15 în Louth și 14 în Kildare, restul de 198 de cazuri fiind răspândite în alte 20 de comitate.

Incidența bolii de 14 zile a ajuns acum la 151 de cazuri la 100.000 de persoane la nivel național. Offaly are cea mai mare incidență a unui comitat, urmată de Longford. Leitrim are cea mai mică incidență.

Vârsta medie a cazurilor este de 32 de ani și 74% au sub 45 de ani.

🍀 Profesoara de la UCD, Dolores Cahill, mutată de la cursurile universității 

Profesoara de la școala de medicină a făcut o serie de afirmații false legate de Covid-19

Afirmațiile profesoarei Dolores Cahill din cadrul University College Dublin, la un protest anti-Covid-19, potrivit căruia copiii care poartă măști sunt „deprivați” de oxigen și vor avea un coeficient de inteligență mai scăzut au fost criticate de un coleg universitar.

Vorbind la un protest împotriva blocajului în Parcul Herbert în ziua de St Patrick, prof. Cahill a acuzat că „globaliștii” au impus purtarea obligatorie a măștii, deoarece „oamenii lipsiți de oxigen sunt mai ușor de manipulat”.

Cu toate acestea, John Gilmore, profesor asistent în școala de asistență medicală UCD, a spus că, deși trebuie să existe protecția libertății academice în stat, cadrele medicale au o „responsabilitate în ceea ce privește sănătatea publică”.

În prezent, nu există dovezi că purtarea măștilor a dus la lipsa de oxigen, a spus el. „Este îngrijorător faptul că oamenii primesc multe dezinformări și minciuni … Cred în știința furnizată de NPHET”, a spus el.

Prof. Cahill, președintă a Partidului Eurosceptic pentru Libertatea Irlandeză, a propagat o serie de afirmații puternic contradictorii despre Covid-19. Ea a promovat protestul din Herbert Park chiar înainte de eveniment, chiar dacă acesta a încălcat regulile Covid-19.

Profesoara nu mai predă la școala de medicină a UCD. Ea predase o clasă de medicină la primul an, numită Știință, medicină și societate, de obicei curs ținut în primăvară.

UCD a confirmat că profesoara Cahill nu mai preda cursul sau niciun modul în cursul mandatului actual. „Prof. Dolores Cahill nu este programată să predea sau să coordoneze module în acest trimestru”, a spus o purtătoare de cuvânt.

Modulul, predat anterior de prof. Cahill, a fost preluat de prof. Patrick Murray, a spus ea. Cu toate acestea, ea a refuzat să spună dacă măsura a fost ca răspuns la comentariile sale despre Covid-19.

Prof. Cahill a spus anterior că politicienii și mass-media folosesc pandemia „ca un instrument de propagandă înfricoșător pentru a încerca să ia drepturile oamenilor și să-i îmbolnăvească și să forțeze vaccinările”.

Anul trecut, mai mult de 130 de studenți, în majoritate de la Școala de Medicină UCD, au semnat o petiție în care criticau eșecul Universității din Dublin de a dezaproba declarațiile prof. Cahill a acționat „ca o susținere tacită” a opiniilor sale.

🍀 Se poate reporni vaccinarea cu AstraZeneca în Irlanda și este el sigur?

Surse Guvernamentale consideră că medicamentul AstraZeneca ar putea fi administrat din nou până în weekend!

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat ieri că, în ciuda temerilor legate de rapoartele privind coagularea sângelui la un număr mic de persoane care au primit, vaccinul AstraZeneca acesta este „sigur și eficient” și că beneficiile sale „depășesc riscurile”.

Dar, EMA a spus că nu poate exclude cu siguranță o legătură între cazuri și vaccin. Între timp, în Norvegia, unde au fost localizate patru dintre cazurile în cauză, un grup de experți medicali au spus că cred că vaccinul a cauzat coagularea.

Cu toate acestea, potrivit specialistului irlandez în boli infecțioase Sam McConkey, analiza EMA a căutat modele și prevalență și a comparat riscul de administrare a vaccinului cu riscul pentru persoanele vulnerabile din Covid.

„Nu este un lucru binar – provoacă sau nu cheaguri – este rata (la care apar incidentele). Rata este mai importantă decât cauzalitatea ”. Deci reîncepe vaccinarea din nou cu Astra Zeneca în Irlanda?

În ceea ce privește echilibrul probabilității, da. Surse de rang înalt din guvern cred că AstraZeneca ar putea reîncepe până în weekend, o opinie împărtășită de prof. McConkey.

Dar există încă un proces de urmat: Comitetul consultativ național pentru imunizare (NIAC) se întrunește cu alte organisme europene similare și apoi discută problema, probabil în dimineața aceasta, înainte de a da sfaturi medicului șef interimar Ronan Glynn. Apoi el dă sfaturi Ministrului Sănătății, Stephen Donnelly, care, la rândul său, ia decizia politică și îi spune executivului serviciului de sănătate să o pună în aplicare.


🍀 Membrii Guvernului nu pot cădea de acord dacă să ridice limita de 5km 

Miniștrii sunt împărțiți cu privire la reducerea restricției de călătorie de 5 km luna viitoare din cauza îngrijorărilor cu privire la nivelul încă crescut de infecției Covid-19 din Irlanda.

Membrii Guvernului și-au exprimat îngrijorarea în ceea ce privește progresul în ceea ce privește internările, vaccinarea și numărul de cazuri de Covid-19.

The Irish Times scrie că nu s-a luat nicio decizie oficială cu privire la restricția de 5 km, dacă ea va fi ridicată din 5 aprilie. Unii membri ai Guvernului consideră că rata incidenței nu este încă suficient de scăzută pentru relaxarea regulii, în timp ce alții cred că Guvernul va pierde sprijinul fără o schimbare.

🍀 Importurile din Marea Britanie au scăzut cu peste 900 de milioane de euro de la Brexit

Între timp, Marea Britanie a reprezentat doar 7% din exporturile din Irlanda.

Noile date de la Oficiul Central de Statistică (OSC) au arătat o scădere de 65% de la 906 milioane de euro la 497 milioane de euro în ianuarie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Începutul anului 2021 a marcat sfârșitul perioadei de tranziție Brexit, punând capăt liberei circulații a mărfurilor între Marea Britanie și statele membre ale Uniunii Europene.

Expertul în statistică al OSC, Orla McCarthy, a declarat: „Comercianții au raportat că o combinație de factori a contribuit la reducerea semnificativă a importurilor din Marea Britanie în ianuarie 2021. Acestea includeau provocările respectării cerințelor vamale.

„Alți factori identificați de comercianți au fost stocarea de bunuri în trimestrul IV din 2020, în pregătirea pentru Brexit, înlocuirea cu bunuri din alte țări și o reducere a volumelor de comerț din cauza impactului restricțiilor legate de Covid-19 pe tot parcursul lunii ianuarie.”

Cea mai mare scădere a fost la importurile de animale vii, în scădere cu 75% sau de la 187 milioane de euro până la 62 milioane de euro. A fost urmat de importurile de combustibili minerali, cum ar fi cărbunele și gazul, care au scăzut cu 71% de la 139 milioane de euro până la 57 milioane. Chimicalele, utilajele și echipamentele de transport au înregistrat, de asemenea, scăderi semnificative.

Exporturile către Marea Britanie au scăzut, de asemenea și ele cu 14% o scădere de 149 milioane euro ajungând în ianuarie la 946 milioane de euro. Marea Britanie a reprezentat doar 7% din toate exporturile din Irlanda.

Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la exporturile de alimente și animale vii, care au scăzut cu 33% sau o scădere de 92 milioane de euro până la 188 milioane de euro.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro