🍀 Trei cazuri ale tulpinei indiene de Covid-19 detectate în Irlanda

Dr. Cillian de Gascun, directorul Laboratorului Național de Referință pentru Viruși, a declarat că cele trei cazuri au fost identificate în ultimele două zile.”Investigațiile de sănătate publică sunt în curs, cel puțin două dintre ele sunt asociate cu călătoriile, dar în prezent există mai multe anchete în curs de desfășurare”, a spus el.

„În acest stadiu, ca și în cazul celorlalte variante de interes, trebuie să rămânem vigilenți, este important să încercăm să izolăm și controlăm răspândirea la nivel local, dar probabil avem nevoie de mai multe informații și mai multe dovezi care să ne ofere o perspectivă cu privire la dacă va deveni o a patra tulpină periculoasă.”

Dr. Ronan Glynn, medic în funcție, a declarat că marea majoritate a cazurilor din Irlanda sunt infectate cu tulpina B117, cunoscută și sub numele de tulpina Kent provenită din Marea Britanie.

„Știm că AstraZeneca este foarte eficient împotriva acestei tulpine, nu știm ce variante noi vor apărea și cât de eficiente vor fi vaccinurile pe care le folosim în acest moment”, a spus el.

Dr. Glynn a spus că există o „situație continuă de îmbunătățire” în ceea ce privește incidența și numărul de persoane în spitale, precum și o stabilizare a pacienților de la terapie intensivă. El a spus că media de cinci zile este acum de 364 de cazuri pe zi, cea mai mică de „câteva luni”.

Cu toate acestea, el a avertizat că, deși țara a parcurs un drum lung, medicii de familie încă văd niveluri de activitate ale bolii echivalente cu perioada de la începutul lunii noiembrie.

Nu au fost raportate luni alte decese legate de Covid-19 în Irlanda, în timp ce alte 403 noi cazuri au fost confirmate.

🍀 „Încălcări grave ale drepturilor omului” identificate de ICCL în sistemul de carantină hotelieră

Consiliul irlandez pentru libertăți civile (ICCL) a declarat că a identificat „dificultăți serioase în materie de drepturi ale omului” cu actualul sistem obligatoriu de carantină hotelieră și a solicitat suspendarea regimului dacă problemele „nu pot fi rezolvate”.

ICCL a efectuat o analiză a principalelor probleme legate de drepturile omului ridicate de sistem și subliniază că Constituția impune statului folosirea detenției ca „ultimă soluție”.

„Nu este clar că Guvernul a epuizat pe deplin toate celelalte opțiuni de combatere a bolilor înainte de a ajunge la carantină hotelieră, inclusiv carantina supravegheată la domiciliu și sistemele de testare”, a spus ICCL.

În ceea ce privește sistemul de carantină hotelieră, organizația a semnalat dificultăți cu „lipsa unor criterii și decizii clare și coerente cu privire la statele desemnate” supuse carantinei hoteliere obligatorii, precum și cu dispoziții inadecvate pentru luarea în considerare a circumstanțelor individuale și a cazurilor complicate, procesul de contestație insuficient și șederea prea lungă în carantină.

ICCL a mai spus că mai este „alarmată” și de rapoartele privind condițiile precare din centrele de carantină.

Într-o notă informativă pregătită de ICCL, organizația a spus că este o „cerință fundamentală” a legislației irlandeze ca detenția să nu fie niciodată arbitrară. Acesta a afirmat că modul în care statele au fost desemnate ca fiind necesară carantina hotelieră obligatorie, ridică îngrijorări cu privire la modul de desemnare și lipsa de claritate.

„Ministrul Sănătății a fost în multe rânduri sfătuit de grupul consultativ de experți cu privire la călătorii pentru a plasa anumite țări în categoria„ state desemnate” și nu a reușit să facă acest lucru fără niciun motiv clar de ce”, a spus acesta.

„Natura arbitrară a desemnării poate fi demonstrată cel mai bine prin plasarea Israelului pe lista statelor desemnate pe 5 aprilie. La acel moment, rata de incidență a Israelului de 14 zile [Covid-19] la 100.000 [de persoane] era de 58. Rata de incidență echivalentă în Irlanda la aceeași dată era de 157,1 la 100.000.

„Mai mult, țările precum Franța și SUA au fost recomandate de grupul consultativ de experți pentru a fi clasificate drept state desemnate la sfârșitul lunii martie și din nou la începutul lunii aprilie. Nu au fost clasificate drept state desemnate decât în ​​15 aprilie. ”

🍀 Șapte noi centre de vaccinare vor fi deschise săptămâna aceasta

Șapte noi centre de vaccinare în masă urmează să fie deschise în această săptămână, aducând numărul total de centre în funcțiune la 26, dintr-un total de 37 de centre care vor fi deschise în final.

În declarația sa de deschidere către Comitetul mixt de sănătate Oireachtas, dr. Colm Henry, directorul clinic al HSE, va spune că centrele rămase se vor deschide în următoarele săptămâni, în funcție de cerere și ofertă.

Dr. Henry va fi însoțit de Karina Butler, președintele Comitetului consultativ național pentru imunizare, pentru a discuta despre campania de vaccinare.

HSE a spus că persoanelor care au primit o primă doză de vaccin Covid-19 în afara rândului conform categoriei din care aparțin, li se va administra și a doua doză. Acesta a spus că, odată ce prima doză a fost administrată, HSE este „obligat din punct de vedere etic” să finalizeze vaccinarea cu a doua doză.

Într-o comunicare către comisie, HSE a declarat că regretă foarte mult incidentele în care oamenii au primit prima lor doză în afara ordinii agreate pe grupuri de prioritate. A spus că a doua doză va fi administrată conform instrucțiunilor producătorului, în absența oricărei contraindicații.

Înaintea reuniunii comitetului, HSE a prezentat, de asemenea, o lucrare de informare către deputați și senatori. Acesta stabilește data începerii vaccinărilor pentru grupurile unu până la șapte.

Cei cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani vor începe să primească a doua doză la sfârșitul lunii iulie. Vaccinările pentru persoanele în vârstă de sub 59 de ani care sunt lucrători cheie în programul de vaccinare vor începe vaccinarea la începutul lunii mai.

Vaccinarea pentru cei cu vârsta cuprinsă între 16 și 59 de ani, cu afecțiuni medicale care prezintă un risc crescut de apariție a formelor severe de Covid-19, va începe, de asemenea, la începutul lunii mai.


🍀 Un corp neînsuflețit a fost găsit în timpul căutărilor unei turiste dispărută în Munții Waterford

Garda a confirmat că a fost găsit un cadavru în timpul căutării unei turiste dispărută în Munții Comeragh din Co Waterford. Scena a fost izolată și păstrată pentru o anchetă.

Mai multe agenții au căutat ieri toată ziua femeia dată dispărută de duminică. Alarma a fost declanșată după ce s-a pierdut contactul telefonic cu tânăra de 37 de ani, care era un alpinist experimentat și cu experiență de mers pe munte. Se înțelege că femeia Co Tipperary a început să meargă singură pe munte duminică.

Ea a fost de mai multe ori în contact telefonic cu familia, dar de duminică de după-amiază nu a mai dat nici un semn.

În căutare, au fost implicați voluntari din Asociația de Salvare Montană din Sud-Est (SEMRA), precum și elicopterul de gărzii de coastă R117 cu sediul în Aeroportul Waterford.

Până la 30 de voluntari de la SEMRA au fost implicați în căutare, precum și de la Kerry Mountain Rescue și Glen of Imaal Mountain Rescue.

🍀 FAI nu a primit încă decizia UEFA cu privire la faptul dacă Dublin poate rămâne orașul gazdă al EURO 2020

Asociația de Fotbal a Irlandei (FAI) a declarat că încă nu a primit confirmarea de la UEFA cu privire la faptul dacă Dublin va rămâne un oraș gazdă pentru EURO 2020.

Dublin ar trebui să găzduiască patru meciuri de la EURO 2020 pe stadionul Aviva. Acestea includ meciuri din grupe care implică Suedia, Slovacia și Polonia, împreună cu un meci din șaisprezecimi.

Cu toate acestea, UEFA cere garanții pentru ca fanii să aibă permisiunea de a participa la meciuri, ceea ce este incert deoarece Irlanda încă este în blocaj.

O declarație FAI a transmis: „Asociația de Fotbal Irlandeză și partenerii noștri de structură organizatorică locală (LOS) – Consiliul Orașului Dublin, Guvernul și stadionul Aviva – au fost astăzi informați de UEFA că nu se ia încă o decizie cu privire la găzduirea a patru jocuri la Dublin la campionatul UEFA EURO 2020 din această vară.

„LOS Dublin a primit această declarație a UEFA și așteaptă o comunicare ulterioară în timp util. FAI și LOS vor menține dialogul cu UEFA și nu vor mai face niciun comentariu până când UEFA nu va lua o decizie finală cu privire la statutul orașului Dublin ca sediu gazdă pentru UEFA EURO 2020 decizie așteptată vineri 23 aprilie. ”

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro